Wanneer doe ik aangifte bpm?
Of u aangifte bpm moet doen, hangt af van uw situatie.
In deze situatie hoeft u géén aangifte bpm te doen
Koopt u in Nederland een nieuwe personenauto of een nieuwe motor? Dan hoeft u geen bpm-aangifte te doen. De importeur doet aangifte bpm en betaalt de bpm. Daarna krijgt u het kentekenbewijs en mag u het motorrijtuig gebruiken op de openbare weg.
In deze gevallen moet u wél aangifte bpm doen
U moet aangifte bpm doen in de volgende situaties:
- U koopt in het buitenland een personenauto of een motor, u laat het motorrijtuig inschrijven in het Nederlandse kentekenregister en u wilt ermee rijden op de openbare weg in Nederland.
- U koopt in het buitenland een bestelauto, u laat deze bestelauto inschrijven in het Nederlandse kentekenregister en u wilt ermee rijden op de openbare weg in Nederland. Als u voldoet aan de voorwaarden voor de ondernemersregeling bpm hoeft u geen bpm te betalen.
- U bouwt een bestelauto of ander motorrijtuig om tot personenauto en u wilt ermee rijden op de openbare weg in Nederland.
- U gebruikt een personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken op de openbare weg in Nederland.
- U rijdt met een geleende, gehuurde of geleasete personenauto, motor of bestelauto met een buitenlands kenteken op de openbare weg in Nederland. En de duur van het huur- of leasecontract is niet langer dan 4 jaar. U betaalt in dit geval alleen bpm over de huur- of leaseperiode.
- U hebt de motor van uw personenauto binnen 3 jaar na inschrijving in het kentekenregister zo aangepast of laten aanpassen dat de CO2-uitstoot hoger is dan de CO2-uitstoot waarover belasting is betaald.
Bpm bij gebruikte bestelauto uit Nederland
Bent u particulier en koopt u een gebruikte bestelauto in Nederland die jonger is dan 5 jaar? Of bent u een ondernemer, maar voldoet u niet aan de voorwaarden voor de ondernemersregeling bpm? Dan moet de vorige eigenaar de bpm betalen of hebben betaald. U hoeft dus geen aangifte bpm te doen en geen bpm te betalen.
Aangifte rest-bpm bij bestelauto's
Wilt u aangifte doen van rest-bpm? Gebruik dan het formulier 'Aangifte rest-bpm – Beëindiging ondernemersregeling of gehandicaptenregeling'.
Vrijstelling van bpm
Als u verhuist naar Nederland, als u werkt in het buitenland en in een aantal andere situaties kunt u vrijstelling van bpm aanvragen. U moet bij een verhuizing wel aangifte bpm doen. Kijk of uw situatie in het overzicht van bpm-vrijstellingen staat.
Lees meer bij Wie mag aangifte bpm doen?