10.50.00 Minerale olien - Algemeen
2 Wettelijk kader
2.1 Algemeen
Hoewel nog steeds wordt gesproken over minerale oliën is het eigenlijk beter om de term energieproducten te gebruiken. Dit is een veel ruimer begrip dan alleen minerale oliën. Een en ander zal worden toegelicht in de volgende paragrafen, waarin ook de belangrijkste wettelijke bepalingen voor de minerale oliën aan bod komen.
In de accijnsrichtlijnen van de Unie zijn de definities vastgelegd van de verschillende accijnsgoederen. Voor die definities is met uitzondering van tabaksproducten aansluiting gezocht bij de onderverdelingen van de tariefposten in de Gecombineerde Nomenclatuur (GN-codes). In de energiebelastingrichtlijn is dat voor minerale oliën ook gebeurd.
Naar boven2.1.1 Energiebelastingrichtlijn
Op 1 januari 2004 is Richtlijn 2003/96/EG geïmplementeerd in de WA. Deze richtlijn wordt vaak de Energiebelastingrichtlijn genoemd. Deze benaming wordt ook in dit handboek gebruikt.
De Energiebelastingrichtlijn heeft betrekking op energieproducten en elektriciteit. Onder energieproducten vallen minerale oliën, maar ook aardgas en kolen. Nederland heeft ervoor gekozen aardgas te belasten met energiebelasting en kolen met kolenbelasting. Zowel de energiebelasting als de kolenbelasting zijn opgenomen in de Wet belastingen op milieugrondslag (Wbm).
De Energiebelastingrichtlijn is van toepassing op energieproducten en elektriciteit. Elektriciteit zal overigens in dit handboek niet worden besproken. De WA is hierop niet van toepassing. Zoals al is aangegeven is 'energieproducten' een veel ruimer begrip dan 'minerale oliën'. Dit is een belangrijk verschil met het verleden.
2.1.2 Nationale wetgeving
In de wettelijke bepalingen zijn de accijnsgoederen omschreven zoals ze in de accijnsrichtlijnen zijn vastgelegd, onder verwijzing naar de GN-code als bedoeld in Vo. 2658/87/EEG van de Raad met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief.
In de WA wordt, als het minerale oliën betreft, gebruikgemaakt van de GN-codes zoals die op 1 januari 2018 van toepassing waren (WA, artikel 1a, lid 1, letter m). De GN-codes waarnaar wordt verwezen, staan in het Gebruikstarief. Hierin staan de actuele GN-codes. Let er daarbij op dat de actuele codes anders kunnen zijn dan de codes van 1 januari 2018, terwijl de producten toch minerale oliën zijn. Bij deze GN-codes staat een toelichting in het Gebruikstarief.
De WA maakt onderscheid tussen
-
minerale oliën die op basis van een GN-code als minerale olie zijn aangemerkt;
-
minerale oliën die op basis van een GN-code en gebruik als minerale olie zijn aangemerkt en
-
producten die niet op basis van een GN-code maar door hun bestemming als minerale oliën worden aangemerkt.
In de hoofdstukken 3 en 4 wordt hierop nader ingegaan.