Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

20.13.00 Handelsnormcontroles Groenten en fruit

1 Inleiding

1.1 Inleiding

De Douane is één van de instanties die betrokken is bij het toezicht op de naleving van handelsnormen en kwaliteitseisen voor de in- en uitvoer van verse groenten en fruit. Dit voorschrift geeft daarvoor instructies.

In de Europese wetgeving en nationale regelgeving is vastgesteld, dat voor bepaalde groenten en fruit handelsnormen gelden. Deze handelsnormen dragen bij aan de kwaliteit van die producten en faciliteren de handel in die producten. Deze handelsnormen bestaan uit kwaliteitseisen en aanduidingsvoorschriften. Het KCB is verantwoordelijk voor de uitvoering van normcontroles met betrekking tot naleving van de handelsnormen in Nederland.

Voor de meeste groenten en fruit geldt de algemene handelsnorm, voor een aantal een specifieke handelsnorm. De douane heeft een taak bij de groenten en fruit waarvoor een specifieke handelsnorm van toepassing is. Binnen de groep groenten en fruit waarvoor een algemene handelsnorm geldt zijn producten aangewezen (op basis van een risico analyse geselecteerd) waar de douane ook een taak heeft. Voor de overige niet aangewezen producten waarvoor de algemene handelsnorm geldt heeft de douane geen taak. De douane heeft de taak goederen pas vrij te geven als het KCB haar normcontroles heeft kunnen verrichten. Daarnaast is er een groep producten waarvoor geen handelsnorm van toepassing is, vanzelfsprekend heeft de douane hierin geen taak.

Naar boven

1.1.1 Convenant

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft als toezichthouder het Kwaliteits-Controle-Bureau (Stichting Kwaliteits-Controle-Bureau (KCB)) aangewezen. Er is een convenant gesloten met het ministerie van LNV over de samenwerking tussen het ministerie van LNV, het KCB en het ministerie van Financiën. In een bijlage (nr. 15) is de taak van de Douane en samenwerking met de Douane uitgewerkt op het terrein van de handelsnormcontroles.