10.10.00 Bier
2 Inleiding op dit onderdeel
2.1 Algemeen
Dit onderdeel van het handboek gaat in op:
-
de kenmerken van bier die voor de heffing van belang zijn zoals het alcoholgehalte en het extractgehalte
-
de verschillende accijnstarieven voor bier en
-
de berekening van de accijns van bier.
In de volgende onderdelen wordt nader ingegaan op de accijnsheffing van andere alcoholhoudende producten die aan accijns onderhevig
zijn
10.20.00 - Wijn
10.30.00 - Tussenproducten
10.40.00 - Overige alcoholhoudende producten
In de algemene accijnsrichtlijn (artikel 1, onderdeel b, Richtlijn 2020/262) worden deze alcoholhoudende producten samengevat onder de term ‘alcohol en alcoholhoudende dranken’. Een toelichting op de overige bepalingen voor de accijnsheffing op bier zoals teruggaaf, vrijstelling, productie, opslag, verbods- en strafbepalingen is in de andere onderdelen van dit handboek opgenomen.
2.2 Wettelijk kader
Welke producten worden aangemerkt als bier is omschreven in artikel 6 van de WA, op basis van artikel 2 van Richtlijn 92/83/EEG.
In de WA is gekozen voor een zelfstandige omschrijving van het begrip bier.
Naar boven