Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

110.00.15 Kaderovereenkomst inzake de samenwerking tussen de VROM-Inspectie van het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer en het Directoraat-Generaal Belastingdienst van het Ministerie van Financien

7 Bijlage 6. behorende bij de Kaderovereenkomst van 1 april 2004 tussen de VROM-inspectie en de Belastingdienst (de samenwerking inzake de wetgeving over stoffen die de ozonlaag afbreken)

   

  1. 1. Regelgeving

  1. a. Naam wetgeving

  • Verordening (EG) nr. 2037/2000 betreffende stoffen die de ozonlaag afbreken.

  • Besluit van 25 augustus 2003, houdende nieuwe regels betreffende stoffen die de ozonlaag afbreken (Hierna: Besluit ozonlaagafbrekende stoffen Wm).

  1. b. Doel wetgeving

Het doel van de wetgeving is te voorkomen dat stoffen die de ozonlaag aantasten in het milieu terecht komen. Daartoe is onder meer een verbod opgenomen om ozonlaagafbrekende stoffen te vervaardigen, in te voeren of voor handels- of productiedoeleinden voorhanden te hebben.

De Verordening (EG) nr. 2037/2000 bedoelt met invoeren het in het handelsverkeer van de Europese Economische Ruimte brengen (EER), zijnde de EU-landen aangevuld met Noorwegen, IJsland en Liechtenstein.

  1. 2. Taak en bevoegdheden

  1. a. Taak

De Douane houdt toezicht op de invoer en uitvoer van de stoffen die de ozonlaag aantasten. De controle richt zich primair op aanwezigheid en juistheid van invoervergunningen en toelatingsnummers voor de uitvoer. De controles kunnen zo nodig gevolgd worden door een fysieke controle.

Strafrechtelijk en bestuursrechtelijk optreden bij overtredingen vindt plaats door de VROM-Inspectie, na melding van de overtreding door de Douane.

De Douane stopt per 1 juni 2008 met de controles op de naleving van de Regeling lekdichtheidsvoorschriften koelinstallaties 1997.

  1. b. Bevoegdheden

De douaneambtenaren ontlenen hun controlebevoegdheden aan de Algemene Douanewet (ADW). De Douane kan informatie overdragen op grond van de ADW. Bij het constateren van een strafbaar feit maken de ambtenaren van de Douane gebruik van hun opsporingsbevoegdheden op grond van het Besluit buitengewoon opsporingsambtenaar Belastingdienst/Douane.

  1. 3. Uitvoering

  1. a. Wijze van handhaving

Vergunningen

Bij alle aangiften ten invoer of ten uitvoer van ozonlaagafbrekende stoffen wordt gecontroleerd of daarbij respectievelijk een invoervergunning of een uitvoertoelating aanwezig is.

Specifieke controles

Tevens worden controles ingesteld om de illegale in- of uitvoer van de bedoelde stoffen te voorkomen. Voor een deel zijn deze controles gebaseerd op risico’s. De risico’s zijn door de VROM-Inspectie en de Douane gezamenlijk vastgesteld.

De controles naar aanleiding van aangiftes richten zich in eerste instantie op de formaliteiten waaraan moet worden voldaan en kunnen zo nodig gevolgd worden door een fysieke controle. Voorts kunnen administratieve controles bij bedrijven worden ingesteld, gericht op de formaliteiten.

Geïntegreerde controles

Als bij controles die om andere redenen worden ingesteld de bedoelde stoffen worden aangetroffen, wordt altijd nagegaan of aan de formaliteiten is voldaan, zo nodig ook door fysieke controle.

  1. b. Afhandeling overtredingen

Geconstateerde overtredingen van het Besluit ozonlaagafbrekende stoffen Wm draagt de Douane over aan de VROM-Inspectie in de vorm van een proces-verbaal van overdracht. Strafrechtelijk en bestuursrechtelijk optreden bij overtredingen vindt vervolgens plaats door de VROM-Inspectie.

Elke overtreding wordt in eerste instantie telefonisch gemeld aan het LMIP van de VROM-Inspectie, vervolgens wordt een proces-verbaal van bevinding en overdracht ingezonden.

De VROM-Inspectie-medewerker informeert de behandelende douaneambtenaar na overdracht van een zaak over de wijze van afhandeling en de uiteindelijke resultaten daarvan.

  1. c. Douanelaboratorium

Indien noodzakelijk vindt in overleg met de VROM-Inspectie monsterneming en -analyse plaats volgens het door het RIVM opgestelde protocol. Dit om de juistheid van de samenstelling van de stof in relatie met de documenten te controleren. In principe geschiedt de analyse door het Douanelaboratorium.

  1. 4. Planning, evaluatie en verantwoording

  1. a. Prioriteiten

De handhavingsprioriteiten worden jaarlijks in oktober door de VROM-Inspectie vastgesteld en vormen mede het uitgangspunt voor het handhavingsplan van de Douane.

