10.20.00 Wijn
4 Tarieven en berekening
4.1 Twee tarieven voor wijn
Sinds 1 januari 20017 is er voor het tarief geen verschil meer tussen mousserende en niet-mousserende wijn. Er zijn nu nog maar twee tarieven voor alle wijnen:
-
Wijn, mousserend en niet mousserend, met een alcoholpercentage lager dan of gelijk aan 8,5%
-
Wijn, mousserend en niet mousserend met een alcoholpercentage hoger dan 8,5%
Artikel 10 van de WA bepaalt welke tarieven van toepassing zijn op wijn. De tarieven worden uitgedrukt in een bedrag per hectoliter wijn.
De actuele en de historische tarieven zijn te vinden op www.douane.nl
Naar boven4.2 Vaststellen van het tarief
Voor de berekening van de accijns zijn de volgende gegevens nodig:
-
het alcoholgehalte
-
de hoeveelheid
De verschuldigde accijns op wijn moet per afzonderlijke categorie wijn worden berekend. Daarbij zijn onder meer van belang:
-
een vereiste maateenheid
-
een vereist aantal decimalen
Welke maateenheid wordt vereist en met hoeveel decimalen moet worden gerekend, staat vermeld op het aangifteformulier. Per afzonderlijke categorie wijn voor de toepassing van het tarief mag het te betalen bedrag naar beneden worden afgerond op hele euro's.
Bij de bepaling van de hoeveelheid kunnen de wijnen die tot eenzelfde tariefcategorie behoren bij elkaar worden opgeteld.
Voorbeeld
Een rechtspersoon doet dagaangifte voor de volgende partij:
-
1000 flessen witte wijn van 75 cl met een alcoholpercentage van 8,5%
-
1500 flesjes Prosecco (mousserende wijn) van 0,375 liter met een alcoholpercentage van 10,5%
-
700 flessen rode wijn van 1 liter met een alcoholpercentage van 14%
De berekening is dan als volgt:
Witte wijn: 1000 flessen à 75 cl = 7,5 HL x €44,24 (tarief geldend op 1-1-2017) = €331,80
Prosecco: 1500 à 0,375 liter = 5,625 HL * €88,30 (tarief geldend op 1-1-2017) = €496,69
Rode wijn: 700 flessen van 1 liter = 7 HL * €88,30 (tarief geldend op 1-1-2017) = €618,10
Totale bedrag aan accijns op de dagaangifte wordt dan: €1445,=
Naar boven4.3 Alcoholpercentage
Voor de als wijn aangemerkte dranken is zowel een minimaal als een maximaal alcoholpercentage vastgesteld:
-
Het minimum alcoholpercentage moet voor alle als wijn aangemerkte dranken meer dan 1,2% vol.zijn
-
Het maximum alcoholpercentage daarentegen is afhankelijk van de soort als wijn aangemerkte drank en bedraagt veelal 15% vol, maar nooit meer dan 18% vol.
Gegiste dranken met een alcoholpercentage van 1,2% vol of minder zijn op grond van artikel 8a, lid 1 en 2 en artikel 9, lid 1 en 2 van de WA uitgezonderd van de definitie van wijn. In sommige gevallen kunnen deze producten wel worden aangemerkt als alcoholvrije dranken, waarop een verbruiksbelasting wordt geheven. Zie het onderdeel 10.10.00, Verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, van het Handboek verbruiksbelastingen alcoholvrije dranken (HVAD).
Gegiste dranken met een alcoholpercentage dat hoger is dan de percentages die voor wijn zijn vastgesteld in artikel 8a en 9 van de WA, worden ingedeeld als tussenproducten of als overige alcoholhoudende producten (zie onderdeel 10.30.00, Accijns op tussenproducten en onderdeel 10.40.00, Overige alcoholhoudende producten, van dit Handboek).
Bij wijn is er naast het effectief alcoholvolumegehalte ook nog sprake van een aantal andere alcoholvolumegehaltes, maar deze hebben voor de WA geen betekenis:
-
het potentieel alcoholvolumegehalte: het aantal volume-eenheden zuivere alcohol bij een temperatuur van 20ºC dat kan ontstaan door totale vergisting van de suikers in 100 volume-eenheden van het betrokken product bij die temperatuur
-
het totaal alcoholvolumegehalte: de som van het effectieve en het potentiële alcoholvolumegehalte
-
het natuurlijk alcoholvolumegehalte: het totale alcoholvolumegehalte van het betrokken product vóór verrijking
Artikel 37, lid 1 van de WA en artikel 15, lid 1 van de URA verwijst naar bijlage A.1 waarin nader wordt aangegeven hoe het alcoholgehalte wordt bepaald.
Voor de bepaling van het volume van wijn zijn in de WA geen specifieke bepalingen opgenomen. Voor wijn geldt dus niet de omrekening naar het volume bij 20ºC zoals die geldt voor overige alcoholhoudende stoffen.
In het onderdeel 70.10.00, Warenwet, van dit Handboek wordt nader ingegaan op de bepaling van het alcoholgehalte en van het volume.
Naar boven4.4 Kleinhandelsverpakking
Als wijn is verpakt in een kleinhandelsverpakking, moet het alcoholgehalte dat is vermeld op de verpakking in aanmerking worden
genomen (WA, artikel 37 en URA, artikel 15, lid 2).
Ook het volume of de massa dat op de kleinhandelsverpakking is vermeld wordt in aanmerking genomen, mits deze voldoen aan
de voorwaarden die in het Warenwetbesluit hoeveelheden voorverpakking zijn vermeld (WA, artikel 38 en URA, artikel 16).
In het onderdeel 70.10.00, Warenwet, van dit Handboek wordt nader ingegaan op de kleinhandelsverpakking.
4.5 Verrijking van wijn
Wijn krijgt zijn alcoholvolumegehalte door vergisting van de suikers in de druiven (zie hoofdstuk 6). Niet altijd leveren deze suikers het gewenste of voorgeschreven minimale alcoholvolumegehalte op. Om toch een hoger alcoholvolumegehalte te verkrijgen, kan men een verrijkingsprocédé toepassen. Op grond van Vo. 606/2009 is dit slechts onder strikte voorwaarden toegestaan.
Verrijking is een wezenlijk ander procédé dan het toevoegen van alcohol.
Bij verrijking wordt o.m. een van de volgende stoffen toegevoegd aan de druiven, aan de gedeeltelijk gegiste druivenmost,
of aan jonge, nog gistende wijn:
-
sacharose
-
geconcentreerde druivenmost
-
gerectificeerde geconcentreerde druivenmost