Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

20.02.00 Diergeneesmiddelen

8 Samenloop wetgeving diergeneesmiddelen met andere wetgeving

8.1 Samenloop wetgeving diergeneesmiddelen met andere wetgeving

Als een product voldoet aan de definitie van een (werkzame stof voor een) diergeneesmiddel én aan de definitie van een product in een andere wettelijke regeling, is de Wd (basis art 6.2 Wd) altijd van toepassing op dat product. Degene die het product bereidt, verhandelt, invoert, enzovoorts, kan dan niet kiezen onder welk wettelijk regime het product valt. In elk geval is altijd de Wd van toepassing. Enigste uitzondering is de Opiumwet. Dit betekent echter niet dat u altijd de onregelmatigheid afdoet op grond van de Wd; in sommige gevallen doet u bij een samenloop de onregelmatigheid af op grond van een andere toepasselijke wetgeving.

Naar boven

8.2 Samenloop strafbare feiten

Bij een onregelmatigheid in het kader van de Wd kan daarnaast sprake zijn van een (vermoedelijke) overtreding van andere wettelijke bepalingen waarvoor de Douane een taak heeft. U kunt hierbij denken aan:

Het is niet efficiënt om veel capaciteit in een zaak te steken als een overtreding van de Wd al is vastgesteld. Het is in het algemeen niet noodzakelijk dat u vaststelt dat zowel de Wd als een andere wettelijke bepaling is overtreden. U kunt volstaan met het vaststellen van één overtreding. Hieronder staan de mogelijke situaties vermeld waarbij sprake kan zijn van een samenloop met het vaststellen van overtreding van de Wd.

Naar boven

8.2.1 Samenloop inbreuk intellectueel eigendomsrecht

De taak van de Douane bij een vermoedelijke inbreuk op intellectueel eigendomsrecht is beschreven in het voorschrift IER. De volgende situaties kunnen zich voordoen:

  1. Overtreding Wd duidelijk, namaak geen vermoeden.
    U stelt een overtreding van het invoerverbod uit de Wd vast, afdoen conform het voorschrift diergeneesmiddelen.

  2. Overtreding Wd duidelijk, namaak duidelijk (samenloop).
    U stelt een overtreding van het invoerverbod uit de Wd vast en vermoedelijke inbreuk op de IER: afdoen conform het voorschrift diergeneesmiddelen en in het proces-verbaal aangeven dat tevens sprake is van een strafbaar feit ingevolge de IER-wetgeving.

  3. Overtreding Wd onduidelijk, namaak geen vermoeden.
    Als de feiten en omstandigheden daartoe aanleiding geven kan een laboratoriumonderzoek uitgevoerd worden. Afdoening afhankelijk van het resultaat van het onderzoek.

  4. Overtreding Wd geen vermoeden, namaak duidelijk
    Dit ziet bijvoorbeeld op een gezondheidsproduct in de vorm van vitaminepreparaten, waarbij sprake is van inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht. Afdoen conform het voorschrift IER.

Let op!

Vermoedelijke inbreuk op een intellectueel eigendomsrecht kan van toepassing zijn bij het aantreffen van lege verpakkingsmiddelen voor medicijnen van een merkhouder. Afdoen conform het voorschrift IER.

Naar boven

8.2.2 Samenloop wetgeving Flora- en Fauna

De Douane heeft ook een toezichthoudende taak in het kader van onder meer de Wet natuurbescherming (Wnb). Deze taak is beschreven in het voorschrift Flora en Fauna. Het is verboden planten of producten van planten, of dieren of producten van dieren, behorende tot een beschermde inheemse of beschermde uitheemse plantensoort of diersoort binnen of buiten het grondgebied van Nederland te brengen (Wnb, artikel 3.37). Op de verpakking, etiket of bijsluiter vermelden dat het product een bestanddeel bevat dat afkomstig is van een beschermde dier- of plantensoort levert een strafbaar feit op zonder dat dit bestanddeel daadwerkelijk in het product hoeft te zijn verwerkt.

De volgende situaties kunnen zich voordoen:
1 Overtreding Wd duidelijk,Omgevingswet geen vermoeden.
U stelt een overtreding van het invoerverbod uit de Wd vast, afdoen conform het voorschrift diergeneesmiddelen.
2 Overtreding Wd duidelijk, Omgevingswet duidelijk.
U stelt een overtreding van het invoerverbod uit de Wd én de Omgevingswet vast, afdoen conform het voorschrift Flora en Fauna en in het proces-verbaal aangeven dat er ook sprake is van een strafbaar feit ingevolge de Wd.
3 Overtreding Wd onduidelijk, Omgevingswet onduidelijk.
Als de feiten en omstandigheden daartoe aanleiding geven kan een laboratoriumonderzoek uitgevoerd worden. Naast onderzoek van de substanties verzoekt u ook om determinatie op grond van de Omgevingswet. Afdoening afhankelijk van het resultaat van het onderzoek.
4 Overtreding Wd geen vermoeden, Omgevingswet duidelijk.
Afdoen conform het voorschrift Flora en Fauna.

