Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

20.13.00 Handelsnormcontroles Groenten en fruit

4 Taakverdeling en werkzaamheden

4.1 Taakverdeling

4.1.1 Taak douane

Zowel bij het in het vrije verkeer van de Unie brengen, als bij uitvoer naar 3e landen controleert de Douane of het KCB haar normcontroles heeft kunnen verrichten met betrekking tot de gestelde handelsnormen zoals genoemd in de inleiding van dit voorschrift. Een lijst met deze producten staat op de website van het KCB, (link naar website KCB).  De douane heeft de taak goederen pas vrij te geven wanneer de gebruikte systemen (CLIENT Import dan wel e-CertNL) een code respectievelijk een nummer genereren, die het bedrijf in de aangifte aan de douane meldt

Let op!

Bewerkte, verwerkte, gedroogde of gefermenteerde producten of producten bestemd voor industriële bewerking of diervoeding vallen niet onder de handelsnormen

Naar boven

4.1.2 Taak Kwaliteits Controle Bureau

Het KCB is als toezichthouder aangewezen door het beleidsverantwoordelijk ministerie (LNV). Het KCB voert de normcontroles uit bij goederen die in het vrije verkeer worden gebracht of worden uitgevoerd. Het KCB onderwerpt de producten aan een normcontrole of geeft ze na een risico analyse vrij. Het KCB geeft voor vrijgegeven exportgoederen een (digitaal) certificaat af via e-CertNL (het bedrijf ontvangt uit het systeem een certificaatnummer) voor vrijgegeven importgoederen wordt door het Systeem CLIENT Import een P2 code afgegeven.

Op basis van risicoanalyse stelt het KCB een lijst met producten vast, die controleplichtig zijn voor kwaliteit bij import en export.

Voor het aanvragen, plannen en de uitvoering van de inspecties vragen bedrijven controles aan via het systeem CLIENT import bij IVV en e-CertNL bij uitvoer. Het KCB ontvangt de aanvragen via deze systemen en koppelt inspectie- en controle resultaten terug via deze systemen. Aangiftebehandeling

Naar boven

4.1.3 Werkzaamheden - Inleiding

Het is de taak van de douane dat aangiften voor groenten en fruit die inspectieplichtig zijn voor handelsnormen, niet aanvaard worden voor in het vrije verkeer brengen of voor de uitvoer buiten de Unie voordat vaststaat dat het KCB haar controles heeft kunnen verrichten . Aangifte IVV of uitvoer voor goederen die inspectieplichtig zijn kunnen pas worden aanvaard als een (digitaal) normcontrolecertificaat aanwezig is of dat op een andere wijze is gemeld, dat voor de aangegeven partij(en) een normcontrolecertificaat is afgegeven. Het normcontrolecertificaat heeft bij de Douane de bescheidcode N002 verkregen.

Inspectieaanvragen bij het KCB gebeuren voor IVV in het systeem CLIENT Import en voor export gebeurt dit in het systeem e-CertNL. Bij IVV wordt gewerkt met een P2 code vanuit het systeem CLIENT Import en bij uitvoer wordt gewerkt met een normcontrolecertificaat nummer vanuit het systeem e-CertNL.

Het KCB heeft een lijst opgesteld waar alle (zowel voor IVV als uitvoer) inspectieplichtige groenten en fruit zijn opgenomen. Klik (link?) hier om naar deze lijst te gaan.

Door het Landelijk Team Maatregelen zijn aan de relevante goederencodes maatregelen toegewezen. Hierdoor is bij het aangeven in AGS van de bescheidscode N002 (normcontrole certificaat van toepassing op de zending) een P2 code bij IVV een vereist bescheid en het vermelden van het nummer van het normcontrolecertificaat verplicht bij een uitvoer aangifte. Anders dan bij een eventuele specifieke controleopdracht hoeft met het bescheid niets te gebeuren. De belanghebbende is verplicht om deze (ter beschikking van de Douane) in zijn administratie te bewaren.

Let op!

In sommige gevallen, worden meerdere producten onder één goederencode ingedeeld. Het kan zo zijn dat sommige producten wel en sommigen niet inspectieplichtig zijn. Als dit het geval is voor een product dat niet aan de handelsnormen hoeft te voldoen, wordt i.p.v. het overgelegd bescheid de fictieve bescheidscode 1600 vermeld. Dit geldt ook voor bewerkte producten die onder dezelfde goederen vallen als het verse product. Voorbeeld: verse sperziebonen, toppend and tailed (schoongemaakt en klaar voor bewerking)

Naar boven

4.1.4 In het vrije verkeer brengen

Het normcontrolecertificaat is een vereist bescheid bij het doen van aangifte IVV van groenten en fruit waarvoor de handelsnormen gelden. In de douaneaangifte moet in deze gevallen de bescheidcode N002 worden opgegeven gevolgd door de P2 code. Nadat de zendingen door het KCB zijn goedgekeurd, vermeldt de aangever in vak '44’ van het ‘Enig Document’ de bijzondere vermeldingscode 90004. In het bijbehorende tekstveld moet de P2-code in het volgende format worden vermeld: "999999999".

De IVV-aangiften worden door een koppeling tussen AGS en CLIENT Import geautomatiseerd gecontroleerd.

Naar boven
4.1.4.1 Goedkeuring in andere lidstaat

De goedkeuring kan ook blijken uit het door de bevoegde autoriteit van een andere lidstaat afgegeven normcontrolecertificaat. In dit geval vermeld de aangever in vak '44’ van het ‘Enig Document’ de bijzondere vermeldingscode 90003. In het daarbij behorend tekstveld moet het nummer van het normcontrolecertificaat worden vermeld

Naar boven
4.1.4.2 Afwijkende procedure voor bananen

Op de import van groene (onrijpe) bananen is een aparte Verordening van toepassing (Uitvoeringsverordening (EU) nr. 1333/2011). Daarin is bepaald dat groene bananen inspectieplichtig zijn voor normcontroles voordat deze IVV van de Unie mogen worden gebracht. Groene bananen zijn bananen die op de plaats van bestemming nog moeten rijpen. (De groene bananen veranderen na rijping in gele bananen gereed voor verkoop aan de consument.)

