Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.09 Kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en het Ministerie van Financien

12 Bijlage 11 bij de kaderovereenkomst tussen het ministerie van LNV en het ministerie van Financiën inzake de samenwerking bij het toezicht op uitvoerrestituties proviandering.

Het betreft de samenwerking tussen in alfabetische volgorde:

  • de Auditdienst van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV, AD), de Certificerende Instantie;

  • de Algemene Inspectiedienst van LNV (AID);

  • de Belastingdienst/Douane (Douane);

  • het Coördinerend Bureau van de Directie Internationale Zaken van LNV (CB);

  • de dienst Regelingen, het erkende betaalorgaan (DR);

  • de directie FinancieelEconomische Zaken van LNV (FEZ);

  • de directie Juridische Zaken van LNV (JZ);

  • de productschappen (delegated bodies);

    • Hoofdproductschap Akkerbouw (HPA);

    • Productschap Zuivel (PZ);

    • Productschappen voor Vee, Vlees en Eieren (PVE);

    • Productschap Tuinbouw (PT);

  • de Rijksauditdienst (RAD).

Aanvullende afspraken op bijlage 1 bij controles op aangiften voor uitvoer van landbouwgoederen met restituties bij proviandering en de verlening van de zakelijke erkenning als depot.

Naar boven

12.1 Regelgeving

  1. Relevante regelgeving

    Op de werkzaamheden betreffende de samenwerking zijn de volgende nationale wetgeving, verordeningen en werkdocumenten van de Europese Commissie van toepassing:

    Communautaire bepalingen
    De volgende wetgeving is van belang:

    • Verordening (EG) nr. 1234/2007 (GMOverordening)

    • Verordening (EG) nr. 1290/2005 (Financieringsverordening)

    • Verordening (EG) nr. 885/2006

    • Verordening (EG) nr. 612/2009 (Restitutieverordening)

    • Verordening (EG) nr. 1276/2008 (Fysieke controles)

    • Verordening (EEG) nr. 2913/92 (Communautair douanewetboek)

    • Verordening (EG) nr. 450/2008 (Gemoderniseerd douanewetboek)

    • Verordening (EEG) nr. 2454/93 (Toepassingsverordening CDW)

    • Verordening 485/2008 (controleverordening handelsdocumenten)

    De volgende interpretaties zijn van belang:

    • Werkdocument nr. AGRI/17933/2000NL rev. 2 d.d. 24 juni 2003

    • Werkdocument nr. SI D 39896 rev.1 d.d. 19 januari 2004

    Nationale bepalingen
    De volgende wetgeving zijn van belang:

  2. Doel van de regelgeving

    Op grond van de gemeenschappelijke marktordening kan de Raad van Ministers van de Europese Unie besluiten om op aanvraag een financiële tegemoetkoming (hierna: restitutie) te verstrekken als compensatie voor het verschil in prijs van het landbouwproduct op de interne markt en de wereldmarkt.

    Verordening (EG) nr. 1234/2007 van de Raad van 22 oktober 2007 houdende een gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten en specifieke bepalingen voor een aantal landbouwproducten. In deze verordening is bepaald dat bij de uitvoer van landbouwgoederen restitutie kan worden verleend.

    Verordening (EG) nr. 1290/2005 van de Raad van 21 juni 2005 betreffende de financiering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid. Het doel van deze verordening is beschreven in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst.

    Verordening (EG) nr. 885/2006 van de Commissie van 21 juni 2006 houdende uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1290/2005 van de Raad met betrekking tot de erkenning van de betaalorganen en andere instanties en de goedkeuring van de rekeningen inzake het ELGF en het ELFPO. Het doel van deze verordening is beschreven in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst.

    Verordening (EG) nr. 612/2009 van de Commissie van 7 juli 2009 houdende gemeenschappelijk uitvoeringsbepalingen van het stelsel van restituties bij uitvoer van landbouwproducten. In deze verordening wordt de mogelijkheid geboden om restitutie aan te vragen voor landbouwproducten die in de vorm van proviand worden geleverd. Deze verordening bevat ook controlevoorschriften.

