Aangifte voor een in het buitenland geregistreerd motorrijtuig
Woont u in Nederland? Of is uw bedrijf in Nederland gevestigd? Dan moet u bpm en motorrijtuigenbelasting (mrb) betalen als:
- u een motorrijtuig hebt (personenauto, bestelauto of motor) met buitenlands kenteken
- dit motorrijtuig in het buitenland is geregistreerd
- u met het motorrijtuig in Nederland op de openbare weg rijdt
Gaat het om een leen-, huur- of lease-motorrijtuig met een contract van maximaal 4 jaar? Dan is het mogelijk dat u alleen bpm betaalt over die leenperiode, huurperiode of leaseperiode.
Aangifte doen en bpm terugvragen
Degene die gebruikmaakt van het motorrijtuig moet zelf aangifte bpm doen met het formulier Aangifte bpm zonder kentekenregistratie in Nederland.
Met hetzelfde formulier kunt u in het geval van lenen, huren of leasen ook aangifte bpm doen en bpm terugvragen. U doet aangifte bpm vanaf de begindatum van de leenperiode, huurperiode of leaseperiode. En u vraagt bpm terug vanaf de einddatum. Wij verrekenen de bpm die u moet betalen met het bedrag van de teruggaaf. U betaalt het verschil.
Overleg bij uw aangifte bpm altijd de leenovereenkomst, de huurovereenkomst of de lease-overeenkomst. En eventuele aanvullende overeenkomsten met de verhuurder. Met deze overeenkomsten stellen wij de leenperiode, huurperiode of leaseperiode vast. De overeenkomst moet in het Nederlands of in het Engels zijn.
De leenperiode, huurperiode of leaseperiode verandert
Gebruikt u het motorrijtuig langer dan de periode waarover u bpm hebt betaald? Geef dit dan uiterlijk 2 weken voor de verlenging schriftelijk aan ons door. U krijgt dan een naheffingsaanslag bpm (zonder boete) over het langere gebruik.
Gebruikt u het motorrijtuig korter dan de periode waarover u bpm hebt betaald? Vraag dan bpm terug vanaf de dag dat u het motorrijtuig niet meer hebt. U vraagt bpm terug met het formulier Aangifte bpm zonder kentekenregistratie in Nederland.
Vrijstelling bij maximaal 2 aaneengesloten weken lenen, huren of leasen
Leent, huurt of leaset u het motorrijtuig met buitenlands kenteken vanuit het buitenland voor een korte periode? En gebruikt u dat motorrijtuig in Nederland? Dan kunt u vrijstelling bpm en motorrijtuigenbelasting krijgen voor een periode van maximaal 2 aaneengesloten weken. De vrijstelling:
- gaat in op het moment dat u het motorrijtuig voor het eerst in Nederland gebruikt, en
- geldt voor u en uw inwonende gezinsleden, of voor een bedrijf dat in Nederland is gevestigd
Vraag deze vrijstelling aan aan met het formulier Vrijstelling voor bpm en mrb bij kortstondig gebruik voordat het gebruik in Nederland begint. Ook een verhuurbedrijf, leasebedrijf of een familielid kan dit formulier invullen.
Let op!
U en uw inwonende gezinsleden krijgen deze vrijstelling maximaal 1 keer per jaar 2 aaneengesloten weken voor hetzelfde motorrijtuig.
Wordt het motorrijtuig na de periode van vrijstelling gebruikt in Nederland? Dan moet u aangifte bpm doen en bpm en motorrijtuigenbelasting betalen vanaf de 1e dag dat het motorrijtuig wordt gebruikt.