Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.16 Kaderafspraken inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Financien bij de uitvoering van de niet-fiscale douanetaken

2 Bijlage 1. behorende bij de kaderafspraken inzake de samenwerking tussen het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Financiën bij de uitvoering van de niet-fiscale douanetaken

DE SAMENWERKING INZAKE DE OPIUMWET

Naar boven

2.1 Regelgeving en taak

     

  1. a.

Naam wetgeving

Opiumwet en Opiumwetbesluit

  1. b.

Doel wetgeving

De wet stelt regels met betrekking tot het toezicht op de vervaardiging, de bereiding en de handel in verdovende middelen en psychotrope stoffen (hierna: opiumwetmiddelen) teneinde misbruik van opiumwetmiddelen te bestrijden.

  1. c.

Taak

De Douane controleert de ontheffingen die op grond van de Opiumwet vereist zijn bij het binnen of buiten het grondgebied van Nederland brengen van zendingen van opiumwetmiddelen.

De Opiumwet richt zich op het grondgebied van Nederland. De douanecontroles die voortvloeien uit deze taak worden alleen uitgeoefend in het kader van het douaneformaliteitenstelsel.

  1. d.

Bevoegdheden

De Douane ontleent haar bevoegdheden aan de Algemene Douanewet (ADW). De Douane kan informatie overdragen op grond van de ADW. Bij het constateren van een strafbaar feit maakt de Douane gebruik van haar opsporingsbevoegdheden op grond van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Belastingdienst/ Douane. De Douane gebruikt haar opsporingsbevoegdheid uitsluitend voor de uitvoering van haar handhavingstaken, zoals het opmaken van een proces verbaal en het in beslag nemen van goederen.

Naar boven

2.2 Reikwijdte

     

  1. a.

Taakverdeling tussen de voor het beleidsterrein verantwoordelijke ministeries

De volgende verantwoordelijkheden worden onderscheiden in verband met opiumwetmiddelen:

  1. het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport voor de volksgezondheidsaspecten, waaronder verlening van ontheffingen en het voldoen aan bepaalde internationale verdragsverplichtingen;

  2. het Ministerie van Justitie voor de criminaliteitsbestrijding inzake de smokkel van verdovende middelen.

  1. b.

Reikwijdte van deze bijlage

Deze bijlage betreft uitsluitend de verantwoordelijkheden van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Naar boven

2.3 Uitvoering

     

  1. a.

Wijze van handhaving

Controles naar aanleiding van de gedane aangiften

De Douane controleert bij aangiften van zendingen opiumwetmiddelen de aanwezigheid van de vereiste ontheffingen en, door vergelijking met de goederen, de juistheid van de vermeldingen op de aangetroffen ontheffingen. De Douane voert de formele handelingen uit ten aanzien van de ontheffingen. De controles hebben ten doel het risico af te dekken dat niet is voldaan aan de vereiste formaliteiten.

Controles naar aanleiding van specifieke risico’s

Als de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wenst dat specifieke risico’s inzake de formaliteiten bij zendingen van opiumwetmiddelen worden afgedekt kan de Douane nadere controles instellen.

Geïntegreerde controles

Bij douanecontroles die om andere redenen worden ingesteld dan de hiervoor bedoelde risico’s, wordt eveneens nagegaan of de onderzochte goederen aan de bepalingen van de Opiumwet voldoen.

  1. b.

Afhandeling overtredingen

Overtredingen van de formaliteiten

Wanneer de Douane bij het uitoefenen van de taak, zoals omschreven onder punt 1c, bij zendingen opiumwetmiddelen een vermoedelijke overtreding constateert inzake de formaliteiten die op grond van de Opiumwet zijn vereist, wordt over de afhandeling contact opgenomen met de IGZ.

De IGZ bepaalt of de goederen in beslag worden genomen en aan haar worden overgedragen. De overdracht geschiedt op basis van een proces-verbaal van bevindingen en overdracht. De IGZ is verantwoordelijk voor het proces-verbaal ter strafrechtelijke afdoening door het OM.

Smokkel

In geval van smokkel van opiumwetmiddelen is het uitgangspunt dat de Douane de zaak overdraagt aan de FIOD-ECD.