    Verordening (EG) nr. 1848/2006 van de Commissie van 14 december 2006 betreffende onregelmatigheden in het kader van de financiering van het gemeenschappelijk landbouwbeleid en terugvordering van bedragen die in dat kader onverschuldigd zijn betaald, alsmede de organisatie van een informatiesysteem op dit gebied en houdende intrekking van Verordening (EEG) nr. 595/91 van de Raad. Het doel van deze verordening is beschreven in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst.

    Verordening (EG) nr. 1276/2008 van de Commissie van 17 december 2008 inzake de controle aan de hand van fysieke controles bij de uitvoer van landbouwproducten waarvoor restituties of andere bedragen worden toegekend. In deze verordening staat hoe en wanneer producten moeten worden gecontroleerd.

    Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad van 12 oktober 1992 tot vaststelling van het communautair douanewetboek (CDW). Deze verordening bevat het CDW.

    Verordening (EG) nr. 450/2008 van het Europees Parlement en de Raad van 23 april 2008 tot vaststelling van het CDW.
    Dit is het gemoderniseerd douanewetboek, dat tussen 24 juni 2008 en 24 juni 2013 gefaseerd wordt ingevoerd en nu gedeeltelijk van toepassing is.

    Verordening (EEG) nr. 2454/93 van de Commissie van 2 juli 1993 houdende vaststelling van enkele bepalingen ter uitvoering van Verordening (EEG) nr. 2913/92 van de Raad tot vaststelling van het CDW. Dit is de toepassingsverordening van het CDW.

    Verordening 485/2008 van de Raad van 26 mei 2008 inzake de door de lidstaten uit te voeren controles op de verrichtingen in het kader van de financieringsregeling van het Europees Landbouwgarantiefonds. Deze verordening bepaalt dat ondernemingen die uitvoerrestituties ontvangen de relevante handelsbescheiden moeten overleggen ten behoeve van de controle op de aanvragen.

    Werkdocument 17933/2000: Door het Directoraat A1 goedkeuring van de ELGFrekeningen gegeven opsomming van essentiële en aanvullende controles inzake diverse Garantieregelingen, waaronder uitvoerrestituties.

    Werkdocument Europese Commissie nr. SI D 39896 rev.1 d.d. 19 januari 2004: Een opsomming van de gegevens die vermeld moeten worden in het verslag over 2003 ex artikel 16 van Verordening (EG) nr. 1276/2008.

    Algemene douanewet / Algemeen Douanebesluit / Algemene douaneregeling
    Algemene Douaneregeling artikel 1:8 en Hoofdstuk 3: Uitvoeringsvoorschriften ter zake van in en uitvoer van bepaalde landbouwgoederen. Specifiek is hierin onder meer bepaald het gebruik van douanebevoegdheden bij controle van landbouwbepalingen.

    Algemene wet bestuursrecht (Awb)
    In deze wet staan de procedures voor het beslissen op aanvragen, tenzij anders is bepaald in andere regelgeving.

    In de Landbouwwet en de Aanwijzing toezichthouders Landbouwwet is bepaald dat de AID mede bevoegd is tot het verrichten van bepaalde onderzoekingen en het uitoefenen van toezicht.

    In het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar AID 2005 is bepaald dat de AID strafbare feiten mag opsporen.

Naar boven

12.2 Taak en bevoegdheden

  1. Taak diverse diensten

    De bovenstaande overheidslichamen werken samen om een correcte uitvoering van de gemeenschappelijke marktordening te realiseren op het gebied van de levering met restitutie van (verwerkte) landbouwproducten als proviand aan bijzondere bestemmingen.

    De taken van de AD zijn in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst beschreven.

    De AID doet nader onderzoek en is aangewezen als toezichthouder. De EU Desk draagt onder andere zorg voor de registratie en doorgeleiding naar DR van alle onregelmatigheidsmeldingen die in Nederland door controlediensten worden opgemaakt.

