24.20.00 Douanevrijstellingen buitenlandse NAVO en EU-strijdkrachten
4 Personeel van buitenlandse NAVO-strijdkrachten in België en Duitsland
4.1 Wettelijke basis
De vrijstelling van invoerrechten is voorzien in artikel 7:16g van de Algemene douaneregeling.
De vrijstellingen van omzetbelasting, accijns en verbruiksbelasting van alcoholvrije dranken zijn voorzien in artikel 7:27 van de Algemene douaneregeling.
Naar boven4.2 Reikwijdte vrijstellingen
De vrijstellingen hebben betrekking op de invoer van goederen voor personeel dat op korte afstand van de Nederlandse grens in België of Duitsland is gestationeerd of werkzaam is bij buitenlandse NAVO-strijdkrachten, maar zich in Nederland heeft gevestigd.
Voor dit personeel wordt uit een oogpunt van rechtsgelijkheid een aantal fiscale privileges gegeven, zoals die voor personeel van buitenlandse NAVO-strijdkrachten die in Nederland zijn gestationeerd gelden. Nederland kan in dit geval niet als ‘Staat van verblijf’ worden aangemerkt, waardoor er voor deze personeelsleden bijzondere regelingen van toepassing zijn.
(artikel I, lid 1, letter e, NAVO-Statusverdrag)
De rechtspositie van dit personeel was geregeld in de Resolutie van 30 juni 1980, nr. 080-1527, Rechtspositie van leden van in België of in de Bondsrepubliek Duitsland gestationeerde NAVO-krijgsmachten en civiele diensten die hier te lande verblijven (zogenaamde bordercrossersregeling).
(artikel 7:16g, lid 1, Algemene douaneregeling)
De vrijstelling voor invoerrecht en belastingen geldt niet voor de volgende personeelsleden en hun gezinsleden:
• die de Nederlandse nationaliteit bezitten; en
• die de Belgische of Duitse nationaliteit bezitten en in hun eigen land zijn gestationeerd en in Nederland wonen of zijn gevestigd.
(artikel 7:16g, lid 2, Algemene douaneregeling)
De commandant van de buitenlandse NAVO-strijdkrachten, die in België of Duitsland zijn gevestigd, verstrekt u de namen, nationaliteiten en adressen van personeelsleden en hun gezinsleden, die zich in Nederland gaan vestigen.
Daarnaast worden de registratienummers en -letters van hun motorrijtuigen opgegeven. Ook wijzigingen worden aan u doorgegeven. Als personeelsleden en hun gezinsleden niet zijn aangemeld, dan komen zij niet in aanmerking voor fiscale privileges.
(artikel 7:16g, lid 3, Algemene douaneregeling)
Naar boven4.3 Invoer van persoonlijke verhuisgoederen
Personeel dat zich in Nederland gaat vestigen, om dienst te gaan doen bij de buitenlandse NAVO-strijdkrachten in België of Duitsland, kan bij eerste aankomst in Nederland persoonlijke goederen invoeren met vrijstelling van invoerrechten en belastingen. Dit geldt ook voor de aankomst in Nederland van een of meer gezinsleden van dit personeel voor de duur van het verblijf in Nederland.
Onder persoonlijke goederen worden nieuwe en gebruikte goederen verstaan, die voordat de verblijfplaats naar Nederland is overgebracht:
- deel hebben uitgemaakt van de inboedel van dit personeel of gezinsleden; en
- bij hen in bezit en gebruik zijn.
De goederen moeten bestemd zijn voor het persoonlijk gebruik van het personeel of gezinsleden of voor de behoeften van het huishouden dienen.
Voorbeelden van persoonlijke goederen zijn: meubilair, beddengoed, kleding, gereedschap, fiets, normale huisvoorraad alcoholhoudende dranken en levensmiddelen en huisdieren.
Het mogen geen goederen zijn voor handelsdoeleinden. Wel kan sprake zijn van een verzameling van bepaalde goederen (bijvoorbeeld een kunstverzameling of wijncollectie).
(artikel 7:16g, artikel 7:16e en artikel 7:16f Algemene douaneregeling)
Bij de tijdelijke invoer van motorrijtuigen, caravans en aanhangwagens geldt een afzonderlijke regeling (zie onder 4.4 Motorrijtuigen, caravans en aanhangwagens).
4.4 Motorrijtuigen, caravans en aanhangwagens
Vrijstelling van invoerrechten en belastingen kan worden verleend voor motorrijtuigen, caravans en andere aanhangwagens, die voor persoonlijk gebruik door personeel of gezinsleden worden ingevoerd.
Onder motorrijtuigen wordt verstaan de particuliere motorrijtuigen, bestemd voor persoonlijk gebruik door het personeel of hun gezinsleden. Hierbij geldt niet de beperking dat de vrijstelling alleen geldt bij eerste aankomst van het personeel.
(artikel 7:16g en artikel 7:16f, lid 1, Algemene douaneregeling)
Voor de motorrijtuigen, caravans en aanhangwagens is geen ‘Verklaring voorwaardelijke vrijstelling van belastingen voor een privé-motorrijtuig van personeel van buitenlandse NAVO-strijdkrachten’ DO 109) afgegeven, maar wordt de militaire registratie in België of Duitsland als de verklaring voor de vrijstelling aangemerkt.
Het motorrijtuig is geregistreerd door tussenkomst van de commandant van de buitenlandse NAVO-strijdkrachten, gevestigd in België of Duitsland, die ook voor de tenaamstelling van het motorrijtuig in België of Duitsland zorgt. Het motorrijtuig heeft bij eerste aankomst in Nederland een Belgische of Duitse militaire registratieplaat en wordt op basis van deze registratie in Nederland toegelaten.
Ook caravans en aanhangwagens moeten worden geregistreerd om in aanmerking te kunnen komen voor vrijstelling van invoerrechten en belastingen. Of caravans en aanhangwagens, die minder wegen dan 750 kg, een kenteken krijgen van het trekkend voertuig, is afhankelijk van het land van registratie. Of voertuigen boven de 750 kg een eigen militaire registratieplaat krijgen, is afhankelijk van het land van registratie.
Ook deze voertuigen worden geregistreerd door tussenkomst van de commandant van de buitenlandse NAVO-strijdkrachten, gevestigd in België of Duitsland, die ook voor de tenaamstelling van het motorrijtuig in België of Duitsland zorgt.
De commandant van de buitenlandse NAVO-strijdkrachten, die in België of Duitsland zijn gevestigd, verstrekt u de registratienummers en -letters van de caravans of aanhangwagens van het personeelslid.
(artikel 7:16g, lid 3, en artikel 7:16f, lid 6, Algemene douaneregeling)
Naar boven