Gebruik oude ATO mogelijk tot 1 april 2025

11-09-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Hebt u een maritiem bedrijf en lost u goederen van buiten de EU in Nederlandse zeehavens? Dan kunt u nog tot 1 april 2025 de oude ATO gebruiken. Dit wil zeggen: tot die datum kunt u aangifte tot tijdelijke opslag doen met een SDT-bericht nadat u in ICS2 een ENS hebt ingediend. Zo kan de overgang naar ICS2 voor u zo soepel mogelijk verlopen.

Waarom mag u de oude ATO gebruiken tot 1 april 2025?

Als u goederen de EU binnenbrengt, moet u een complete ENS indienen. Met een complete ENS en een nieuwe ATO is de kans het kleinst dat uw logistieke proces vertraging oploopt door onze controles. Maar werkt uw bedrijf met multiple filing (leveren verschillende personen gegevens aan voor de ENS)? Dan kan het helaas voorkomen dat u geen complete ENS kunt indienen. Dit komt doordat de Europese Commissie voor maritieme vervoerders en maritieme housefilers verschillende datums heeft vastgesteld waarop zij over moeten zijn naar ICS2.

Een nieuwe ATO (een ATO in de vorm van een TSD- of TSR-bericht) die volgt op een incomplete ENS, keurt het aangiftesysteem op dit moment altijd af. Daarom staan wij toe dat maritieme bedrijven langer gebruikmaken van de oude ATO (de ATO in de vorm van een SDT-bericht).

Blijft u voorlopig de oude ATO gebruiken? Houd er rekening mee dat u bericht van ons kunt krijgen dat wij uw zending komen controleren.

Nieuwe planning overgang naar nieuwe ATO

Wij hebben de periode waarin u nog gebruik kunt maken van de oude ATO verlengd. U mag dat nu doen tot het moment waarop maritieme housefilers uiterlijk moeten overstappen naar ICS2. De nieuwe planning voor de overgangsperiode naar de nieuwe ATO loopt van 3 juni 2024 tot 1 april 2025. Deze periode zou eerst eindigen op 4 december 2024.

De planning voor de overgang naar ICS2 verandert niet:

  • van 3 juni 2024 tot 4 december 2024: maritieme vervoerders gaan over naar ICS2
  • van 4 december 2024 tot 1 april 2025: maritieme housefilers gaan over naar ICS2

Hebt u nog vragen?

Lees dan Vragen en antwoorden over Release 3 ICS2.

Hebt u daarna nog meer vragen? Op ICS2: binnenbrengen van goederen: waar kan ik terecht met vragen? leest u waar u die kunt stellen.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.