Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

8.00.00 Preferentiele oorsprong en herkomst

5 Bindende Oorsprongs Inlichting (BOI)

5.1 Algemeen

Op grond van artikel 12 CDW kunnen de douaneautoriteiten binnen de Europese Unie sedert 1 januari 1997 Bindende Oorsprongs Inlichtingen (BOI) afgeven. De uitvoeringsbepalingen met betrekking tot de BOI zijn, samen met die welke op de Bindende Tarief Inlichting (BTI) betrekking hebben, opgenomen in de artikelen 5 tot en met 14 TVo. CDW.

Een BOI kan worden beschouwd als het schriftelijke, bindende antwoord op de vraag wat de oorsprong is van het door de aanvrager gedetailleerd omschreven product. Een dergelijke omschrijving houdt niet alleen aard en samenstelling in maar ook - afhankelijk van de van toepassing zijnde oorsprongsregel - gegevens zoals de wijze van vervaardiging, de waardeverhoudingen tussen de verschillende gebruikte materialen, de goederencodes van de gebruikte materialen enzovoort.

Een BOI wordt in beginsel kosteloos verstrekt en is geldig in de gehele Europese Unie gedurende een periode van 3 jaar na afgifte. Uitsluitend de in de BOI genoemde rechthebbende ("de houder") kan een beroep doen op het bindende karakter van een BOI.

In bepaalde situaties kunnen de afgevende autoriteiten een BOI tussentijds intrekken.

Naar boven

5.2 Rol BOI

Een BOI neemt niet de plaats in van wettelijk voorgeschreven oorsprongsbewijzen. Zo zijn voor de toepassing van de preferentiële regelingen bij invoer altijd bepaalde oorsprongsbewijzen voorgeschreven (zie hoofdstuk 4), die nooit en te nimmer kunnen worden vervangen door een BOI. Dit geldt overigens ook voor de niet-preferentiële regelingen waarin de overlegging van bepaalde oorsprongsbewijzen is voorgeschreven. Slechts in de niet-preferentiële situaties waarin bij invoer geen bepaald oorsprongsbewijs behoeft te worden overgelegd maar de oorsprong toch van belang is (bijvoorbeeld voor het al dan niet de toepassen van antidumpingmaatregelen) kan een BOI dienen ter onderbouwing van de bij invoer aangegeven oorsprong. Wat de uitvoer betreft kan het voorkomen dat een BOI bij de Kamer van Koophandel wordt overgelegd ter onderbouwing van de aanvraag tot afgifte van een certificaat van oorsprong. Ook in die situatie treedt de BOI niet in de plaats van wettelijk voorgeschreven bewijsmiddelen zoals leveranciersverklaringen en dergelijke.

Naar boven

5.3 Reikwijdte BOI

Binnen de onder paragraaf 5.2 beschreven - relatief beperkte - rol van de BOI is het gebruik van een BOI nog aan verdere beperkingen onderworpen. Een BOI geldt alleen voor het daarin beschreven product en dan nog uitsluitend voor zover alle voor de oorsprong relevante feiten en omstandigheden op het moment van invoer of van uitvoer exact gelijk zijn aan die welke in de BOI zijn omschreven.

Die feiten en omstandigheden worden bij de afgifte van een BOI niet gecontroleerd; de BOI wordt immers afgegeven op basis van de door de aanvrager beschreven situatie. Daarom zal de rechthebbende wanneer hij een beroep doet op een aan hem verstrekte BOI moeten kunnen aantonen dat:

  • het in- of uit te voeren product volstrekt identiek is aan dat wat in de BOI is omschreven;

  • de feiten en omstandigheden zoals die in de BOI zijn vermeld correct zijn. Staat er bijvoorbeeld in de BOI dat alle voor de vervaardiging gebruikte materialen van oorsprong uit de Europese Unie zijn, dan zal rechthebbende bij het inroepen van de rechtskracht van de BOI moeten kunnen aantonen dat de voor het in- of uit te voeren product gebruikte materialen inderdaad van oorsprong uit de Europese Unie zijn.

