110.00.22 Raamovereenkomst voor de samenwerking tussen het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Belastingdienst/Douane
1 Raamovereenkomst voor de samenwerking tussen het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Belastingdienst/Douane
Partijen,
De Korpschef van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Directeur-Generaal Belastingdienst beogen dat het KLPD en de Douane (hierna: partijen) hun samenwerking intensiveren op het gebied van het voorkomen en bestrijden van strafbare feiten in relatie tot in-, uit- en doorvoer van goederen. Ieder van de partijen voert daarvoor activiteiten uit voor zover zijn wettelijke taak of verantwoordelijkheid zich daartoe uitstrekt.
De kerntaak van de Douane is gericht op het toezicht op de in-, uit- en doorvoer van goederen die de EU- buitengrens overschrijden.
De kerntaak van het KLPD is gericht op de landelijke en specialistische uitvoering van politietaken en het verrichten van
andere ondersteunende werkzaamheden ten behoeve van de taakuitvoering aan het bevoegde gezag. Deze taakuitvoering betreft
onder meer het voorkomen en bestrijden van strafbare feiten in relatie tot in-, uit en doorvoer van goederen.
Gelet hierop komen partijen het volgende met elkaar overeen:
Naar boven1.1 Artikel 1 Doelstelling
-
1.1. De partijen sluiten deze raamovereenkomst ter bevordering en versterking van de samenwerking. De samenwerking richt zich op het handhaven van wet- en regelgeving op het gebied van veiligheid en fiscaliteit. Onder veiligheid wordt verstaan de handhaving van niet-fiscale wetgeving en preventie en bestrijding van de criminaliteit.
-
1.2. Kernelementen van de samenwerking zijn:
-
Versterking van wederzijdse intelligencepositie;
-
Versterking van het toezicht;
-
Uitwisseling van methoden en technieken.
-
1.1.1 Artikel 2 Structuur van de overeenkomst
In deze raamovereenkomst worden algemene afspraken gemaakt over de samenwerking. In bijlagen bij deze overeenkomst wordt uitwerking gegeven van de begripsbepalingen inclusief de samenwerking op het niveau van dienstonderdelen van partijen. De bijlagen vormen een onlosmakelijk onderdeel van deze overeenkomst.
Naar boven1.1.2 Artikel 3 Ontwikkeling en projecten
-
3.1. Partijen beogen een intensievere samenwerking ter bevordering van de ontwikkeling van nieuwe werkwijzen ter verhoging van de effectiviteit en de efficiëntie van de personele inzet en het toezicht en ter vermindering van administratieve lasten voor burgers en bedrijfsleven.
-
3.2. Partijen informeren elkaar zo vroegtijdig mogelijk en in ieder geval jaarlijks in verband met relevante doelen en projecten en maken afspraken over de gewenste samenwerking daarin.
-
3.3. Partijen streven naar het delen van de benodigde kennis en ervaring door de uitwisseling van medewerkers en eventuele stages.
1.1.3 Artikel 4 Overleg
Jaarlijks vindt tussen partijen strategisch overleg plaats betreffende beleidsmatige en bestuurlijke afstemming. Daarbij worden de resultaten van de samenwerking geëvalueerd en worden afspraken gemaakt over (nieuwe) samenwerkingsgebieden en doelstellingen. Van dit overleg vindt verslaglegging plaats.
Overleg op tactisch en operationeel niveau vindt zo vaak plaats als wenselijk.
Naar boven1.1.4 Artikel 5 De Wet openbaarheid van bestuur
Indien één der partijen een verzoek ontvangt in het kader van de Wet openbaarheid van bestuur dat mede betrekking heeft op informatie verkregen van de andere partij vindt afdoening van dat verzoek, voor zover betrekking hebbend op die informatie, plaats in overeenstemming met die andere partij. In deze zijn de begripsbepalingen van de bijlage 1 van toepassing.
Naar boven1.1.5 Artikel 6 Voorlichting en contacten met publiek, bedrijfsleven en media
Betreffende de voorlichting voortvloeiend uit de samenwerking aan het publiek, bedrijfsleven en media, is ieder van de partijen zelf verantwoordelijk. Indien sprake is van de voorlichting betreffende gezamenlijke projecten vindt vooraf afstemming plaats tussen de wederzijdse persvoorlichters.
Naar boven1.1.6 Artikel 7 Informatie-uitwisseling
Voor alle binnen het doel van het samenwerkingsverband verkregen informatie zijn zowel de medewerkers van het KLPD alsmede de medewerkers van de Douane jegens elkaar ontheven van de vigerende geheimhoudingsplicht overeenkomstig de van toepassing zijnde regelgeving.
Naar boven1.1.7 Artikel 8 Inwerkingtreding en looptijd
-
8.1. Deze raamovereenkomst treedt in werking op 19 februari 2009 voor onbepaalde tijd.
-
8.2. Elke partij kan deze overeenkomst met inachtneming van een redelijke opzegtermijn van tenminste één maand schriftelijk opzeggen, onder opgaaf van de reden.
-
8.3. Aanpassing van deze overeenkomst en van de bijbehorende bijlagen kan zodra partijen daaromtrent overeenstemming hebben bereikt.
1.1.8 Artikel 9 Slotbepalingen
-
9.1. Andere eerdere samenwerkingsbepalingen tussen afzonderlijke douaneregio’s en dienstonderdelen van het KLPD maken integraal onderdeel uit van deze overeenkomst.
-
9.2. De kosten van het samenwerkingsverband worden als volgt over partijen verdeeld:
-
Voor de personeelskosten: aan partijen, ieder voor haar eigen medewerkers.
-
Voor de extra materiaalkosten: aan partijen, ieder voor eigen rekening.
-
-
9.3. Dit convenant is niet in rechte afdwingbaar.
Den Haag, 19 februari 2009
De staatssecretaris van Financien, |
|
W.A.J.M. Rovers RA Lid van het MT Belastingdienst |
R.G.C. Bik Korpschef van Het Korps Landelijke Politiediensten |