Deze Verordening stelt marktdeelnemers in staat vrijgesteld te worden van kwaliteitsinspecties bij de import van bananen. Om in aanmerking te komen moeten bedrijven aan een aantal voorwaarden voldoen. Door het KCB is aan enkele importeurs een vrijstelling afgegeven met een ‘Certificaat van vrijstelling van de kwaliteitscontrole in de sector ‘bananen’. In dat geval wordt dan geen normcontrolecertificaat of vrijgavecode (P2-code) verstrekt.

In de AGS-aangifte IVV voor Bananen moet dan als bijzondere vermelding de code 90003 vermeld worden. Met in het bijbehorende tekstvak het nummer van het ‘Certificaat van vrijstelling van de kwaliteitscontrole in de sector bananen’ (K0XX)

Raadpleeg in voorkomende gevallen het certificaat want deze is beperkt tot het in het certificaat opgesomde landen van export

Naar boven

4.1.5 Uitvoer

Het normcontrolecertificaat is een vereist bescheid bij het doen van uitvoer aangifte van groenten en fruit waarvoor de handelsnormen gelden. In de douaneaangifte moet in deze gevallen de bescheidcode N002 worden opgegeven gevolgd door het normcontrolecertificaatnummer. Bij uitvoeraangiftes is geen geautomatiseerde koppeling aanwezig met e-Cert en vindt een controle handmatig plaats.

Opbouw certificaatnummer: KCB/202X/123456. Deze moet volledig in de aangifte IVV worden overgenomen.

Naar boven

4.1.6 Noodprocedure

Naar boven
4.1.6.1 Noodprocedure bij IVV

Als het elektronische systeem Client Import om technische redenen uitvalt, zal het KCB melding maken dat de noodprocedure gebruikt kan worden. Alleen na een gepubliceerde melding kan de noodprocedure gebruikt worden.

Naar boven
4.1.6.2 Noodprocedure bij uitvoer

Is in ontwikkeling

Naar boven
4.1.6.3 Inspectieresultaat tijdens noodprocedure

Na inspectie wordt normaliter de vrijgave van de goederen voor handelsnormen (P2-code) door Client Import gegenereerd. Als door een storing dit niet mogelijk is, zal dit door het KCB worden vermeld in een publicatie dat de noodprocedure van toepassing is en zal door het KCB de P2-code op een andere wijze aan de aangever worden verstrekt.

In dit geval vermeldt de aangever in vak ‘44’ van het ‘Enig Document’ de bijzondere vermeldingscode 90005. In het tekstveld moet de P2-code in het volgende format worden vermeld: “999999999”.

Het KCB controleert achteraf of betreffende importeur/ aangever rechtmatig gebruik heeft gemaakt van deze code voor de noodprocedure. De douane kijkt ook of de importeur / aangever rechtmatig gebruik maakt van de noodprocedure. (NB: er zijn nog geen profielen actief op de NP binnen de N002)

Als u twijfelt over de vraag of een importeur terecht gebruikmaakt van deze noodprocedure, neemt u contact op met het KCB.

Als berichtenverkeer tussen AGS en CLIENT ook niet werkt dan wordt ook de noodprocedure van toepassing, dit wordt gepubliceerd op de website van de douane.

Let op!

Bij storing in het berichtenverkeer tussen de communicatiemiddelen van de inspecteur en CLIENT-Import waardoor geen P2-code kan worden verstrekt, kan de inspecteur, op verzoek van de belanghebbende, de vrijgave vastleggen in een normcontrolecertificaat. In dit geval moet de Douaneaangifte gedaan worden zoals omschreven in paragraaf xx met gebruikmaking van vermeldingscode 90003. Deze werkwijze is echter alleen toegestaan als de noodprocedure (90005) niet van toepassing is.
Naar boven

4.1.7 Samenloop fytosanitaire controles

Door Client Import wordt als bewijs van de vrijgave voor Fytosanitaire- en Handelsnormcontroles één unieke P2-code afgegeven. Deze wordt door de koppeling tussen AGS en Client Import geautomatiseerd gecontroleerd.

Naar boven

4.1.8 Norncontrolecertificaat

Normaliter vind de controle van het normcontrole certificaat (Bijlage III van de Verordening 2011/543 (zie tevens bijlage II van dit voorschrift) geautomatiseerd plaats. Het kan zijn dat u een opdracht krijgt om een controle uit te voeren. Bij controle let u onder andere op de volgende zaken:

1. Geldigheidsduur certificaat vak 12

2. Komen de gegevens op het certificaat overeen met de aangifte (met name vak 2, 4, 8, 9 en 11)

3. Bevoegde autoriteit

4. Eventuele opmerkingen op het certificaat.

Indien onregelmatigheden aangetroffen, handelt u volgens het voorschrift.

Naar boven
4.1.8.1 Hoe te handelen bij aantreffen onregelmatigheid

Indien onregelmatigheden aangetroffen, neemt u contact op met het KCB en volgt u de instructies van het KCB op.

U legt de bevindingen vast in aangiftebehandeling AGS vak xx voor de controlebevindingen.

U legt de onregelmatigheid vast in DOU-IT. (d.w.z U maakt een risico signaal aan in DOU-IT)

U registreert de onregelmatigheid in Douane Fraude Bestand (DFB).

Naar boven