20.03.00 Flora & Fauna
6 Uitzonderingen beschermde soorten CITES-Basisverordening
Dit hoofdstuk behandelt de uitzonderingen op de verboden van artikel 11.93 en artikel 11.96 BAL voor specimens van beschermde dier- en plantensoorten.
Naar boven6.1 Overzicht uitzonderingen
Mogelijke uitzonderingen op de verboden
Uitzondering |
Basisverordening |
Uitvoeringsverordening |
---|---|---|
Binnenbrengen in de Unie voor specimens genoemd in bijlage A, B, C of D Basisverordening |
Art. 4 lid 2, 3 of 4 |
|
Doorvoer van specimens genoemd in bijlage A, B, C of D Basisverordening |
Art. 7 lid 2 |
|
Vervoer van specimens genoemd in bijlage A, B, C of D Basisverordening |
Art. 9 |
|
Uitvoer en wederuitvoer van specimens genoemd in bijlage A, B, C of D Basisverordening |
Art. 5 lid 1 en 4 |
|
Art. 7 lid 3 |
Art. 57 of 58 |
|
Art. 7 lid 4 |
Art. 52 |
Voldoen aan uitzonderingsbepalingen
De uitzonderingen gelden als is voldaan aan de bepalingen in de Basisverordening en de Uitvoeringsverordening. Voor bijna alle uitzonderingen is overlegging van een document vereist.
In het onderdeel Vergunningen, certificaten, kennisgevingen en etiketten worden de toepasselijke bepalingen behandeld voor de aanvraag, afgifte, vorm, inhoud, overlegging en geldigheid en het gebruik van de documenten.
Naar boven6.2 Uitzonderingen binnenbrengen in de Unie
Voor specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage A, B, C of D Basisverordening is een uitzondering mogelijk op het verbod op het:
-
Binnen het grondgebied van de Unie brengen
-
Vervoer naar de plaats van bestemming na binnenbrengen in de Unie (nog niet in het vrije verkeer)
AD 1: Voorwaarden uitzonderingen binnenbrengen
De uitzondering geldt als:
-
De specimens de Unie binnenkomen op
een aangewezen Douanekantoor (Basisverordening, artikel 12 en OR, artikel 4.38) en -
Op dat kantoor de vereiste documenten zijn overgelegd voor soorten genoemd in bijlage A, B, C of D (Basisverordening, artikel 4)
-
Die documenten voldoen aan de gestelde voorwaarden en bepalingen.
AD 2: Binnenbrengen via een andere lidstaat
De uitzondering is ook van toepassing als specimens in een andere lidstaat de Unie binnenkomen en voor Nederland zijn bestemd. In dat geval moeten de vereiste documenten zijn overgelegd op een aangewezen douanekantoor in die lidstaat van binnenkomst.
Voorwaarden uitzondering vervoer na binnenbrengen (nog niet in het vrije verkeer)
-
Voor soorten uit bijlage A geldt een uitzondering op het verbod op het vervoeren als de specimens rechtmatig de Unie zijn binnengekomen en nog niet in het vrije verkeer zijn gebracht. .
-
De uitzondering wordt aangetoond met het gele exemplaar van de invoervergunning of met een per dier afgegeven EU-certificaat. Voor gekweekte planten is geen EU-certificaat vereist.
-
-
Voor soorten uit bijlagen B, C en D geldt een uitzondering op het verbod op het vervoeren als de specimens rechtmatig de Unie zijn binnengekomen.
-
De uitzondering wordt voor bijlage B aangetoond door het overleggen van overdrachtsverklaringen met daarop het nummer van de invoervergunning en gegevens van verkoper en eventueel koper. Er is een verplichting om de documenten aan te leveren. Het niet aanleveren van die documenten is een overtreding.
- De uitzondering wordt ook voor soorten van bijlage C aangetoond door het overleggen van overdrachtsverklaringen met daarop
het nummer van de invoervergunning en de gegevens van verkoper en eventueel koper in het geval het land van herkomst de specimen
zelf op bijlage C heeft geplaatst. Er is een verplichting om de documenten aan te leveren. Het niet aanleveren van die documenten
is een overtreding.
-
In het geval het land van herkomst de specimen niet zelf op bijlage C heeft geplaatst, kan volstaan worden met een kennisgeving van invoer.
