110.00.09 Kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financien
15 Bijlage 14 behorende bij de Kaderovereenkomst tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financiën van 22 juni 2004.
Het betreft hier de samenwerking inzake de extra controleinspanning door de Douane bij dierziekten.
Het betreft de samenwerking tussen (in alfabetische volgorde):
-
de Algemene Inspectiedienst (AID)
-
de Belastingdienst/Douane (Douane)
-
het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)
-
de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA)
op het gebied van dierziekten, zoals bijvoorbeeld controles in het kader van de vogelgriep. Deze bijlage is een uitbreiding op de generieke controles die reeds in bijlage 4 (Veterinaire eisen bij invoer van gezelschapsdieren) en bijlage 7 (Veterinaire controles) zijn benoemd en behelst alleen de afwijkingen ten opzichte van die bijlagen.
Naar boven15.1 Regelgeving
-
Relevante regelgeving
De regelgeving met betrekking tot de handhaving inzake dierziekten wijkt niet af van de regelgeving in het kader van bijlagen 4 en 7.
-
Doel van de regelgeving
Het doel van de regelgeving met betrekking tot handhaving inzake dierziekten wijkt niet af van het doel van de regelgeving in het kader van bijlagen 4 en 7.
15.2 Taak en bevoegdheden
-
Taak Douane
De taak van de Douane ziet op gerichte extra douanecontroles van passagiers en passagiersbagage op het binnenbrengen van verboden goederen uit risicolanden en -gebieden bijvoorbeeld de zogenoemde "vogelgriepcontroles".
Met deze controles wordt beoogd het risico op insleep van dierziekten in de Europese Unie zoveel mogelijk te beperken. Tevens hebben de controles een preventieve werking door bewustwording bij het publiek.
-
Bevoegdheden
De bevoegdheden met betrekking tot handhaving inzake dierziekten wijkt niet af van de bevoegdheden in het kader van de bijlagen 4 en 7.
15.3 Uitvoering
-
Toezicht
Douane
De Douane is verantwoordelijk voor uitvoering van extra controles op dierziekten bij het passagiersverkeer. Bij aangetroffen levende have dient de VWA te worden ingeschakeld in verband met de veterinaire aspecten. Indien bij passagierscontroles verboden producten worden aangetroffen en niet vrijwillig afstand wordt gedaan, wordt eveneens de VWA ingeschakeld.VWA
De VWA is verantwoordelijk voor de aansturing, door middel van een wekelijkse werkinstructie, van de controles.
De VWA is als specialist verantwoordelijk voor de veterinaire aspecten van aangetroffen levende have en in beslag te nemen verboden producten. Deze partijen worden daarom overgedragen aan de VWA -
Afhandeling overtredingen
De afhandeling van overtredingen met betrekking tot de handhaving inzake dierziekten wijkt niet af van afhandeling van overtredingen in het kader van de bijlagen 4 en 7.
-
Douanevoorschrift
Het douanevoorschrift met betrekking tot de handhaving inzake dierziekten wijkt niet af van het douanevoorschrift in het kader van de bijlagen 4 en 7.
15.4 Planning, evaluatie en verantwoording
-
Doelstellingen en prioritering
Jaarlijks voert de Douane tenminste 96.000 dierziektecontroles, uitgedrukt in 28.340 directe controleuren. De controles kunnen 24 uur per dag en zeven dagen per week uitgevoerd worden. De inzet vindt plaats te Schiphol en op andere internationale luchthavens alsmede (mogelijk) op cruiseschepen rechtstreeks afkomstig uit derde landen.
De VWA bepaalt in overleg met de Douane de prioriteitsstelling van de dierziektecontroles en stelt wekelijks een werkinstructie op voor de Douane.
Indien nodig bij uitbraken binnen de EU kunnen lidstaten worden meegenomen in de risicoanalyse. Hierover worden dan tussen de ministeries op adhoc basis afspraken gemaakt.
Jaarlijks kunnen er aanvullende afspraken worden gemaakt als onderdeel van extra handhavingsactiviteiten, zoals inzet van andere middelen als publiciteit en handhavingscommunicatie.
-
Evaluatie en verantwoording
De Douane geeft jaarlijks een overzicht van de bestede directe uren aan de VWA op basis van de eerder overeengekomen transparante kostenopgave.
