Vragen en antwoorden over EUDR

De European Union Deforestation-free Regulation (EUDR) is een Europese verordening met als doel het verminderen van broeikasgassen die de Europese Unie (EU) zelf veroorzaakt. Producten die bijdragen aan ontbossing mogen niet meer de EU in, niet meer in de EU worden geproduceerd en niet meer uit de EU worden uitgevoerd. Handelt uw bedrijf in hout, rundvlees, cacao, koffie, palmolie, rubber, soja en daarvan afgeleide producten? Dan moet u verklaren dat u met gepaste zorgvuldigheid hebt gehandeld. Dat betekent dat u moet bewijzen dat de producten ontbossingsvrij zijn.

Voor aangevers

  • Waar vind ik de GN-codes voor EUDR-producten?
    U vindt de lijst met GN-codes voor EUDR-producten in bijlage I van Verordening 2023/1115.
  • Voor welke douaneregelingen geldt de EUDR?
    Voor in het vrije verkeer brengen en uitvoer van producten.
  • Welke lidstaat doet de EUDR-controle?
    Het land van invoer of uitvoer, dus de lidstaat waar u de invoeraangifte of uitvoeraangifte doet.
  • Hoe zit het met de invoeraangifte, uitvoeraangifte, Due Diligence Statement (DDS) en referentienummer van de DDS?
    De marktdeelnemer die EUDR-producten in het vrije verkeer wil brengen of wil uitvoeren, moet een DDS hebben voor die zending. Het referentienummer van de DDS moet in de invoeraangifte of uitvoeraangifte staan.
  • Kan ik een DDS gebruiken voor meerdere aangiftes?
    Nee. Het referentienummer van een DDS kunt u maar in 1 aangifte gebruiken.
  • Moet ik per zending over een bijbehorende DDS beschikken?
    Ja. Per zending EUDR-producten moet u een DDS hebben als u deze EUDR-producten in het vrije verkeer wilt brengen of wilt uitvoeren. U kunt meerdere DDS-en toevoegen aan een aangifte. Dat betekent dat er meerdere referentienummers DDS kunnen zijn.

    Voorbeeld

    Bij een zending koffiebonen kan het zijn dat de koffiebonen van verschillende koffieboeren zijn. Per koffieboer moet er een DDS zijn die bij de aangifte hoort. Bij de aangifte voor de hele zending horen dan meerdere DDS-en.

  • Wat moet ik doen als ik een zending met DDS-aangifte wil splitsen?
    De DDS kunt u 1 keer gebruiken bij een aangifte. Wilt u bijvoorbeeld het 1e deel in het vrije verkeer brengen en het 2e deel eerst opslaan en later in het vrije verkeer brengen? Dan gebruikt u de DDS om het 1e deel van de zending in het vrije verkeer te brengen. Als u het 2e opgeslagen deel van de zending in het vrije verkeer wil brengen, moet u een nieuwe DDS indienen. Het referentienummer van de nieuwe DDS moet u opnemen in de invoeraangifte.
  • Wat moet ik doen bij samenloop tussen de EUDR en andere EU-wetgeving, zoals de regelgeving voor veterinaire producten?
    Bij deze samenloop gelden de EUDR en de veterinaire regels voor uw zending. In uw aangifte zet u de bescheidcode voor de EUDR en de bescheidcode voor veterinaire producten.

Voor importeurs

  • Is er een foutmarge bij een bulkzending? En zo ja, wat is die?
    Deze vraag ligt bij de Europese Commissie. Als wij een antwoord ontvangen, komt dat op deze pagina te staan.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.