  1. c.

Douane-laboratorium

Als de IGZ een monsteronderzoek wenst vindt dit in principe plaats door het Douanelaboratorium. De Douane geeft hiertoe de opdracht.

Naar boven

2.4 Planning, evaluatie en verantwoording

     

  1. a.

Doelstellingen en handhavingsplan

Ieder jaar worden in overleg tussen de convenantpartners de doelstellingen voor het volgende jaar vastgesteld. De Douane stel op basis daarvan in samenwerking met de IGZ een handhavingsplan op.

In het handhavingsplan worden de risico’s beschreven die de Douane afdekt. De Douane voert ten behoeve van dit plan risicovinding en -analyse uit. Ook dit gebeurt in samenwerking met de IGZ. Beide partijen leveren hiervoor gegevens. Een en ander gebeurt in principe in de maand oktober.

Binnen de Douane wordt het handhavingsplan formeel vastgesteld door de landelijke vergadering van risicomanagers. De doelstellingen worden vervolgens in het besluitvormingsproces over het totaal aan doelstellingen bij de Douane meegewogen. De Douane koppelt het resultaat hiervan aan VWS en IGZ terug.

  1. b.

Evaluatie en verantwoording

De Douane draagt zorg voor de evaluatie van de handhaving zoals die is vastgelegd in het handhavingsplan. Op basis hiervan stelt de Douane jaarlijks een verantwoording van handhavingsresultaten op ten behoeve van VWS. Indien gewenst informeert de Douane VWS en IGZ tussentijds over aspecten van de handhaving.

De ervaringen met de samenwerking worden jaarlijks besproken. Dit heeft tot doel na te gaan of de afspraken in deze bijlage nog actueel en toereikend zijn en of er knelpunten in en wensen voor de samenwerking zijn.

Naar boven

2.5 Informatie-uitwisseling en helpdesk

     

  1. a.

Horizontaal toezicht en AEO

De Douane consulteert IGZ over bedrijven die bij de Douane certificering hebben aangevraagd in het kader van horizontaal toezicht of de regeling Authorised Economic Operator (AEO).

IGZ levert de Douane risicosignalen over de betreffende bedrijven. De risicosignalen worden geleverd aan het Landelijk centrum AEO (LCAEO) van de Douane. Het LCAEO koppelt aan IGZ terug wat met de risicosignalen is gedaan en of de certificering al dan niet is verleend.

IGZ wijst voor deze informatie-uitwisseling een contactpersoon aan en maakt deze bekend aan het LCAEO. Procedures en termijnen worden nader overeengekomen tussen het LCAEO en IGZ.

  1. b.

Overige informatie-uitwisseling

De Douane stelt aan IGZ gegevens uit databestanden en dossiers ter beschikking voor analyse.

De IGZ:

  • informeert de Douane over de wijze van afhandeling van overgedragen zaken en de uiteindelijke resultaten daarvan;

  • stelt gegevens uit databestanden en dossiers ter beschikking voor analyse;

  • informeert de Douane (via het Douane-informatiecentrum) over wijzigingen van het handhavingsbeleid.

  1. c.

Helpdesk

De IGZ beschikt over een centrale landelijke helpdesk met telefoonnummer 070-304 1500.

Naar boven

2.6 Overleg en contacten

     

  1. a.

Overleg

Tenminste één keer per jaar vindt overleg plaats tussen de Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie van het Ministerie van VWS, de IGZ en de Douane over de handhaving en het functioneren van de samenwerking volgens deze bijlage en het handhavingsplan.

  1. b.

Contacten over het beheer van deze bijlage

Ministerie van VWS: de Directie Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie.

Namens de Douane: Het Douane-informatiecentrum, convenantbeheer en risicobeheersing veiligheid, gezondheid, economie en milieu.

   

Hoofddorp, 28 oktober 2009

Namens de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

de directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie

Namens de Directeur-Generaal van de Belastingdienst,

het lid van het managementteam van Belastingdienst/Douane West

Drs. A.M.P. van Bolhuis

Drs. J.F.M. Reekers.

Naar boven