-
-
De uitzondering wordt aangetoond voor soorten van bijlage D door het overleggen van de kennisgeving van invoer.
-
6.2.1 Vereiste documenten voor uitzonderingen op verbod van binnenbrengen soorten bijlagen A en B
Om in aanmerking te komen voor de uitzondering op het verbod op het binnen het grondgebied van de Unie brengen van specimens van beschermde dier- of plantensoorten genoemd in bijlagen A of B Basisverordening is vereist:
-
een invoervergunning (vooraf afgegeven door RvO/Cites-bureau)
- voorzien van de clausule "Artificially propagated plants as defined by CITES"
In plaats van deze documenten is het ook mogelijk een van de onderstaande documenten te overleggen:
-
Een certificaat voor reizende tentoonstelling (Travelling Exhibition Certificate of TEC). Dit certificaat kan dienen voor specimens die deel uitmaken van reizende tentoonstellingen.
-
Een certificaat van persoonlijk eigendom (Personal Ownership Certificate of PET). Dit certificaat kan dienen voor levende dieren die rechtmatig eigendom zijn van een natuurlijk persoon en om persoonlijke niet-commerciële reden worden gehouden.
-
Een Certificaat van monsterverzameling.
Dit certificaat dient voor een monsterverzameling van dode specimens van in gevangenschap geboren en gefokte diersoorten of kunstmatig gekweekte plantensoorten als de verzameling wordt begeleid door een carnet ATA. -
Een muziekinstrumentencertificaat (Musical Instrument Certificate of MIC). Dit certificaat dient voor de niet-commerciële grensoverschrijdende overbrenging van muziekinstrumenten met het oog op onder meer persoonlijk gebruik, optredens, producties (opnames), uitzendingen, onderwijs, tentoonstellingen of wedstrijden.
6.2.2 Vereiste documenten soorten bijlage C
Om in aanmerking te komen voor uitzondering op het verbod op het binnen het grondgebied van de Unie brengen van specimens van beschermde dier- of plantensoorten genoemd in bijlage C Basisverordening is vereist:
-
een kennisgeving van invoer (door de belanghebbende zelf ingevuld)
en -
voor specimens die uit een land komen dat bij de betreffende soort in bijlage C is vermeld een uitvoervergunning
of -
voor specimens die uit een land komen dat niet bij de betreffende soort in bijlage C is vermeld: een uitvoervergunning, wederuitvoercertificaat of een certificaat van oorsprong
of - voorzien van de clausule "Artificially propagated plants as defined by CITES"
In plaats van deze documenten kan ook een certificaat voor reizende tentoonstelling, een certificaat van persoonlijk eigendom, een certificaat van monsterverzameling (als de verzameling wordt begeleid door een carnet ATA) of een muziekinstrumentencertificaat worden overgelegd.
Naar boven6.2.3 Vereiste documenten soorten bijlage D
Om in aanmerking te komen voor uitzondering op het verbod op het binnen het grondgebied van de Unie brengen van specimens van beschermde dier- of plantensoorten genoemd in bijlage D Basisverordening, is alleen een kennisgeving van invoer vereist. Een kennisgeving van invoer wordt door de belanghebbende zelf ingevuld.
Naar boven6.3 Uitzonderingen doorvoer
Voor specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in de bijlagen van de Basisverordening is uitzondering mogelijk op het overleggen van verplichte documenten voor binnenbrengen in de Unie wanneer sprake is van doorvoer.
Voorwaarden uitzondering
De uitzondering geldt als:
-
sprake is van doorvoer in de zin van de Basisverordening: het vervoeren van specimens tussen twee punten buiten de Unie via het grondgebied van de Unie, naar een met name genoemde consignataris en zonder andere onderbrekingen van de reis dan die welke bij deze vorm van vervoer onvermijdelijk zijn (Basisverordening, artikel 2, letter v);
-
de specimens de Unie binnenkomen op een aangewezen douanekantoor (Basisverordening, artikel 12)
-
de belanghebbende een geldige uitvoervergunning of geldig wederuitvoercertificaat kan overleggen, afgegeven in het derde land van uitvoer wederuitvoer (Basisverordening, artikel 7, lid 2) voor:
-
specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage A van de Basisverordening
of -
voor specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage B van de Basisverordening met de toevoeging (I) of (II)
-
-
in de vergunning of het certificaat een derde land als bestemming is vermeld.
