Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

10.20.00 Wijn

2 Inleiding

2.1 Algemeen

Dit onderdeel van het Handboek gaat in op:

  • de kenmerken van wijn (mousserend en niet mousserend) die voor de heffing van belang zijn zoals het alcoholgehalte

  • de indeling in de Gecombineerde Nomenclatuur (GN)

  • de verschillende accijnstarieven voor wijn en

  • de berekening van de accijns van wijn

Een toelichting op de accijnsheffing van andere alcoholhoudende producten is in de volgende onderdelen opgenomen:
10.10.00 - Bier
10.30.00 - Tussenproducten
10.40.00 - Overige alcoholhoudende producten

Een toelichting op de overige bepalingen voor de accijnsheffing op wijn zoals teruggaaf, vrijstelling, vervaardiging, opslag zijn in de andere onderdelen van dit Handboek opgenomen.

Naar boven

2.2 Wettelijk kader

In artikel 8, 8a en 9 van de WA wordt omschreven welke producten worden aangemerkt als wijn. De basis hiervoor is artikel 8 en 12 van de Richtlijn 92/83/EEG.

Zowel de WA als de Richtlijn 92/83/EEG beschrijven wijn door gebruik te maken van de codes van de Gecombineerde Nomenclatuur (GN-code), zoals die van toepassing waren op 19 oktober 1992 (WA, artikel 1a, lid 1, letter m). Sinds deze datum is de reikwijdte van deze GN-codes niet gewijzigd.

Zowel in artikel 8 van de WA, als in artikel 8 van de Richtlijn 92/83/EEG wordt onderscheid gemaakt tussen niet-mousserende wijn en mousserende wijn. Dit onderscheid wordt nader uitgewerkt in artikel 8a (niet-mousserende wijn) en artikel 9 (mousserende wijn) van de WA.

Zowel de WA als de Richtlijn 92/83/EEG merken alle producten van de GN-codes 2204 en 2205 aan als wijn. Daarnaast worden in de WA ook bepaalde producten van GN-code 2206 aangemerkt als wijn (WA, artikel 8a, lid 2 en WA, artikel 9, lid 2). In de Richtlijn 92/83/EEG worden deze producten overigens aangemerkt als 'andere gegiste producten dan wijn en bier' (Richtlijn 92/83/EEG, artikel 12).

Gegiste dranken met een alcoholgehalte van 1,2% vol of minder zijn op grond van artikel 8a, lid 1 en 2 en artikel 9, lid 1 en 2 van de WA uitgezonderd van de definitie van wijn.

In sommige gevallen zullen deze producten wel kunnen worden aangemerkt als alcoholvrije dranken, waarop een verbruiksbelasting wordt geheven (zie het onderdeel 10.10.00, Alcoholvrije dranken, van het Handboek verbruiksbelasting alcoholvrije dranken (HVAD).

Geen accijnsheffing bij thuis vervaardiging

Artikel 5, derde lid, letter c van de WA staat het vervaardigen van wijn door particulieren toe, als de wijn wordt aangewend voor eigen verbruik.

Deze ontheffing van de wet vindt uitsluitend toepassing als de thuis vervaardigde wijn wordt verbruikt door de vervaardiger, zijn huisgenoten of zijn gasten (UBA, artikel 7, lid 3).

Ook wie zelf wijn maakt of bijvoorbeeld wijn promoot als streekproduct, mag dus géén met de ontheffing vervaardigde wijnen aanbieden op braderieën, (streek)markten en dergelijke.

Overbrenging en begeleidende documenten

Op grond van artikel 40 van de Richtlijn 2008/118/EG zijn er voor kleine wijnproducenten (gemiddeld minder dan 1 000 hl wijn per jaar) ontheffingen van de voorschriften ter zake van de overbrenging en controle mogelijk. Deze vereenvoudiging is echter in de Wet op de accijns niet verder uitgewerkt. In Nederland kennen we deze ontheffing daarom niet.

Wijnmarktordening

Daarnaast zijn er ingevolge Verordening 436/2009 bepalingen die de begeleidende documenten betreffen voor het vervoer van wijnbouwproducten. In het hoofdstuk Wijnmarktordening wordt hierop nader ingegaan.

Naar boven