EUDR: regels van de Europese Unie voor ontbossingsvrije producten

Vanaf 29 juni 2023 geldt de European Union Deforestation-free Regulation (EUDR). Lees wat dit betekent voor ondernemers in Nederland.

Wat houden de EUDR-regels in?

Het doel van de EUDR-regels is de broeikasgassen te verminderen die de Europese Unie (EU) zelf veroorzaakt. Producten die bijdragen aan ontbossing mogen:

  • niet meer de EU in
  • niet meer in de EU worden geproduceerd
  • niet meer uit de EU worden geëxporteerd

Voor wie gelden de EUDR-regels?

De regels gelden voor bedrijven die handelen in hout, rundvlees, cacao, koffie, oliepalm, rubber, soja en afgeleide producten. Zij moeten bewijzen dat hun producten ontbossingsvrij zijn.

Twijfelt u of de regels voor u gelden? In Bijlage I van de Europese verordening (EU) 2023/1115 staat een volledige lijst van grondstoffen en afgeleide producten waarvoor de regels gelden. Daarbij worden ook de HS-codes genoemd. Een HS-code is een unieke code die douanediensten wereldwijd gebruiken om producten in te delen.

Hoe bewijs ik dat ik aan de EUDR-regels voldoe?

Om aan de EUDR-regels te voldoen, moet u een stelsel van zorgvuldigheidseisen opstellen. In het internationale handelsverkeer wordt dit ook wel een Due Diligence System (DDS) genoemd. Met zo'n stelsel toont u aan dat de producten die u importeert, exporteert of produceert, legaal zijn. Daarnaast laat u zien dat ze niet zorgen voor ontbossing of aantasting van bossen. Vanaf 30 december 2025 moet u ook bij iedere zending een zorgvuldigheidsverklaring (Due Diligence Statement) bijvoegen. Op de website van de NVWA leest u er meer over:

Wanneer moet ik aan de EUDR-regels voldoen?

Voor kleine en micro-bedrijven (zoals eenmanszaken) gaan de regels in op 30 juni 2026. Het uitstel van 6 maanden geldt alleen voor kleine en micro-bedrijven (zoals bedoeld in artikel 2, lid 30 van de Europese verordening (EU) 2023/1115) die uiterlijk op 31 december 2020 ingeschreven stonden bij de KVK. Is uw kleine of micro-bedrijf opgericht na 31 december 2020? Dan is de verordening voor u vanaf 30 december 2025 van kracht. Dit uitstel geldt niet voor kleine en micro-bedrijven die al in hout handelen. Zie hiervoor artikelen 37 en 38 van de verordening.

Douaneproces

We laten in 2 infographics zien hoe de Douane toezicht houdt op de import en export van EUDR-goederen.

Bescheidcodes in de aangifte

In uw aangifte moet u met een bescheidcode aangeven onder welke categorie uw product valt. In de tabel hieronder ziet u wanneer u welke bescheidcode gebruikt. Per code noemen we, waar van toepassing, in welk artikel van de Europese verordening u meer informatie kunt lezen.

Bescheidcode

Wanneer gebruiken?

C716

Deze bescheidcode gebruikt u voor producten die onder de verordening vallen en waarvoor een zorgvuldigheidsverklaring (Due Diligence Statement) beschikbaar moet zijn bij invoer en uitvoer. Zie artikel 3 van de verordening.

C717

Deze bescheidcode gebruikt u als kleine of micro-ondernemer als er al een zorgvuldigheidsverklaring is ingediend voor uw producten. Naast deze bescheidcode vermeldt u in uw aangifte ook het referentienummer van die eerder ingediende verklaring. Zie artikel 4, lid 8 van de verordening.

Y129

Deze bescheidcode gebruikt u voor producten die via de 'ex' codes in bijlage I van de verordening zijn uitgezonderd en niet onder de verordening vallen.

Y132

Deze bescheidcode gebruikt u voor producten die onder bijlage I van de verordening vallen, maar die voor 29 juni 2023 zijn geproduceerd en waarop de verordening daardoor niet van toepassing is. Zie ook artikel 1, lid 2 en artikel 38, lid 1 van de verordening.

Let voor hout en houtproducten op de uitzondering die geldt volgens artikel 37, lid 3 van de verordening.

Y133

Deze bescheidcode gebruikt u voor producten die niet onder de EUDR vallen, omdat die producten gemaakt zijn van materialen die de levenscyclus hebben voltooid en waarvan de materialen zouden zijn aangemerkt als afval als ze niet voor uw productieproces gebruikt zouden zijn. Uitzondering hierop zijn bijproducten uit het productieproces, waarbij in het productieproces materialen zijn gebruikt die niet zijn aan te merken als afvalstof in de zin van artikel 3, lid 1 van Richtlijn 2008/98/EG.

Y141

Deze bescheidcode gebruikt u als u een klein of micro-bedrijf (zoals bedoeld in artikel 2, lid 30 van de verordening) bent. Voor u gaat de verordening in op 30 juni 2025. Het uitstel van 6 maanden geldt alleen voor kleine en micro-bedrijven die uiterlijk op 31 december 2020 ingeschreven stonden bij de KVK. Zie artikel 38, lid 2 en 3 van de verordening.

Is uw kleine of micro-onderneming opgericht na 31 december 2020? Dan is de verordening voor u vanaf 30 december 2024 van kracht.

Dit uitstel geldt niet voor kleine en micro-ondernemingen die al in hout handelen. Zie artikel 38, lid 3 van de verordening.

Y142

Deze bescheidcode gebruikt u wanneer u aangifte doet vanwege niet-commerciële activiteiten. Deze activiteiten zijn uitgezonderd en vallen niet onder de verordening.

De EUDR is de opvolger van de EUTR

De EUDR volgt de EUTR (European Timber Regulation) op, een verordening die al sinds 2013 geldt voor de import van hout en houtproducten. De EUTR zal deels vervallen vanaf 30 december 2024. De EUTR blijft nog wel tot en met 2027 van toepassing op hout dat voor 29 juni 2023 is gekapt. Maar alleen als dat hout met ingang van 30 december 2024 (en uiterlijk voor 31 december 2027) in de handel is gebracht.

Hebt u vragen?

Bekijk de vragen en antwoorden over EUDR.

Op de website van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur leest u meer over de EUDR en wat die betekent voor ondernemers in Nederland: Ontbossingsvrije producten.

Ook op de website van de Europese Unie kunt u meer lezen over de EUDR: Regulation on Deforestation-free products (Engelstalig).

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.