Btw aftrekken bij onroerende zaken
Gebruikt u een onroerende zaak zowel privé als voor uw onderneming? Dan mag u kiezen hoe u de onroerende zaak voor de btw aanmerkt. Het recht op aftrek van btw bij onroerende zaken hangt namelijk af van de bestemming die aan de onroerende zaak wordt gegeven. En van hoe de onroerende zaak daadwerkelijk wordt gebruikt.
Onroerende zaak geheel bedrijfsvermogen
Rekent u de onroerende zaak tot uw bedrijfsvermogen en gebruikt u het zakelijk deel voor belaste omzet? Dan mag u de btw die betrekking heeft op het privédeel niet aftrekken. U bepaalt dat deel op basis van werkelijk gebruik. Verandert er iets in de verhouding tussen het zakelijk gebruik en privégebruik in de 9 jaren na het jaar van 1e ingebruikname? U moet dan misschien de btw bij aanschaf herzien.
Onroerende zaak gedeeltelijk bedrijfsvermogen
Hebt u het pand alleen voor het zakelijk deel tot uw bedrijfsvermogen gerekend? Dan is de btw over het privégebruik niet aftrekbaar. Dit geldt voor de btw bij aanschaf en de btw over de kosten van gebruik en onderhoud.
Gaat u na het jaar van ingebruikname het pand voor een groter deel privé gebruiken? Dan moet u voor het toegenomen privégebruik de afgetrokken btw herzien. U berekent dat op dezelfde wijze als hiervoor is uitgelegd bij volledige toerekening van de onroerende zaak aan het bedrijfsvermogen.
Neemt het zakelijk gebruik in de jaren na de 1e ingebruikname toe? Dan krijgt u geen recht op een aanvullende aftrek van de btw over de aanschaf. Door het pand gedeeltelijk tot uw privévermogen te rekenen, zijn de btw-regels op dat deel niet meer van toepassing.
Zakelijke rechten of huurkoop
Zijn de aanschaf- of productiekosten van goederen lager dan het bedrag waarover u bij aanschaf of vervaardiging btw moet betalen? Bijvoorbeeld bij zakelijke rechten of huurkoop? Dan moet u bij het bepalen van de uitgaven uitgaan van het bedrag waarover u btw moet betalen.