10.08.00 Precursoren voor explosieven
3 Bevoegdheden
De bevoegdheden die u als douaneambtenaar heeft, worden onderscheiden in:
-
controlebevoegdheid
-
opsporingsbevoegdheid
3.1 Controlebevoegdheid Adw
De bepalingen van de Algemene Douanewet (Adw) zijn van toepassing op het toezicht en de controle van de Douane op goederen en het goederenverkeer. De Adw betreft niet alleen de heffing van rechten bij invoer, maar óók het toezicht en de controle bij VGEM-taken. Het gaat hierbij om verboden of beperkingen die betrekking hebben op veiligheid, gezondheid, economie en milieu.
De Adw heeft betrekking op verboden en beperkingen die van toepassing zijn op goederen die zich onder douanetoezicht bevinden, maar ook op goederen die zich nog niet, niet of niet meer onder douanetoezicht bevinden (Adw, artikel 1:1, lid 5). U bent op grond van de Adw bevoegd goederen daarop te controleren.
De Adw geeft één set controlebevoegdheden die u altijd gebruikt, ongeacht de VGEM-controletaak die u uitvoert. U kunt geen andere bevoegdheden gebruiken dan de bevoegdheden die in de Adw zijn toegekend. De VGEM-wetgeving moet dan wel onder onderdeel A of B van de bijlage van de Adw vallen. De Verordening valt onder bijlage A. De Wpe is vermeld in onderdeel B.
Het zwaartepunt van de taak van de Douane ligt op goederen die de buitengrens van de Unie overschrijden. De wijze waarop de Douane deze taak en de bijbehorende bevoegdheid invult, is vastgelegd in een met JenV afgesloten convenant en bijlage. Dit is verder uitgewerkt in de VGEM-voorschriften. U gebruikt uw bevoegdheden uitsluitend wanneer de Douane een taak heeft.
Naar boven3.2 Uitoefenen Controlebevoegdheid Adw
De Douane oefent haar controlebevoegdheden alleen uit binnen de afgesproken taak. Het betreft onder meer controlebevoegdheden op het gebied van:
- het nemen van monsters en gedeeltelijk onderzoek (Adw, artikel 1:24)
- het betreden, controleren en doorzoeken van gebouwen en terreinen (Adw, artikel 1:23 en 1:26)
- het vorderen dat een vervoermiddel vaart mindert, bijdraait, landt, stilhoudt enzovoorts (Adw, artikel 1:27)
- de lijfsvisitatie (Adw, artikel 1:28)
- het gebruik van geweld (Adw, artikel 1:30)
Meer informatie over het gebruik van uw controlebevoegdheden vindt u in het Handboek Douane, onderdeel 5.00.00.
Naar boven3.3 Opsporingsbevoegdheid
De opsporingsbevoegdheden voor de Douane vindt u in het Besluit BOA. Daarin is de Douane aangewezen voor de opsporing van alle strafbare feiten. U maakt van deze bevoegdheid alleen gebruik in samenhang met uw normale douanewerkzaamheden. U heeft dus géén opsporingstaak bij goederen die zich in het vrije verkeer bevinden. In het Handboek Douane 36.00.00 strafbepalingen staan richtlijnen voor het inzetten van de bevoegdheden uit het WvSv.
Naar boven3.4 Opsporingsbevoegdheid Wed
Overtredingen van de verboden van de Wpe zijn economische delicten (Wed, artikel 1, onder 1). Als douaneambtenaar bent u aangewezen als opsporingsambtenaar van alle economische delicten (Wed, artikel 17, lid 1, onder punt 3). In de Wed zijn aan de aangewezen opsporingsambtenaren een aantal bevoegdheden verleend in het belang van de opsporing. Het betreft onder meer de volgende bevoegdheden:
- de bevoegdheid tot inbeslagneming van daarvoor vatbare voorwerpen (Wed, artikel 18, lid 1)
- het vorderen van inzage in bescheiden (Wed, artikel 19 lid 1)
- het betreden van plaatsen (Wed, artikel 20, lid 1)
- het nemen van monsters (Wed, artikel 21)
- het vorderen van het openen van verpakkingen (Wed, artikel 22)
Deze bevoegdheden zijn inhoudelijk bijna gelijk aan de toezichthoudende bevoegdheden op grond van de Adw.
Een ieder is verplicht aan de opsporingsambtenaren binnen de door hen gestelde redelijke termijn alle medewerking te verlenen die deze redelijkerwijs kunnen vorderen bij de uitoefening van hun bevoegdheden (Wed, artikel 24a). Het opzettelijk niet voldoen aan een vordering van een opsporingsambtenaar is een economisch delict (Wed, artikel 26).
Afhankelijk van de overtreding wordt een economisch delict beschouwd als een misdrijf of als een overtreding. In de Wed zijn de sancties voor economische delicten vastgelegd (Wed, artikel 6).
3.5 Afhandelen onregelmatigheden taak ILT
De Douane is aan de buitengrens van de Unie belast met de handhaving op de Wpe, maar heeft geen zelfstandige taak in het opsporen
en afhandelen van onregelmatigheden.
- De Douane meldt vermoedelijk onregelmatigheden volgens de instructie uit dit voorschrift aan de ILT.
- De ILT neemt -wanneer het om een onregelmatigheid gaat- de behandeling van de Douane over.
- Neemt de ILT de behandeling niet over, dan worden de goederen vrijgegeven.