Wanneer de gerealiseerde controles op jaarbasis tussen de 80.000 en 110.000 liggen en de bestede directe controleuren tussen de 25.000 en 31.000 vindt geen nacalculatie plaats.
De Douane en VWA bespreken jaarlijks de samenwerking. Dit heeft tot doel na te gaan of de afspraken in deze bijlage nog actueel en toereikend zijn en of er knelpunten en wensen ten aanzien van de samenwerking zijn.
15.5 Financiering en afspraken
-
Financiering
Het Ministerie van LNV vraagt jaarlijks bij de najaarsnota om budgetoverheveling van € 2 miljoen naar de Douane ter dekking van de kosten van de in opdracht van het Ministerie van LNV uitgevoerde passagierscontroles.
-
Afspraken
Deze middelen zijn in principe structureel beschikbaar conform de rijksbegrotingsregels.
Mochten er wijzigingen in optreden dan worden deze in het kader van opdrachtgever/opdrachtnemerafspraken overeengekomen binnen de jaarplancyclus VWA/LNV en gerelateerd aan de rijksbegrotingscyclus in overleg met het Ministerie van Financiën.
Bij substantiële wijzigingen wordt het Ministerie van Financiën daarover terstond geïnformeerd.
15.6 Informatieuitwisseling
-
AEO en HTD
De wijzen van toezicht met betrekking tot handhaving inzake dierziekten wijkt niet af van wijzen van toezicht in het kader van de bijlagen 4 en 7.
-
Informatieuitwisseling
De informatieuitwisseling met betrekking tot handhaving inzake dierziekten wijkt niet af van de informatieuitwisseling in het kader van de bijlagen 4 en 7.
15.7 Scholing en helpdesk
-
Opleiding en scholing
De opleiding en scholing met betrekking tot handhaving inzake dierziekten wijkt niet af van de opleiding en scholing in het kader van de bijlagen 4 en 7.
-
Helpdeskfunctie
De helpdeskfunctie met betrekking tot de handhaving inzake dierziekten wijkt niet af van de helpdeskfunctie in het kader van bijlagen 4 en 7.
15.8 Overleg, contactpersonen en beheer
-
Overleg
Ten minste eenmaal per kalenderjaar, uiterlijk 1 juli, vindt op verzoek van het Ministerie van LNV overleg plaats tussen het Ministerie van LNV en de Douane over de handhaving en het toezicht op dierziekten en het functioneren van de samenwerking volgens deze bijlage. Dit overleg valt samen met het overleg over de bijlagen 4 en 7.
Bij dit overleg zijn naast de betrokken beleidsdirecties ook de AID, de Douane en de VWA aanwezig. -
Contactpersonen per functie
Beleid
Namens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:-
Directie Voedsel, Dier en Consument.
Namens het Ministerie van Financiën:
-
Directoraat Generaal Belastingdienst
Uitvoering
Namens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:-
De Voedsel en Warenautoriteit ter zake van de werkinstructie.
-
De Algemene Inspectiedienst.
Namens het Ministerie van Financiën:
-
Belastingdienst/Douane
Financiering
Namens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit:-
Directie FinancieelEconomische Zaken.
Namens het Ministerie van Financiën:
-
Directoraatgeneraal Belastingdienst, Team Bedrijfsvoering.
Per onderscheidenlijke eenheid wordt een contactpersoon aangesteld die aan de andere eenheid in de functie bekend wordt gemaakt.
-
-
Beheer van de bijlage
-
Ministerie van LNV; Directie Juridische Zaken
-
Belastingdienst/Douane Landelijk kantoor; Team Handhavingsregie
-
Den Haag, 24 september 2010 |
Rotterdam, 14 oktober. 2010 |
namens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit |
namens de Directeurgeneraal Belastingdienst, |
de Directeur Voedsel, Dier en Consument, |
de Directeur Vaktechniek en Internationaal van Belastingdienst/Douane Landelijk kantoor |
mevr. mr. A. Oppers |
mevr. mr. A. van Berckel - van de Langemheen |
Den Haag, 17 september 2010 |
|
namens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, |
|
de Inspecteurgeneraal van de Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit, |
|
C.W.J. Schreuders |