Bij de doorvoer van specimens genoemd in bijlage B zonder de toevoeging (II) en voor specimens genoemd in bijlage C of D is de overlegging van deze documenten niet vereist.
Naar boven6.4 Uitzonderingen vervoer in Nederland
Voor specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in de bijlagen van de Basisverordening is uitzondering mogelijk op het verbod op het vervoer in Nederland.
De Douane houdt geen toezicht op specimens die zich in het vrije verkeer van de Unie bevinden. Dat is een taak van de NVWA en de politie. Bij een redelijk vermoeden van een strafbaar feit ten aanzien van specimens die zich in het vrije verkeer bevinden, kan de BFC-CA-er besluiten om te melden bij de NVWA of aangifte te doen.
Naar boven6.5 Uitzonderingen uitvoer en wederuitvoer
Voor specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in de bijlagen van de Basisverordening is bij uitvoer en wederuitvoer uitzondering mogelijk op het verbod op het:
-
binnen en buiten het grondgebied van Nederland brengen
-
vervoer in Nederland met het oog op de uitvoer of wederuitvoer
De vrijstelling is van toepassing op specimens die vanuit Nederland of vanuit een andere lidstaat via Nederland buiten het grondgebied van de Unie worden gebracht.
Voorwaarden vrijstelling uitvoer of wederuitvoer
De uitzondering geldt als:
-
de formaliteiten voor uitvoer of wederuitvoer van de specimens worden vervuld op een
aangewezen douanekantoor (OR, artikel 4.38); -
(vooraf)
op dat kantoor de vereiste documenten zijn overgelegd voor de specimens van soorten genoemd in bijlagen A, B of C Basisverordening.
Vereiste documenten soorten bijlagen A, B en C
Om in aanmerking te komen voor de uitzondering op het verbod op het binnen en buiten het grondgebied van Nederland brengen van specimens genoemd in bijlage A, B of C (Basisverordening, artikel 5, lid 1 en lid 4) is vereist:
-
Bij uitvoer of wederuitvoer uit Nederland: een uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat die of dat voldoet aan de gestelde voorwaarden en bepalingen.
-
Bij uitvoer of wederuitvoer vanuit een andere lidstaat via Nederland: een uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat die/dat voldoet aan de gestelde voorwaarden en bepalingen.
-
Een fytosanitair certificaat dat voldoet aan de gestelde voorwaarden en bepalingen (Uitvoeringsverordening, artikel 17).
In plaats van deze documenten kunnen de volgende certificaten worden overgelegd:
- Een certificaat voor reizende tentoonstelling
- Een certificaat van persoonlijk eigendom
-
Een certificaat van monsterverzameling of een
-
Muziekinstrumentencertificaat
Voorwaarden uitzondering vervoer vóór uitvoer of wederuitvoer
Er zijn documenten vereist om in aanmerking te komen voor de uitzondering op het verbod op het vervoer met het oog op de uitvoer of wederuitvoer van specimens van:
-
beschermde dier- of plantensoorten genoemd in bijlage A van de
Basisverordening -
beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlagen B of C van de Basisverordening
Hiervoor dienen documenten die zijn vereist voor de uitvoer of de wederuitvoer.
Geen documenten soorten bijlage D
Er zijn geen documenten vereist voor de uitvoer of de wederuitvoer en het vervoer van specimens van soorten genoemd in bijlage D.
Naar boven6.6 Uitzonderingen persoonlijke bezittingen of huisraad
Voor dode specimens genoemd in de bijlagen van de Basisverordening, die tot de persoonlijke bezittingen of huisraad behoren, is vrijstelling mogelijk van het verbod op het:
-
binnen het grondgebied van Nederland brengen en het vervoer binnen Nederland
-
buiten het grondgebied van Nederland brengen en het vervoer binnen Nederland.
6.6.1 Binnenbrengen en vervoer persoonlijke bezittingen of huisraad
Algemene voorwaarden uitzondering
De vrijstelling van het verbod op het binnen het grondgebied van Nederland brengen en het vervoer binnen Nederland voor dode specimens (met inbegrip van jachttrofeeën) die onder persoonlijke bezittingen of huisraad vallen, geldt als de specimens:
-
de Unie binnenkomen op een
aangewezen douanekantoor (OR, artikel 4.38); -
voldoen aan de algemene bepalingen (Uitvoeringsverordening artikel 57).
