Btw berekenen
Als u in Nederland goederen of diensten levert, hoeft u niet altijd btw te berekenen. Bijvoorbeeld als u te maken krijgt met een vrijstelling of verleggingsregeling. Dit moet wel duidelijk blijken uit de factuur. Als u btw moet berekenen dan zijn er 3 verschillende btw-tarieven mogelijk. Welk btw-tarief u moet toepassen, hangt af van het soort goederen of diensten dat u levert.
Waarover berekent u btw?
U berekent btw over het totaalbedrag dat u voor een levering of dienst in rekening brengt aan uw klant.
Vaak is het bedrag voor een levering of dienst opgebouwd uit verschillende onderdelen: de prijs van de geleverde goederen of diensten en de bijkomende kosten. U telt de btw op bij het bedrag dat u rekent. Uw verkoopprijs is dan inclusief btw.
Bij intracommunautaire verwervingen vanuit een ander EU-land naar Nederland vanuit ander EU-land
Hebt u een intracommunautaire verwerving gedaan vanuit een ander EU-land naar Nederland? Dan berekent u de btw over het bedrag dat de leverancier aan u in rekening brengt. Als dit bedrag niet in euro’s is vermeld, moet u het bedrag naar euro’s omrekenen.
Voor het omrekenen kunt u kiezen uit 2 soorten koersen:
- De laatst genoteerde verkoopkoers op het tijdstip waarop de btw verschuldigd is.
- De wisselkoers die, op het tijdstip waarop de btw verschuldigd is, door de Europese Centrale Bank als laatste bekend is gemaakt. Die koersen vindt u op ecb.europa.eu.
Bij import naar Nederland vanuit een niet-EU-land
Importeert u goederen naar Nederland vanuit een niet-EU-land? Dan berekent de Douane de btw over de zogenoemde douanewaarde. Als de factuur in vreemde valuta is, dan moet u deze voor de aangifte ten invoer bij de Douane omrekenen naar euro's. Gebruik hiervoor het hulpmiddel Wisselkoers zoeken.