    De taken van het CB zijn in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst beschreven.

    De Douane voert controles uit op aangiften ten uitvoer van landbouwgoederen met aanspraak op restituties. De Douane voert overeenkomstig Verordeningen (EG) nr. 612/2009 en nr. 1276/2008 conformiteitcontroles, fysieke controles, substitutiecontroles en zegelcontroles uit en informeert de delegated bodies ter zake hiervan. Zij verleent de zakelijke erkenning van depots en controleert in het kader van de aangiftebehandeling of aan de voorwaarden die gelden bij proviandering wordt voldaan.

    De taken van DR, FEZ en JZ zijn in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst beschreven.

    De productschappen / "delegated bodies" verwerken administratief, overeenkomstig Verordeningen (EG) nr. 1290/2005 en nr. 885/2006, de aangiften ten uitvoer van landbouwgoederen met aanspraak op restituties en leggen daarover verantwoording af. Overeenkomstig de Gedragscode medebewind en de tussen de productschappen / "delegated bodies" en DR gesloten convenanten betrekken zij waar nodig DR daarbij.

    De taken van de RAD zijn in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst beschreven.

  2. Specifieke taakuitvoering

    In overleg met LNV is in het Handboek Douane, onderdeel 20.01.00 (Restituties bij bijzondere bestemmingen), specifiek beschreven hoe de Douane uitvoering geeft aan deze taak.

  3. Bevoegdheden

    De bevoegdheden van de AD en het CB zijn in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst beschreven.

    De Douane ontleent haar controlebevoegdheden aan de Adw en het bepaalde bij of krachtens de Adw. Bij het constateren van een strafbaar feit maakt de Douane gebruik van haar opsporingsbevoegdheden op grond van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Belastingdienst/Douane 2007.

    De bevoegdheden van de DR zijn in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst beschreven.

    De bevoegdheden, bedoeld in Verordening 612/2009 zijn op grond van de Adr toegekend aan het productschap/ "delegated body".

    De bevoegdheden van de RAD worden beschreven in de opdracht van de DirecteurGeneraal van het Ministerie van Financiën.

    De bevoegdheden van JZ zijn in bijlage 1 bij de kaderovereenkomst beschreven.

Naar boven

12.3 Uitvoering

  1. Wijze van handhaving

    Algemeen
    De Douane werkt risicogericht en conform de Europese regelgeving.

    Het productschap / de "delegated body"
    Het productschap voert haar taken uit volgens haar interne controlesysteem. Het productschap informeert de Douane en AID over gesignaleerde risico’s.

    Controle van aanvragen
    Ondernemingen worden administratief en ter plaatse gecontroleerd. Bij deze controles wordt met name gecontroleerd op activiteiten die in een risicoanalyse zijn ingedeeld met een "midden" of "hoog" risico. Daarnaast wordt aandacht besteedt aan de volgende onderwerpen:

    Administratieve controle
    Aanvragen om restitutie worden administratief gecontroleerd door de productschappen en de AID. De controle van de productschappen bevat de volgende onderdelen:

    • juistheid, volledigheid en tijdige indiening van aanvragen en

    • inhoudelijke beoordeling van de aanvraag op grond van de regelgeving.

    Deze controles zijn verder uitgewerkt in een risicoanalyse.

    De volgende organen hebben specifieke taken.

    AID
    De AID voert administratieve controles uit bij ondernemingen en ondernemers die het HPA hebben verzocht om een persoonlijke erkenning als depothouder op grond waarvan aanvragen mogen worden ingediend. De bevindingen worden gerapporteerd aan het HPA. Hiervoor wordt een risicoanalyse verricht. De controles vinden plaats op grond van Verordening (EG) nr. 612/2009.