De specimens:-
mogen niet met commerciële bedoelingen de Unie worden binnengebracht of vervoerd
en moeten -
deel uitmaken van de persoonlijke bagage van reizigers uit derde landen
of -
deel uitmaken van persoonlijke bezittingen van natuurlijke personen die, komende vanuit een derde land, verhuizen naar de EU
of -
jachttrofeeën zijn die door een reiziger zijn verworven en op een latere datum worden ingevoerd.
Voor jachttrofeeën geldt dat deze door de reiziger zelf moeten zijn bejaagd. Als iemand in een derde land gaat jagen, mag hij het dier dat hij zelf gejaagd heeft als persoonlijke bezitting of huisraad mee terugnemen, of indien het specimen bijvoorbeeld nog moet worden geprepareerd later invoeren. Binnenbrengen vindt hiermee plaats door of namens de jager.
-
Specifieke bepalingen vrijstelling dode specimens bijlage A
Als wordt voldaan aan de algemene voorwaarden geldt de uitzondering voor dode specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage A Basisverordening die onder persoonlijke bezittingen of huisraad vallen voor:
-
Reizigers en bemanningsleden van vliegtuigen en schepen, die geacht worden hun normale verblijfplaats niet in de Unie te hebben. Er is alleen een uitvoervergunning van het land buiten de Unie nodig als nationale wetgeving van dat land het vereist. De controle op deze eis wordt door het land van uitvoer gedaan.
-
Het opnieuw binnenbrengen (wederinvoer) in de Unie door een gewoonlijk in de Unie verblijvende persoon. De vrijstelling geldt als belanghebbende één van de volgende documenten overlegt (Uitvoeringsverordening, artikel 57, lid 4):
-
een door de Douane in de Unie geviseerde "kopie voor de houder" van een eerder gebruikte communautaire invoervergunning of uitvoervergunning
of -
een (door de Douane in een derde land geviseerde) kopie van in een derde land afgegeven uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat
of -
een bewijs dat de specimens in de Unie zijn verworven (bijvoorbeeld een factuur of een ontvangstbevestiging)
of -
een invoervergunning (afgegeven door het EU-land van bestemming)
-
Eerste keer binnenbrengen: geen uitzondering dode specimens bijlage A
De uitzondering voor persoonlijke bezittingen of huisraad is niet mogelijk voor dode specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage A Basisverordening die voor de eerste keer worden binnengebracht in de Unie door een gewoonlijk in de Unie verblijvende persoon of een persoon die zich daar gaat vestigen (Uitvoeringsverordening, artikel 57, lid 2). In deze gevallen moeten een uitvoervergunning en een invoervergunning worden overgelegd.
Specifieke bepalingen uitzondering dode specimens bijlage B
Als wordt voldaan aan de algemene voorwaarden geldt de uitzondering voor dode specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage B Basisverordening die onder persoonlijke bezittingen of huisraad vallen:
-
Voor reizigers en bemanningsleden van vliegtuigen en schepen
die geacht worden hun normale verblijfplaats niet in de Unie te hebben. Er zijn geen documenten vereist. Dit geldt zolang de specimens niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden of cadeau worden gegeven en zolang de specimens in de persoonlijke bagage respectievelijk persoonlijke bezittingen worden vervoerd. Er is alleen een uitvoervergunning van het land buiten de Unie nodig als nationale wetgeving van dat land dit vereist. De controle op deze eis wordt door het land van uitvoer gedaan -
Bij de eerste keer binnenbrengen in de Unie door een persoon die zich gaat vestigen in de Unie is een uitvoervergunning afgegeven door het land van oorsprong van het specimen nodig
-
Bij de eerste keer binnenbrengen in de Unie door een gewoonlijk in de Unie verblijvende persoon geldt de uitzondering als belanghebbende het origineel en een kopie voor de houder van een in een derde land afgegeven uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat overlegt (Uitvoeringsverordening, artikel 57, lid 3). Let op: voor jachttrofeeën van specimen opgenomen in bijlage XIII van de Uitvoeringsverordening geldt dat er wel een invoervergunning nodig is
- Bij het opnieuw binnenbrengen in de Unie door een gewoonlijk in de Unie verblijvende persoon geldt de uitzondering als de
belanghebbende één van de volgende documenten overlegt (Uitvoeringsverordening, artikel 57, lid 4):
-
een door de Douane in de Unie geviseerde "kopie voor de houder" van een eerder gebruikte communautaire invoervergunning of
uitvoervergunning -
een (bij eerder binnenbrengen door de Douane geviseerde) kopie voor de houder van een in een derde land afgegeven uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat
-
een bewijs dat de specimens in de Unie zijn verworven.
