Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

30.03.00 Cultuurgoederen

2 Begripsbepalingen en wetgeving

2.1 Begripsbepalingen

Begrip

Omschrijving

Adw

Algemene douanewet 

BFC/CA

Boete Fraude Coördinator (contactambtenaar)

BOA-besluit

Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Belastingdienst/Douane 2022

Cultuurgoed

Roerende zaak die deel uitmaakt van cultureel erfgoed.

Cultureel erfgoed

Uit het verleden geërfde materiële en immateriële bronnen, in de loop van de tijd tot stand gebracht door de mens of ontstaan uit de wisselwerking tussen mens en omgeving, die mensen, onafhankelijk van het bezit ervan, identificeren als een weerspiegeling en uitdrukking van zich voortdurend ontwikkelende waarden, overtuigingen, kennis en tradities, en die aan hen en toekomstige generaties een referentiekader bieden.

CDIU

Centrale Dienst voor In- en Uitvoer

DIC

Douane informatie centrum

DLTC

Douane Landelijk Tactisch Centrum

DON/DONO

Douane onregelmatigheden

DWU

Douanewetboek van de Unie: Verordening (EU) Nr. 952/2013 van het Europees Parlement en van De Raad tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie van 9 oktober 2013

IOE

Inspectie Overheidsinformatie en Erfgoed

Erfgoedwet

Wet van 9 december 2015, houdende bundeling en aanpassing van regels op het terrein van cultureel erfgoed (Erfgoedwet)

GVoDWU

GEDELEGEERDE VERORDENING (EU) 2015/2446 VAN DE COMMISSIE

van 28 juli 2015 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad met nadere regels betreffende een aantal bepalingen van het douanewetboek van de Unie

HHB

Douane Landelijk Kantoor, Afdeling Handhavingsbeleid

OCW

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Uitvoeringsverordening

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1081/2012 van de Commissie van 9 november 2012 voor de toepassing van Verordening (EG) nr. 116/2009 van de Raad betreffende de uitvoer van cultuurgoederen.

UVo.DWU

Uitvoeringsverordening bij het douanewetboek van de Unie: UITVOERINGSVERORDENING (EU) 2015/2447 VAN DE COMMISSIE

van 24 november 2015, houdende nadere uitvoeringsvoorschriften voor enkele bepalingen van Verordening (EU) nr. 952/2013 van het Europees Parlement en de Raad tot vaststelling van het douanewetboek van de Unie

Verordening

Verordening (EEG) nr. 116/2009 van 18 december 2008 (Pb. EG 2009, L 39) betreffende de uitvoer van cultuurgoederen

Wed

Wet op de economische delicten

WvSr

Wetboek van strafrecht

Naar boven

2.2 Wetgeving

2.2.1 Unie wetgeving

De volgende Unie wetgeving is van belang:

Uitvoeringsverordening (EU) 2021/1079 van de Commissie van 24 juni 2021 houdende nadere uitvoeringsvoorschriften voor enkele bepalingen van Verordening (EU) 2019/880 van het Europees Parlement en de Raad betreffende het binnenbrengen en de invoer van cultuurgoederen

Verordening nr. 116/2009 en de Toepassingsverordening nr. 1081/2012

Deze Verordening voorziet in een controle op de uitvoer van cultuurgoederen. Met deze regels kan zicht worden gehouden op beschermd nationaal erfgoed dat de buitengrenzen van de EU passeert. In de Toepassingsverordening zijn voor de uitvoering van de Verordening nadere regels gegeven.

Verordening nr.2019/880 en de
Uitvoeringsverordening nr. 2021/1079

.In deze Verordening worden de voorwaarden voor het binnenbrengen en de voorwaarden en procedures voor de invoer van cultuurgoederen vastgesteld, met het oog op het beschermen van het culturele erfgoed en het voorkomen van de illegale handel in cultuurgoederen, in het bijzonder wanneer deze illegale handel zou kunnen bijdragen aan de financiering van terrorisme.

Naar boven

2.2.2 Nationale wetgeving

Op nationaal niveau kennen we de volgende wetgeving:

Erfgoedwet

Erfgoedwet in het bijzonder:

- Hoofdstuk 4 : Bescherming van erfgoed;
Naast de cultuurgoederen die specifiek zijn aangewezen als beschermd cultuurgoed, bestaan er voor een aantal categorieën cultuurgoederen algemene beperkingen. Deze beperkingen volgen uit Europese regelgeving en hebben betrekking op de uitvoer van cultuurgoederen. Zij hebben tot doel illegale handel van cultuurgoederen tegen te gaan en het verkeer van belangrijke cultuurgoederen te registreren.

- Hoofdstuk 6: Internationale teruggave.
Het is van groot belang dat beschermde cultuurgoederen die het land van herkomst illegaal hebben verlaten door de staat van herkomst, dan wel door de oorspronkelijke rechthebbende, kunnen worden teruggevorderd. In de staat waar die cultuurgoederen zijn verkocht of worden aangetroffen, moeten de regels het mogelijk maken mee te werken aan de terugkeer van het cultuurgoed naar het land van herkomst waar het illegaal uit verdween. De verdragen werken op basis van wederkerigheid: ook in Nederland beschermd erfgoed kan teruggevraagd worden aan andere verdragstaten, als dat zonder toestemming van de Minister van OCW of de eigenaar uit Nederland uitgevoerd is.

SAMENLOOP (met sanctiemaatregelen)
In het kader van sanctiemaatregelen gelden voor Irak en Syrië aanvullende regels voor cultuurgoederen. De bevoegdheden voor de controle en opsporing zijn gegeven in de Sanctiewet 1977 en dus niet in de Erfgoedwet. Voor de verdere uitwerking wordt verwezen naar het Handboek VGEM onderdeel Sanctiemaatregelen.
 

Doel regelgeving

  • Tegengaan dat cultuurgoederen die onrechtmatig uit Irak of Syrië werden uitgevoerd, worden ingevoerd of binnengebracht in de Unie, worden weggevoerd of uitgaan uit de Unie.

  • Meewerken aan een veilige terugkeer van deze goederen naar Irak of Syrië.

Naar boven