Arbeidsrelaties en handhaving door de Belastingdienst

Tot nu toe geldt voor de handhaving rond arbeidsrelaties het handhavingsmoratorium. Met ingang van 1 januari 2025 geldt dat handhavingsmoratorium niet meer. Dat betekent dat we weer de normale regels hanteren.

  • Hoe handhaven we tot 1 januari 2025 (handhavingsmoratorium)?

    Als er sprake is van loondienst (dienstbetrekking), maar er niet in loondienst wordt gewerkt, geldt het volgende:
    • Bij kwaadwillendheid leggen we correctieverplichtingen op en naheffingsaanslagen, eventueel met boete.
    • Is er geen sprake van kwaadwillendheid, dan geven we aanwijzingen.

    Correctieverplichtingen als we u als kwaadwillend zien

    Er is sprake van kwaadwillendheid als u 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan omdat u weet – of had kunnen weten - dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking'. We kunnen u dan correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen voor de loonheffingen opleggen. We moeten dan bewijzen dat er sprake is van 3 dingen:

    • een (fictieve) dienstbetrekking
    • evidente schijnzelfstandigheid
    • opzettelijke schijnzelfstandigheid

    Aanwijzingen als we u níet als kwaadwillend zien

    Blijkt bij een boekenonderzoek dat er sprake is van een (fictieve) dienstbetrekking? Maar is er geen sprake van kwaadwillendheid? Dan leggen we niet meteen een correctieverplichting op. We geven eerst aanwijzingen. Voor u heeft dat 1 van deze gevolgen:

    • U moet uw arbeidsrelatie zo vorm geven dat er sprake is van werken buiten dienstbetrekking.
    • U moet uw arbeidsrelatie als dienstbetrekking verwerken in de loonaangifte.

    Hiervoor krijgt u meestal 3 maanden de tijd. Stellen we na die termijn vast dat u de aanwijzingen niet of niet voldoende hebt opgevolgd? Dan leggen we een correctieverplichting op vanaf het moment van de aanwijzing.

  • Hoe handhaven we vanaf 1 januari 2025 (einde handhavingsmoratorium)?

    Vanaf 1 januari 2025 hanteren we weer de normale regels. We geven geen aanwijzingen meer. We kunnen dus direct correctieverplichtingen, naheffingsaanslagen en boetes opleggen.

    We kunnen vanaf 1 januari 2025 ook weer met terugwerkende kracht naheffen. Maar nooit verder terug dan 1 januari 2025. Tenzij er sprake is van kwaadwillendheid of als onze aanwijzing niet is opgevolgd. In dat geval kunnen we naheffen tot 5 jaar terug.

    Bereid u voor op de opheffing van het handhavingsmoratorium

    Het is belangrijk u zich voorbereidt op het einde van het handhavingsmoratorium.

    Weet welke handhavingsinstrumenten we inzetten

    In het Handhavingsplan arbeidsrelaties, tranche 2024 kunt u lezen welke handhavingsinstrumenten we inzetten. We hanteren daarbij de uitvoerings- en handhavingsstrategie van de Belastingdienst. Die gaat ervan uit dat burgers en bedrijven bereid zijn uit zichzelf fiscale regels na te leven, zonder dwingende en kostbare acties van de Belastingdienst. Daarom besteden we ook veel aandacht aan voorlichting en (handhavings)communicatie.

    Controleer regelmatig of er sprake is van loondienst

    Kwam u bij het begin van de werkzaamheden samen tot de conclusie dat er géén sprake is van loondienst? Controleer dan regelmatig of dat nog steeds zo is. Want de manier waarop u samenwerkt, kan in de loop van de tijd veranderen. En dan is er misschien wél sprake van loondienst.

    Wat de gevolgen zijn van loondienst leest u bij:

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.