    Douane
    De Douane verleent de zakelijke erkenning van depots. Op verzoek wordt deze informatie aan het HPA verstrekt.
    Daarnaast controleert de Douane bij de aangiftebehandeling of aanvragers persoonlijk zijn erkend als depothouders en of hun depot een zakelijke erkenning heeft.

    Hoofdproductschap Akkerbouw
    Het HPA verstrekt op aanvraag de persoonlijke erkenningen van:

    • personen die op grond van de maandstaatprocedure mogen bevoorraden (toestemming tot deelname aan de "Maandstaat procedure");

    • houders van een bevoorradingsdepot (deelname aan de regeling "Bevoorradingsdepot") en

    • exploitanten van bevoorradingsschepen en -helikopters (erkenning exploitant).

    De erkenning wordt pas afgegeven nadat de AID hiertoe positief heeft geadviseerd en het depot is erkend door de Douane (zakelijke erkenning depot).

    Controles ter plaatse
    De controles ter plaatse van ondernemingen of landbouwproducten worden uitgevoerd door de AID en de Douane overeenkomstig bijlage 2 bij de kaderovereenkomst.

    Controleresultaten
    De bevindingen van de controles op de aangiften worden in beginsel op elektronische wijze opgenomen door de Douane bij de elektronische aangifte in het systeem SagittaUitvoer. Indien deze bevindingen niet kunnen worden opgenomen in het systeem SagittaUitvoer, geschiedt dit op schriftelijke wijze.

  2. Afhandeling overtredingen

    Opmaken procesverbaal van bevinding en overdracht
    Bij een redelijk vermoeden van een strafbaar feit handelt de Douane overeenkomstig het Handboek Douane, onderdeel 36.00.00. In voorkomend geval draagt de Douane de behandeling over aan de bevoegde autoriteit.

Naar boven

12.4 Planning, evaluatie en verantwoording

  1. Doelstelling

    In de jaarplanning van de betrokken organisaties wordt rekening gehouden met de werkzaamheden die voortvloeien uit deze bijlage.

  2. Evaluatie en verantwoording

    In het jaarlijkse evaluatieoverleg over de kaderovereenkomst wordt stilgestaan bij de samenwerking op grond van deze bijlage.

    De betrokken organisaties verantwoorden de uitvoering en samenwerking op grond van deze bijlage door middel van de bestuurlijke verantwoordingsmodellen van de betrokken organisaties.

Naar boven

12.5 Informatieuitwisseling

  1. AEO en HTD

    De Douane consulteert de AID over bedrijven die een AEOcertificaat hebben aangevraagd.

  2. Informatieuitwisseling

    De betrokken organisaties wisselen binnen hun bevoegdheden, omschreven in hoofdstuk 2 van deze bijlage, de benodigde informatie uit ten behoeve van de handhavingsdoelstellingen, omschreven in hoofdstuk 3 van deze bijlage.

Naar boven

12.6 Scholing en helpdesk

  1. Opleiding en scholing

    In de reguliere opleidings en bijscholingsmethoden van de Douane is voorzien in voldoende opleiding en scholing van de betrokken ambtenaren.

  2. Helpdeskfunctie

    De Douane heeft coördinatoren Gemeenschappelijk Landbouwbeleid. De betrokken diensten hebben vaste contactpersonen bij de Douane.

Naar boven

12.7 Overleg

  1. Overleg

    In de overleggen, bedoeld in bijlage 1, wordt stilgestaan bij de samenwerking op grond van deze bijlage.

  2. Beheer van deze bijlage

    • Ministerie van LNV, Directie Juridische Zaken

    • Belastingdienst/Douane Landelijk kantoor, Team Handhavingsregie

   

Den Haag, 10 juni 2010

Rotterdam, 12 juli 2010

Namens het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

Namens de DirecteurGeneraal Belastingdienst,

de directeur van de directie Juridische Zaken

de directeur Vaktechniek en Internationaal van Belastingdienst/Douane/Landelijk kantoor

mr. J.L.D. Heukers

mr. A. van Berckel - van de Langemheen

Naar boven