Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

40.15.00 Overbrengen en EMCS

2 Inleiding op dit onderdeel

2.1 Algemeen

Dit onderdeel van het Handboek Accijns gaat over het overbrengen van accijnsgoederen.

Voor het vervoer van accijnsgoederen door bedrijven en soms ook voor particulieren gelden allerlei regels. Er drukken immers hoge accijnzen op deze goederen, die anders ontweken of ontdoken kunnen worden.
In verband daarmee zijn voor het vervoer van accijnsgoederen procedures vastgesteld die het mogelijk maken om toezicht te houden op het verkeer van die accijnsgoederen.

De accijnswetgeving gebruikt de term 'overbrengen' in plaats van 'vervoeren'.
Soorten overbrengen van accijnsgoederen:

  • onder schorsing van accijns (zie paragraaf 2.2.)

  • in relatie met de regeling intern (communautair) douanevervoer (zie paragraaf 2.3.)

  • tot verbruik uitgeslagen (zie paragraaf 2.4)

Dit onderdeel gaat alleen over het overbrengen van accijnsgoederen die de douanestatus van Uniegoederen hebben (DWU, artikel 5, leden 22 en 23).

Het vervoer van accijnsgoederen met de niet-Uniestatus vindt plaats onder de bijzondere regeling (Unie)douanevervoer (DWU, artikelen 5 en 226).
Zie hiervoor het Handboek Douane, onderdeel 14.00.00 Douanevervoer, algemeen en toepassingsgebied.

Er zijn een aantal onderwerpen die met de overbrenging verwant zijn, maar die niet zijn opgenomen in dit onderdeel. Daarom wordt verwezen naar de hieronder genoemde onderdelen van dit handboek en het Handboek Douane.

Onderwerp:

Onderdeel:

Accijnsgoederenplaats

Handboek accijns, 30.10.00

Verbods- en strafbepalingen

Handboek accijns, 60.30.00

Strafbepalingen douanewetgeving

Handboek Douane, 36.00.00

Ook voor andere bepalingen zoals de bepalingen ter zake van de vrijstelling en teruggaaf wordt verwezen naar de andere onderdelen van dit handboek.

Naar boven

2.2 Overbrengen van accijnsgoederen onder schorsing van accijns

De wet spreekt van overbrengen van accijnsgoederen onder schorsing van accijns als een bedrijf de accijnsgoederen onder een accijnsschorsingsregeling overbrengt. De accijns die op die goederen drukt wordt dan geschorst gedurende het overbrengen. Wel moet zekerheid worden gesteld voor de mogelijk verschuldigde accijns.

Het overbrengen van accijnsgoederen onder schorsing van de accijns binnen de Unie vindt plaats met toepassing van het Excise Movement and Control System (EMCS).

In de volgende hoofdstukken wordt op het vervoer onder schorsing nader ingegaan:
hoofdstuk 3 - Overbrengen met toepassing van EMCS
hoofdstuk 4 - Gebruik van een e-AD en noodprocedure EMCS
hoofdstuk 5 - Overbrengen zonder toepassing EMCS
hoofdstuk 6 - Onregelmatigheden, verlies of vernietiging bij vervoer onder schorsing

Naar boven

2.3 Overbrengen van accijnsgoederen in relatie met de regeling intern (Unie) douanevervoer

De regeling intern douanevervoer maakt het vervoer mogelijk van Uniegoederen van een plaats in het douanegebied van de Unie naar een andere plaats in het douanegebied van de Unie via het grondgebied van een derde land zonder wijziging van de douanestatus. Het is bijvoorbeeld mogelijk dat accijnsgoederen onder schorsing van accijns worden overgebracht naar Italië via het grondgebied van Zwitserland.
Het is ook mogelijk dat accijnsgoederen onder schorsing van accijns worden uitgevoerd naar Noorwegen.

In deze situaties wordt vaak gebruik gemaakt van de regeling intern (Unie)douanevervoer en moeten, naast de douaneaangifte voor douanevervoer, ook de verplichtingen die vanuit de accijnswetgeving gelden worden nagekomen.
Indien gebruikt gemaakt wordt van de regeling intern (Unie)douanevervoer moet dan zowel een douaneaangifte (NCTS) als een elektronisch administratief document (e-AD) worden opgemaakt.

Naar boven

2.4 Overbrengen van accijnsgoederen, die reeds tot verbruik zijn uitgeslagen

Overbrengen binnen de Unie

De lidstaten van de Unie hanteren verschillende accijnstarieven. De EU-wetgeving kent voor het handelsverkeer het uitgangspunt dat de accijns moet worden betaald in de lidstaat waar de accijnsgoederen worden verbruikt.
Als gevolg daarvan gelden er regels voor de situatie dat accijnsgoederen die in een lidstaat tot verbruik zijn uitgeslagen (waarvoor de accijns dus is betaald), worden overgebracht naar een andere lidstaat.
Voor deze overbrengingen wordt ook gebruik gemaakt van EMCS.
Zie voor meer informatie hierover hoofdstuk 8 van dit onderdeel.

Uitvoer

Accijnsgoederen waarvoor de accijns is betaald kunnen ook naar een derde land of derdelandsgebied worden vervoerd. De accijnswetgeving kent voor deze overbrenging van veraccijnsde goederen naar de plaats waar de goederen de Unie verlaten geen speciale regels. Wel kan, onder bepaalde voorwaarden, teruggaaf van accijns worden verkregen.

De regels die gelden bij de uitvoer van goederen zijn dan van toepassing.

Zie hiervoor het Handboek Douane, onderdeel 20.00.00, Uitvoer.

Naar boven