Naar boven

5.4 Geldigheidsduur BOI

Zoals reeds onder paragraaf 5.1 is aangegeven is een afgegeven BOI bindend voor de douaneautoriteiten van alle lidstaten gedurende een periode van 3 jaar.

Naar boven

5.5 Aanvraag en afgifte van BOI's

De afgifte van Bindende Oorsprongs Inlichtingen is in Nederland gecentraliseerd op het douanekantoor Nijmegen/Landelijk Oorsprong Team. De aanvraag voor een BOI moet worden ingediend op het volgende adres: . Belastingdienst/Douane NijmegenLandelijk Oorsprong Team Postbus 3070

6401 DN Heerlen

De aanvraag moet schriftelijk worden ingediend. Desgewenst kan men bij het Landelijk Oorsprong Team (LOT) digitaal een overzicht opvragen van de gegevens die bij de aanvraag moeten worden verstrekt. (helpdesk.oorsprongszaken@belastingdienst)

Op grond van artikel 7 TVo. CDW moet een BOI worden verstrekt binnen 150 dagen. Die termijn gaat in op het moment dat de aanvraag als volledig kan worden aangemerkt. Met andere woorden op het moment dat de aanvraag alle gegevens bevat die voor het vaststellen van de oorsprong van het product in kwestie relevant zijn. De aanvrager wordt schriftelijk ingelicht omtrent de datum waarop de aanvraag werd aanvaard.

Zoals hiervoor reeds aangegeven wordt de BOI afgegeven door het LOT. De inhoudelijke beoordeling van een aanvraag kan in sommige gevallen plaatsvinden binnen een samenwerkingsverband tussen de Douane, de Kamer van Koophandel en het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Naar boven

5.6 Aanvaardbaarheid BOI

Indien een exporteur of een importeur een beroep doet op een afgegeven BOI zijn de volgende aspecten van belang:

  1. men kan uitsluitend de verbindendheid van een BOI inroepen wanneer men in vak 4 van het betreffende formulier als houder is vermeld. Een beroep op een aan een ander afgegeven BOI, ook al heeft deze betrekking op dezelfde goederen en dezelfde wijze van vervaardiging, mag niet worden gehonoreerd. Uitsluitend de houder van de BOI wordt als rechthebbende aangemerkt!

  2. het in de BOI omschreven product moet volstrekt identiek zijn aan het product waarvoor de BOI wordt ingeroepen;

  3. een BOI kan slechts worden aanvaard wanneer alle voor de oorsprong relevante feiten en omstandigheden exact gelijk zijn aan die welke in de BOI zijn omschreven. Welke feiten en omstandigheden relevant zijn hangt af van de voor het betreffende product van toepassing zijnde oorsprongsregels;

  4. aangezien het om een juridisch bindende inlichting gaat, zal deze ook moeten worden aanvaard in gevallen waarin het in de BOI neergelegde oordeel niet overeenkomt met het eigen oordeel omtrent de oorsprong. Wanneer dergelijke gevallen worden geconstateerd, of wanneer Bindende Oorsprongs Inlichtingen met verschillende opvattingen ten aanzien van identieke goederen worden aangetroffen, moet u altijd het LOT inlichten. Het LOT heeft een totaal overzicht van alle binnen de Europese Unie afgegeven Bindende Oorsprongs Inlichtingen en kan eventuele verschillen in de interpretatie van de oorsprongsregels in identieke gevallen aan de orde stellen bij de Europese Commissie.

Naar boven

5.7 Rol douanekantoor Nijmegen/Landelijk Oorsprong Team

Het Landelijk Oorsprong Team (LOT)), vervult in Nederland een centrale rol met betrekking tot de BOI. Alle in Nederland in behandeling zijnde aanvragen tot afgifte van een BOI en alle afgegeven BOI’s worden hier geregistreerd. Ook de communicatie en coördinatie binnen het onder paragraaf 5.5 genoemde samenwerkingsverband tussen de Douane, de Kamer van Koophandel en het Ministerie van Buitenlandse Zaken vindt hier plaats. Daarnaast verzorgt het LOT de communicatie met de Europese Commissie en de andere lidstaten op het gebied van de BOI.

Naar boven