-
Bij het binnenbrengen in de Unie door een gewoonlijk in de Unie verblijvende persoon is de overlegging van documenten niet vereist voor (Uitvoeringsverordening, artikel 57 lid 5):
-
maximaal 125 gram kaviaar van steursoorten (Acipenseriformes spp.) per persoon in recipiënten die individueel zijn gemerkt met niet-herbruikbare etiketten in overeenstemming met artikel 66 lid 6 CITES-Uitvoeringsverordening
-
ten hoogste drie "rainsticks" van Cactacea spp. (cactussen) per persoon
-
ten hoogste vier dode, bewerkte specimens van Crocodylia spp. per persoon (kaaimannen, krokodillen en alligators) met uitzondering van vlees en jachttrofeeën
-
ten hoogste drie schelpen van Strombus gigas (karko of roze vleugelhoorn) per persoon
-
ten hoogste vier dode specimens van Hippocampus (zeepaardjes) per persoon
-
ten hoogste drie specimens schelpen van Tridacnidae (doopvontschelpen) per persoon, in totaal niet meer dan 3 kg, waarbij een specimen één intacte schelp of twee bij elkaar passende helften kan omvatten
-
specimens van agarhout (Aquilaria spp. en Gyrinops spp.): ten hoogste één kg houtspaanders, 24 ml olie en twee reeksen kralen of gebedskettingen (of twee halskettingen of armbanden) per persoon.
Komen er hoeveelheden binnen die groter zijn dan de aangegeven uitzondering, dan is een document nodig voor het gedeelte wat boven de uitzondering aanwezig is.
Bij traditionele Chinese medicijnen staan meestal de ingrediënten vermeldt op de verpakking, maar geen aantallen. Je kunt dus niet nagaan welk gedeelte eventueel binnen een uitzondering valt en of de persoon voldoet aan de uitzondering. Uitgangspunt blijft in deze gevallen dat het verboden is te handelen in strijd met de Basisverordening en Uitvoeringsverordening (BAL, artikel 11.93) en dat documenten vereist zijn.
Uitzondering dode specimens bijlagen C en D
Als wordt voldaan aan de algemene voorwaarden, geldt de uitzondering voor dode specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage C of D Basisverordening die onder persoonlijke bezittingen of huisraad vallen. Er zijn geen documenten vereist. De uitzondering geldt voor iedere reiziger ongeacht de normale verblijfplaats.
Normale verblijfplaats bemanningslid schip
Een bemanningslid met een niet-Unie-nationaliteit die meer dan 185 dagen per jaar aan boord verblijft van een onder een vlag van een lidstaat van de Unie varend schip, wordt aangemerkt als een "gewoonlijk in de Unie verblijvend persoon".
Tabel overzicht uitzonderingen persoonlijke bezittingen en huisraad
Alleen van toepassing voor dode specimen van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in de bijlagen van de Basisverordening die:
-
onder persoonlijke bezittingen of huisraad vallen
-
voldoen aan de bepalingen in artikel 57 Uitvoeringsverordening. Deze bepalingen zijn uitgewerkt in de tabel hieronder.