Naar boven

8.2.3 Samenloop met de Geneesmiddelenwet (Gnw)

Bij het aantreffen van geneesmiddelen, werkzame stoffen gebruikt voor de vervaardiging van geneesmiddelen kan het voorkomen, dat deze voor zowel menselijk gebruik, als voor een dierlijke bestemming kan worden aangewend. Het in het vrije verkeer brengen van (werkzame stoffen voor de vervaardiging van) geneesmiddelen is verboden zonder een vergunning (Gnw, artikel 18 en 38).

De volgende situaties kunnen zich voordoen:
1 Overtreding Wd duidelijk, Gnw geen vermoeden.
U stelt u een overtreding van het invoerverbod uit de Wd vast, afdoen conform het voorschrift diergeneesmiddelen.
2 Overtreding Wd duidelijk, Gnw duidelijk.
U stelt een overtreding van het invoerverbod uit de Wd én de Gnw vast, afdoen conform het voorschrift Diergeneesmiddelen en in het proces-verbaal aangeven dat er ook sprake is van een strafbaar feit ingevolge de Gnw.
3 Overtreding Wd onduidelijk, Gnw onduidelijk.
Als de feiten en omstandigheden daartoe aanleiding geven kan een laboratoriumonderzoek uitgevoerd worden. Naast onderzoek van de substanties verzoekt u ook om determinatie op grond van de Gnw. Afdoening afhankelijk van het resultaat van het onderzoek.
4 Overtreding Gnw duidelijk, Wd geen vermoeden.
Afdoen conform het voorschrift Geneesmiddelen.

Naar boven

8.2.4 Samenloop met de Opiumwet

Treft u (substanties gebruikt bij de bereiding van) diergeneesmiddelen aan? Dan kan sprake zijn van samenloop met een overtreding van de Opiumwet. Bestanddelen van (substanties gebruikt bij de bereiding van) diergeneesmiddelen komen op lijst I of II van de Opiumwet voor. De Opiumwet verbiedt het binnen of buiten het grondgebied van Nederland brengen van opiumwetmiddelen. De taak en werkzaamheden van de Douane staan beschreven in het voorschrift Opiumwet.

Vermoedt u dat u tijdens een controle met een opiumwetmiddel te maken hebt? Dan moet u de procedure voor verdovende middelen volgen. Bijvoorbeeld als op de verpakking van (de substantie voor) het diergeneesmiddel staat dat dit een bestanddeel uit de Opiumwet bevat. Maar ook als producten op een verhullende manier zijn verpakt.

De volgende situaties kunnen zich voorden:
Overtreding Wd zeker, Opiumwet géén vermoeden.
U stelt een overtreding van het invoerverbod uit de Wd vast, afdoen conform het voorschrift diergeneesmiddelen.
Overtreding Wd duidelijk, Opiumwet duidelijk.
U stelt een overtreding van het invoerverbod uit de Wd vast én van de Opiumwet: afdoen conform het voorschrift Opiumwet. Geef in het proces-verbaal aan dat er ook sprake is van overtreding van de Wd.
Overtreding Wd onduidelijk, Opiumwet onduidelijk.
U kunt u een laboratoriumonderzoek laten uitvoeren. Laat onderzoeken of producten voorkomen op lijst I of II van de Opiumwet. Afdoening afhankelijk van de uitslag van het laboratorium.
Overtreding Wd geen vermoeden, Opiumwet duidelijk.
Afdoen conform het voorschrift Opiumwet.

Naar boven

8.2.5 Samenloop met de afvalstoffenwetgeving

Diergeneesmiddelen welke over de datum heen zijn of niet meer worden gebruikt door de afnemer / patiënt, worden in Nederland normaal gesproken ingeleverd bij de dierenarts / apotheek en onder verantwoordelijkheid van de KNMP ingenomen en verzameld. De vernietiging gebeurd (meestal) onder de verantwoordelijkheid en voor rekening van de lokale / regionale gemeenten, als chemisch afval.

Let op!

De NVWA merkt geneesmiddelen waarvan de houdbaarheidsdatum is overschreden nog steeds aan als een geneesmiddel. Het komt namelijk voor dat een houdbaarheidsdatum wordt verlengd en de goederen hiertoe worden omgepakt. De geneesmiddelen worden pas als farmaceutisch afval beschouwd, als het is aangemeld bij een verwerker van afval of de geneesmiddelen door het bedrijfsleven als afval worden beschouwd.

Let op!

Bij de uitvoer van (substanties gebruikt bij de bereiding van) diergeneesmiddelen heeft de Douane géén taak Handel conform het voorschrift Overbrenging afvalstoffen, Handboek VGEM 40.04.00, paragraaf 5.5.2. Doe dit in overleg met de NVWA en de vraagbaak Afvalstoffen.

Voor vernietiging van niet-Uniegoederen op verzoek van de houder van de goederen wordt verwezen naar het Handboek Douane, onderdeel 16.00.00, hoofdstuk 7.

Naar boven