Hoe zit het met mijn reisgegevens die worden gebruikt voor toezicht?
De Douane gebruikt reisinformatie voor de risicoanalyse van bagage op vluchten vanuit en naar Nederland. Informatie hiervoor komt onder andere van de luchtvaartmaatschappij waar u uw vlucht boekt. U hebt het recht deze gegevens in te zien en ze te corrigeren.
Welke gegevens worden gebruikt en waar komen ze vandaan?
Voor iedere passagier die een vlucht boekt, leggen luchtvaartmaatschappijen gegevens vast in het Passenger Name Records (PNR). Bijvoorbeeld de datum van reservering, reisroutegegevens en bagage-informatie. Deze PNR-gegevens worden gedeeld met de Douane. Dit helpt bij het bepalen van welke bagage extra gecontroleerd moet worden.
PNR-gegevens bevatten informatie over:
- alle vluchten die van buiten de Europese Unie (EU) op een Nederlands vliegveld landen
- alle vluchten die vanaf een Nederlands vliegveld vertrekken naar een bestemming buiten de EU
Lees op de pagina 'Passenger Name Records (PNR)' van de ICAO over wat PNR-gegevens zijn (website is in het Engels).
Gebeurt het delen van de informatie wel veilig?
De PNR-gegevens worden door luchtvaartmaatschappijen geautomatiseerd en via een beveiligde verbinding naar de Douane gestuurd.
Heb ik daar last van?
Het gebruik van de gegevens helpt om controle van bagage effectief en efficiƫnt te laten verlopen. Zo verloopt het in- en uitchecken van uw koffer zo snel mogelijk.
Mag dat zomaar?
Ja dat mag, maar niet zomaar. Het is in de douanewet vastgelegd.
Lees erover in artikel 15 van de 'Verordening (EU) 952/2013' in het Douanewetboek van de Unie.
Worden PNR-reisgegevens nog ergens anders voor gebruikt?
Ja. PNR-reisgegevens worden soms gedeeld in het Travel Information Portal (TRIP) reisgegevens. De Politie, Bijzondere opsporingsdiensten en Rijksrecherche hebben hier toegang toe voor het uitvoeren van vorderingen. Gebruik van de gegevens gebeurt altijd in opdracht van een officier van Justitie.
Afspraken hierover zijn vastgelegd in de vorderingsprotocollen van TRIP.
Hoe zit dat met de privacy?
Het verwerken van reisgegevens door de Douane gebeurt volgens de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
PNR-gegevens worden tot 48 uur na aankomst of vertrek van een vlucht bewaard. Soms, als het nodig is, 28 dagen. Hierna worden de persoonsgegevens vernietigd. Gegevens die niet naar individuele reizigers herleidbare zijn, gebruikt de Douane voor statistisch onderzoek.
Lees meer over reisgegevens, bewaartermijnen en privacy op de pagina 'Reisgegevens passagiers luchtvaart' van de Rijksoverheid.
U hebt inzage- en correctierecht
U hebt het recht om de PNR-gegevens die de luchtvaartmaatschappij over u aanlevert, in te zien. U kunt ze ook laten wijzigen of laten verwijderen. Maar u krijgt geen inzicht in gegevens over de controlestrategie van de Douane.
Lees hoe u dat doet op de pagina 'Zo kan ik mijn reisgegevens van een vlucht inzien' van de Rijksoverheid.