Dieren en planten |
Reiziger met normale verblijfplaats in Unie |
Vestiging van normale verblijfplaats in Unie |
Reiziger met normale verblijfplaats niet in Unie |
---|---|---|---|
Dode specimens Bijlage A |
Eerste keer binnen-brengen in de Unie: uitzondering niet van toepassing. Opnieuw binnen-brengen in de Unie, dan uitzondering van toepassing met:
|
Eerste keer binnen-brengen in de Unie: uitzondering niet van toepassing. |
Uitzondering: uitvoerver-gunning van land buiten EU nodig als nationale wetgeving daar dat eist, anders geen documenten. |
Dode specimens Bijlage B:
|
Uitzondering: geen documenten vereist |
Uitzondering: geen documenten vereist |
Uitzondering: geen documenten vereist |
Dode specimens Bijlage B overige |
Eerste keer binnen-brengen in de Unie: uitzondering met origineel en kopie van in derde land afgegeven uitvoer-vergunning of wederuit-voercertificaat. Voor jachttrofeeen van specimen genoemd in bijlage XIII van de Uitvoeringsverordening is een invoervergunning nodig. Opnieuw binnen-brengen in de Unie, dan uitzondering van toepassing met:
|
Uitzondering: geen documenten vereist. Voor jachttrofeeen van specimen genoemd in bijlage XIII van de Uitvoeringsverordening is een invoervergunning nodig |
Uitzondering: uitvoerver-gunning van land buiten EU nodig als nationale wetgeving daar dat eist, anders geen documenten |
Dode specimen Bijlage C en D |
Uitzondering: geen documenten vereist |
Uitzondering: geen documenten vereist |
Uitzondering: geen documenten vereist |
6.6.2 Uitzonderingen uitvoer en wederuitvoer persoonlijke bezittingen of huisraad
Algemene voorwaarden uitzondering
De uitzondering van het verbod op het vervoer en het buiten het grondgebied van Nederland brengen voor dode specimens (met inbegrip van
jachttrofeeën) die als persoonlijke bezittingen of huisraad worden (weder)uitgevoerd, geldt als (Uitvoeringsverordening, artikel
58):
-
Deze niet met commerciële bedoelingen worden vervoerd of buiten de Unie worden gebracht en
deel uitmaken van de persoonlijke bagage van reizigers die naar een derde land gaan
of -
deel uitmaken van persoonlijke bezittingen van natuurlijke personen die, komende vanuit de Unie, verhuizen naar een derde land.
Geen uitzondering uitvoer dode specimen bijlage A en B
Er is geen uitzondering voor persoonlijke bezittingen of huisraad bij uitvoer van dode specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage A en B Basisverordening (Uitvoeringsverordening, artikel 58, lid 2).
Specifieke voorwaarden uitzondering wederuitvoer dode specimens bijlage A en B
Als wordt voldaan aan de algemene voorwaarden geldt een uitzondering voor dode specimens van beschermde dier- en plantensoorten (inclusief jachttrofeeën) genoemd in bijlage A en B Basisverordening die onder persoonlijke bezittingen of huisraad vallen bij wederuitvoer door een:
-
gewoonlijk in de Unie verblijvend persoon:
de uitzondering geldt als de belanghebbende één van de volgende documenten overlegt:-
een door de Douane geviseerde "kopie voor de houder" van een eerder gebruikte communautaire invoervergunning of uitvoervergunning
of -
een (door de Douane bij de eerste keer binnenbrengen geviseerde) kopie voor de houder van een in een derde land afgegeven uitvoervergunning of wederuitvoercertificaat
of -
een bewijs dat de specimens in de Unie werden verworven. Als bewijs kunnen onder meer een factuur of een ontvangstbewijs dienen
-
gewoonlijk niet in de Unie verblijvend persoon: deze heeft alleen een uitvoervergunning van het land buiten de Unie nodig als de nationale wetgeving aldaar dat vereist. De controle op deze eis wordt door het land van uitvoer gedaan.
Let op: Bij de wederuitvoer van hoorn van neushoorns of olifantenivoor in persoonlijke bezittingen of huisraad is de overlegging van een wederuitvoercertificaat aan de Douane altijd vereist.
-
Specifieke voorwaarden uitzondering uitvoer en wederuitvoer bepaalde producten bijlage B
Als wordt voldaan aan de algemene voorwaarden en de specimens onder persoonlijke bezittingen of huisraad vallen, dan gelden dezelfde uitzonderingen als genoemd onder Specifieke bepalingen uitzondering dode specimens bijlage B.
Uitzondering dode specimens Bijlagen C en D
Als wordt voldaan aan de algemene voorwaarden geldt bij uitvoer of wederuitvoer een uitzondering voor dode specimens van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage C of D Basisverordening die onder persoonlijke bezittingen of huisraad vallen. Er zijn geen documenten vereist.
