20.01.00 Biologische landbouwproducten
4 Taakverdeling
4.1 Taak Douane
Voor de taak van de Douane is van belang dat:
-
Skal is aangewezen als
bevoegde autoriteit. Zij wonen samen met de beleidsmedewerkers van LVVN de expert overleggen over bio-wetgeving bij de Commissie in Brussel bij. Vanaf maart 2025 nemen zij de D-controle over van de Douane. -
exploitanten die biologische producten invoeren, bij Skal geregistreerd moeten zijn
-
de minister van LVVN de wetgeving verzorgt. Het ministerie is beleidsverantwoordelijk
De Douane controleert en behandelt de benodigde biologische documentatie in Traces vóór het in het vrije verkeer brengen.
De Douane is aangewezen als de bevoegde instantie bij de invoer van biologische producten vanuit derde landen. U behandelt de COI die bij de aangegeven zending hoort.
Voor de invoer van biologische producten moet de belanghebbende bij de aangifte een via Traces opgemaakte COI aanbieden voor het brengen in het vrije verkeer. De Douane moet dit COI eerst op voorgeschreven wijze behandelen voordat de goederen douanetechnisch als biologisch kunnen worden vrijgegeven. Bij onregelmatigheden neemt de Douane per mail contact op met Skal. Dit gaat altijd via een technisch coach. Skal neemt zo nodig de verdere afhandeling over en koppelt dit terug. Denk bij onregelmatigheden bijvoorbeeld aan afwijkende goederencodes in COI in vergelijking met de douane-aangifte.
Het COI is in Traces afgegeven door een door de EU erkende controle-instantie in een derde land. Deze instantie ziet er op toe dat er wordt voldaan aan de voorwaarden van de biologische productiemethode.
De Douane:
-
voert douanetoezicht uit bij douaneregelingen douane-entrepot (gebruikelijke behandelingen),
-
voert douanetoezicht uit bij de Regeling Actieve Veredeling,
-
verifieert (D-controle) en viseert het COI in Traces.
Van belang is dat deze handelingen de biologische status van de betreffende goederen niet mogen aantasten.
Naar boven4.2 Overdracht D-controle
Op dit moment voert de Douane de Documenten controle op het COI uit. Daarna viseren zij vak 30. Per maart 2025 wordt deze taak door Skal uitgevoerd. In geval van een samenloop met keuringen door de NVWA kan het zijn dat Skal het COI nu al behandeld. Zij controleren in het proces Binnenbrengen al COI’s via vak 20 (vooraanmelding). Als het COI conform is dan handelen ze het COI gelijk af. Bij niet conform zetten ze in vak 30 ‘in behandeling bij Skal’. Het COI mag dan niet door de Douane behandeld worden. De zending kan ook niet vrijgegeven worden door de Douane. De behandeling door Skal moet eerst afgerond zijn. Bij zendingen zonder samenloop kan het COI gewoon door de Douane afgehandeld worden in vak 30. Daarna mag de douaneaangifte afgehandeld worden. Zie ook hieronder bij Taak Skal hoe COI’ met hoog risico zendingen behandeld worden.
4.3 Taak Skal
Skal is belast met de controle op de toepassing van de voorschriften bij de producenten van biologische producten in Nederland en bij het intra-unie verkeer van biologische producten. Skal doet o.a. een wettelijk verplichte documenten-, overeenstemmings- en/of materiële controle op door Brussel aangewezen hoog-risicozendingen. Voor deze zendingen viseert Skal het bijbehorende COI.
Skal is belast met het bijdragen en bijwonen aan de expert-overleggen in Brussel waar de wetgeving wordt gemaakt en onderhouden.
Skal houdt ook toezicht op marktdeelnemers die biologische landbouwproducten uit derde landen invoeren en in de handel brengen in de EU.
Skal heeft een helpdeskfunctie voor marktdeelnemers. Grote afwijkingen worden door Skal vermeld in OFIS (= Organic Farming Information System).
Als de Douane een onregelmatigheid aantreft kunnen ze dit melden bij Skal die dit verder kan uitzoeken of een beslissing over de zending kan geven.
De taak van Skal is ook om de consument zekerheid te bieden dat een product met de aanduiding ‘biologisch’ ook werkelijk biologisch
is voortgebracht.
Skal doet in een aantal gevallen de hele controle op het COI. Dat is als het soort goed op de Europese risicolijst staat.
In vak 30 geeft Skal dat aan door middel van een aantekening. De indiener mag dan niet eerder een douaneaangifte doen voordat
het COI in zijn geheel door Skal is geviseerd. Skal informeert de importeur hierover. In het geval van zo’n selectie door
Skal mag de Douane het COI nooit viseren en de douaneaangifte kan pas na visering van het COI door Skal aanvaard worden.