30.07.00 Folterwerktuigen

1 Inleiding

1.1 Doel van het voorschrift

De Douane is belast met het toezicht op de wetgeving over folterwerktuigen. In dit voorschrift leest u welke taken de Douane daarbij heeft en hoe de Douane die taken uitvoert. Dit voorschrift geeft daarvoor instructies.

Naar boven

1.2 Doel wetgeving folterwerktuigen

De maatregelen van deze wetgeving hebben tot doel zowel de doodstraf als foltering of andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing in derde landen te voorkomen. De maatregelen omvatten een verbod of beperkingen voor de handel met derde landen in goederen die gebruikt zouden kunnen worden voor de doodstraf of voor foltering of andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.

Naar boven

1.3 Convenant

De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (BH&O) heeft geen eigen ministerie maar is één van twee ministers van het Ministerie van Buitenlandse Zaken (Buza). BH&O is verantwoordelijk voor de uitvoering en de handhaving van de folterwetgeving.

De samenwerking op het gebied van folterwerktuigen is vastgelegd in een convenant tussen Buza en het ministerie van Financiën. Het convenant is uitgewerkt in diverse bijlagen. Bijlage 4 heeft betrekking op de taak van de Douane voor het toezicht op folterwerktuigen. Deze bijlage is in dit voorschrift uitgewerkt tot instructies.

Naar boven

1.4 Taak van de Douane

De Douane:

Het toezicht op de in- door- en uitvoer omvat de controle op de aanwezigheid en juistheid van de vergunningen. De bevindingen daarbij kunnen aanleiding geven tot fysieke controle van de goederen.

De Belastingdienst/Douane Groningen/team Centrale dienst voor in- en uitvoer (CDIU) behandelt namens BH&O de aanvragen voor vergunningen bijlage II, bijlage III en bijlage IV goederen en geeft deze vergunningen na afstemming met BH&O, namens BH&O af. Meer informatie leest u in hoofdstuk 4.

Naar boven