nieuw Douanewetboek van de Unie (nDWU) - veelgestelde vragen
Naar verwachting komt er in 2025 een besluit over een nieuw Douanewetboek van de Unie (nDWU). Dit is nu nog een voorstel voor een verordening, waarover wordt onderhandeld in de Europese Unie. De regels zullen geleidelijk van kracht worden. Vanaf 2038 moet het nieuwe systeem volledig werken.
Het nieuw Douanewetboek van de Unie heeft grote gevolgen voor de Douane en het bedrijfsleven. Op deze pagina leest u veelgestelde vragen over het nieuw Douanewetboek.
-
De douane-unie wordt hervormd omdat de douanediensten in de EU-lidstaten onder druk staan en worstelen met een toename van veel nieuwe taken op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu (VGEM). Deze uitdaging is nog groter door een snelle groei van het aantal aangiften, vooral door de grote toename van e-commerce zendingen.
Als oplossing voor deze uitdagingen stelt de Commissie onder meer vereenvoudigingen van de douaneprocessen voor. Pijlers onder het nieuwe systeem moeten een EU-douaneautoriteit en een EU-douanedatahub worden. De EU-douaneautoriteit krijgt een aantal specifieke taken, waaronder het beheer van de EU-douanedatahub. De EU-douanedatahub vervangt uiteindelijk de huidige IT-systemen van de douane. Dat gaat stap voor stap. Met deze EU-douanedatahub zetten we een reeks gecentraliseerde elektronische diensten en systemen op. -
De belangrijkste voorstellen in de hervorming zijn:
- Er wordt een nieuwe benadering voor het afhandelen van de douaneformaliteiten voorgesteld:
De douaneaangiften zoals we ze nu kennen vervallen. In plaats daarvan moeten bedrijven de benodigde data aanleveren. Bedrijven leveren de data aan via de EU-douanedatahub die ontwikkeld gaat worden. Dit is een nieuwe manier om informatie te verzamelen, verwerken en verbinden. Dit biedt uitgebreide mogelijkheden om op Europees niveau risicoanalyses en risicomanagement uit te voeren. - Er wordt voorgesteld om een EU-douaneautoriteit op te richten:
De EU-douaneautoriteit krijgt een aantal specifieke taken. Zo gaat de EU-douaneautoriteit risicomanagement op Unie-niveau uitvoeren en controleaanbevelingen geven aan nationale douaneautoriteiten. Deze taken worden nu uitgevoerd door de Europese Commissie. In de toekomst neemt de EU-douaneautoriteit deze taken op zich.
Daarnaast worden er in het voorstel een aantal taken geïntroduceerd die de EU-douaneautoriteit gaat uitvoeren. Een voorbeeld van een nieuwe taak die de EU-douaneautoriteit gaat uitvoeren is het beheer van de EU-douanedatahub. Lidstaten behouden de bevoegdheden die ze al hebben. - Vereenvoudigingen bij e-commerce:
Er wordt voorgesteld om de vrijstelling van invoerrechten bij zendingen met een waarde van € 150 of minder te schrappen. Daarnaast wordt een vereenvoudigd systeem voor het vaststellen van de douanerechten voorgesteld. Tot slot wordt volgens het voorstel het platform in de toekomst beschouwd als de importeur ('geachte importeur') met de daarbij behorende verplichtingen.
Er wordt nog onderhandeld over deze voorstellen. Het is dus nog niet zeker of deze wijzigingen uiteindelijk ook in deze vorm worden doorgevoerd.
- Er wordt een nieuwe benadering voor het afhandelen van de douaneformaliteiten voorgesteld:
-
Het kabinet herkent de druk waar de douane-unie en de Douane aan bloot staan, zoals de hoge volumes en uitvoerbaarheid van nieuwe taken. Het kabinet steunt de noodzaak voor de herziening van het Douanewetboek van de Unie. Op onderdelen ziet het kabinet wel ruimte voor verbetering van het voorstel.
Meer is te lezen in het BNC-fiche. -
Het nDWU is een verordening. Deze voorgestelde verordening treedt in werking op de 20e dag na publicatie na aanname door de Europese Raad en het Europees Parlement. Als zij de verordening aannemen, worden volgens het voorstel de volgende onderdelen van de verordening op verschillende momenten van kracht:
- De bepalingen over de EU-douaneautoriteit treden in werking met ingang van 1 januari 2028.
- De bepalingen over de geachte importeur en de vereenvoudigde tariefbehandeling voor afstandsverkopen voor e-commerce pakketten treden in werking met ingang van 1 maart 2028.
- De EU-douanedatahub wordt vanaf 2028 gebruikt door e-commerce bedrijven. Vanaf 1 maart 2032 wordt de EU-douanedathub gebruikt door bedrijven met de Trust & Check status. Andere bedrijven kunnen vanaf 1 maart 2032 vrijwillig gebruikmaken van de EU-douanedatahub. De EU-douanedatahub is verplicht voor alle bedrijven vanaf 31 december 2037.
-
We willen het bedrijfsleven goed voorlichten over het nieuw Douanewetboek van de Unie. Zo informeren wij u via onze website, daarvoor kunt u deze pagina in de gaten houden. Om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwsberichten kunt u zich aanmelden voor de RSS-feed. Of houd onze LinkedIn-pagina in de gaten. Tot slot informeren we het bedrijfsleven via het Overleg Douane Bedrijfsleven (ODB).
Verder verwijzen wij ook graag naar de officiële website van de Europese Commissie: EU Customs Reform - European Commission (europa.eu). -
Ja, waarschijnlijk komt er een overgangsperiode. Voor u is het belangrijk dat u genoeg tijd hebt om u voor te bereiden op de invoering van de wetgeving, uitvoeringsregels en specificaties. U hebt deze tijd nodig voor onder meer de ontwikkeling van processen, systemen, het werven en opleiden van personeel.
-
Ja, we spreken het bedrijfsleven regelmatig over het nieuwe Douanewetboek van de Unie. Dat gebeurt in het Overleg Douane Bedrijfsleven (ODB). Zo is het bedrijfsleven tijdens de onderhandelingen in Brussel geraadpleegd om kennis te nemen van hun standpunten over het voorstel en de uitvoerbaarheid.
-
Hebt u vragen over de planning en het proces? Of een inhoudelijke of functionele vraag over het toepassen van de douanewetgeving onder het nDWU? Dan kunt u een mail sturen naar nDWU@douane.nl. Hebt u vragen over uw douanevergunning? Neem dan contact op met uw bedrijvencontactpunt.