  1. b. Handhavingsplan

Ieder jaar in oktober worden in overleg de doelstellingen voor het volgende kalenderjaar vastgesteld. Hierbij wordt mede uitgegaan van de door de VROM-Inspectie vastgestelde handhavingsprioriteiten.

De Douane werkt in samenwerking met de VROM-Inspectie de doelstellingen uit in een handhavingsplan. Ten behoeve hiervan voert de Douane in samenwerking met de VROM-Inspectie risicovinding en -analyse uit.

De landelijke vergadering van risicomanagers (RIMA) van de Douane stelt het handhavingsplan formeel vast. De doelstellingen worden vervolgens in het besluitvormingsproces over het totaal aan doelstellingen bij de Douane meegewogen. De Douane koppelt het resultaat van deze formele vaststelling van het RIMA terug aan de VROM-Inspectie.

  1. c. Evaluatie en verantwoording

De Douane zorgt voor de evaluatie van de uitvoering van het handhavingsplan. Op basis hiervan stelt de Douane een evaluatieverslag op van zijn milieuhandhavingsactiviteiten ten behoeve van de VROM-Inspectie.

De verantwoording omvat in ieder geval het aantal controles, de geconstateerde overtredingen, de wijze van afhandeling en een beschrijving van trends en bijzonderheden. De verantwoording wordt voor 1 maart van het opvolgende jaar aan de VROM-Inspectie gestuurd en wordt gebruikt voor de informatieverstrekking aan de Tweede Kamer.

De wijze van samenwerken wordt jaarlijks besproken. Dit heeft tot doel na te gaan of de afspraken in deze bijlage nog actueel en toereikend zijn en of er knelpunten en wensen ten aanzien van de samenwerking zijn.

  1. 5. Informatie-uitwisseling

De Douane

  • meldt overtredingen van het Besluit ozonlaagafbrekende stoffen Wm aan het LMIP van de VROM-Inspectie;
  • stuurt elk jaar voor 1 maart een verantwoording van zijn milieuhandhavingsactiviteiten in het voorafgaande jaar aan de VROM-Inspectie.

Daarnaast kan de VROM-Inspectie ad hoc om andere informatie van de Douane verzoeken.

De VROM-Inspectie:

  • deelt de Douane uiterlijk in oktober de gewenste prioriteitstelling voor de handhaving in het volgende kalenderjaar mee;

  • informeert (via de behandelend ambtenaar van de VROM-Inspectie) de Douane over de wijze van afhandeling van de gemelde overtreding en de uiteindelijke resultaten daarvan;

  • informeert de Douane (via het Centrum voor Proces- en Productontwikkeling) tijdig over wijzigingen van wettelijke bepalingen, aanvullende voorschriften, nieuwe beleidsstandpunten (d.m.v. bijv. A-bladen) en jurisprudentie;

  • informeert de Douane (via het Douane-informatiecentrum) over wijzigingen van het handhavingsbeleid.

Actuele beleidsstandpunten kunnen worden opgevraagd bij het Landelijk Meld- en Informatiepunt van de VROM-Inspectie.

  1. 6. Scholing en helpdesk

  1. a. Scholing en instructie

Middels actuele voorschriften en een landelijk opleidingsprogramma waarborgt de Douane een kwalitatief goede handhaving. Indien de controle van de bescheiden of de goederen daartoe aanleiding geeft, kan contact worden opgenomen met de vraagbaak Wet vervoer gevaarlijke stoffen. De vraagbaak kan het Landelijk Meld- en Informatiepunt van de VROM-Inspectie (LMIP) verzoeken om ondersteuning op locatie tijdens kantooruren.

  1. b. Helpdeskfunctie

De helpdeskfunctie met betrekking tot de regels en de toepassing van de ozonbesluiten wordt vervuld door het LMIP van de VROM-Inspectie.

  1. 7. Overleg en beheer

  1. a. Overleg

Tenminste één keer per jaar vindt overleg plaats tussen de VROM-Inspectie en de Douane over de handhaving en het functioneren van de samenwerking volgens deze bijlage en het handhavingsplan.

  1. b. Contacten over het beheer van deze bijlage

Namens de VROM-Inspectie: de projectleider handel en productie ozonlaagaantastende stoffen.

Namens de Douane: Het Douane-informatiecentrum (convenantbeheer en risicobeheersing veiligheid, gezondheid, economie en milieu).

   

Den Haag, 9 juni 2008,

Namens de Inspecteur-Generaal VROM,

Namens de Directeur-Generaal van de Belastingdienst,

de directeur Bestuurszaken,

voor deze,

Het lid van het managementteam van Belastingdienst/Douane Zuid

V.A.A. Heitkamp

Mr. Drs. B.C. de Graaf