Bij traditionele Chinese medicijnen staan meestal de ingrediënten vermeldt op de verpakking, maar geen aantallen. Je kunt dus niet nagaan welk gedeelte eventueel binnen een uitzondering valt en of de persoon voldoet aan de uitzondering. Uitgangspunt blijft in deze gevallen dat het verboden is te handelen in strijd met de Basisverordening en Uitvoeringsverordening (BAL, artikel 11.93) en dat documenten vereist zijn.
Tabel overzicht vrijstelling persoonlijke bezittingen en huisraad
Alleen van toepassing voor dode specimen genoemd in bijlagen A, B, C of D van de Basisverordening:
-
die onder persoonlijke bezittingen en huisraad vallen
-
die voldoen aan de bepalingen in artikel 58 Uitvoeringsverordening. Deze bepalingen zijn uitgewerkt in de tabel hieronder.
Dieren en planten |
Reiziger met normale verblijfplaats in Unie |
Reiziger met normale verblijfplaats niet in Unie |
---|---|---|
Dode specimen Bijlage A |
Uitvoer Uitzondering niet van toepassing Wederuitvoer Uitzondering met:
Let op: Bij de wederuitvoer van hoorn van neushoorns of olifantenivoor in persoonlijke bezittingen of huisraad is de overlegging van een wederuitvoercertificaat aan de Douane altijd vereist. |
Uitvoer Uitzondering niet van toepassing Wederuitvoer Uitzondering met oorspronkelijke uitvoervergunning van buiten EU als nationale wetgeving daar dat eist, anders geen documenten Let op: Bij de wederuitvoer van hoorn van neushoorns of olifantenivoor in persoonlijke bezittingen of huisraad, die deze persoon heeft verkregen buiten de staat waar hij zijn gewone verblijfplaats heeft, is de overlegging van een wederuitvoercertificaat aan de Douane altijd vereist. |
Dode specimens Bijlage B:
|
Uitvoer en wederuitvoer Uitzondering, geen documenten vereist |
Uitvoer en wederuitvoer Uitzondering, geen documenten vereist |
Dode specimens Bijlage B overige |
Uitvoer Uitzondering niet van toepassing Wederuitvoer Uitzondering van toepassing met:
Let op: Bij de wederuitvoer van hoorn van neushoorns of olifantenivoor in persoonlijke bezittingen of huisraad is de overlegging van een wederuitvoercertificaat aan de Douane altijd vereist. |
Uitvoer Uitzondering niet van toepassing Wederuitvoer Uitzondering: oorspronkelijke uitvoervergunning uit land buiten EU als wetgeving daar dat vereist, anders geen documenten Let op: Bij de wederuitvoer van hoorn van neushoorns of olifantenivoor in persoonlijke bezittingen of huisraad is de overlegging van een wederuitvoercertificaat aan de Douane altijd vereist. |
Dode specimens Bijlage C en D |
Uitvoer en wederuitvoer Uitzondering: geen documenten vereist |
Uitvoer en wederuitvoer Uitzondering: geen documenten vereist |
6.7 Specimens voor wetenschappelijke instellingen
Vrijstelling
Er is een uitzondering mogelijk op het verbod op het binnen of buiten het grondgebied van Nederland brengen, vervoeren en onder zich hebben van specimens voor wetenschappelijk onderzoek van beschermde dier- en plantensoorten genoemd in bijlage A, B, C of D Basisverordening. Dit betreft specimens uit herbaria en andere geconserveerde, gedroogde of ingesloten specimens uit musea en levende planten.
Voorwaarden uitzondering
De uitzondering geldt als (Basisverordening artikel 7, lid 4 en Uitvoeringsverordening, artikel 52):
-
de specimens de Unie binnenkomen op een aangewezen douanekantoor (OR, artikel 4.38)
- de formaliteiten voor uitvoer of wederuitvoer van de specimens worden vervuld op een
aangewezen douanekantoor
-
het gaat om uitlening, schenking of uitwisseling voor niet-commerciële doeleinden tussen wetenschappers en wetenschappelijke instellingen die zijn ingeschreven bij een CITES- management autoriteit
-
de specimens zijn voorzien van een:
-
etiket voor wetenschappelijk materiaal dat voldoet aan de bepalingen in de CITES-Uitvoeringsverordening
of -
een gelijksoortig etiket afgegeven of goedgekeurd door een administratieve instantie van een derde land.
-
Alle erkende wetenschappelijke instellingen hebben hun eigen code, welke zij op het etiket vermelden.
Naar boven