Belastingdienst

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.

30.80.00 Tabaksproductieapparaat

1 Wettelijk kader

Naar boven

1.1 Definitie tabaksproductieapparaat

Onder een tabaksproductieapparaat wordt in beginsel elke machine of toestel verstaan van GN-code 8478, als bedoeld in Verordening (EEG) nr. 2658/87 van de Raad van 23 juli 1987 met betrekking tot de tarief- en statistieknomenclatuur en het gemeenschappelijk douanetarief (PbEG 1987, L 256), zoals deze luidt op 1 januari 2019. (WA, artikel 90a, tweede lid).

Naar boven

1.2 Tabaksproductieapparaat met vergunning

Voor het in het vrije verkeer brengen, vervaardigen, voorhanden hebben, brengen naar een andere lidstaat of het uitvoeren naar een derde land van een tabaksproductieapparaat is een vergunning van de inspecteur vereist (WA, artikel 90a, eerste lid). Zo wordt de frauduleuze vervaardiging van tabaksproducten tegengegaan.

Daarnaast is door het systeem van vergunningen bekend waar tabaksproductieapparaten voorhanden zijn, zodat controle op het gebruik daarvan mogelijk is.

Naar boven

1.3 Uitzonderingen op vergunningplicht

Er is geen vergunning vereist (URA, artikel 59b) voor het voorhanden hebben van een tabaksproductieapparaat als:

  • een tabaksproductieapparaat is bestemd te worden gebruikt voor het op eenvoudige wijze produceren van een sigaret in de persoonlijke sfeer, waarbij die sigaret wordt verbruikt door de producent, door een gezinslid of huisgenoot van de producent of zijn gasten en er geen sprake is van productie van sigaretten voor commerciële doeleinden;

  • een tabaksproductieapparaat voorhanden wordt gehouden in een accijnsgoederenplaats waar onder schorsing van accijns tabaksproducten mogen worden geproduceerd of verwerkt, mits uit de administratie van de vergunninghouder van de accijnsgoederenplaats blijkt welke tabaksproductieapparaten hij in gebruik heeft of die hij voornemens is te gaan gebruiken;

  • een tabaksproductieapparaat wordt vervoerd naar een houder van een vergunning als bedoeld in artikel 90a, eerste lid, van de wet dan wel naar een accijnsgoederenplaats als bedoeld in onderdeel b indien dit vervoer blijkt uit de administratie of de vrachtbrief van de vervoerder.

Naar boven

1.4 Voorwaarden

Om het frauduleus vervaardigen van tabaksproducten te voorkomen, is een vergunning vereist voor het in het vrije verkeer brengen, vervaardigen, voorhanden hebben, brengen naar een andere lidstaat of het uitvoeren naar een derde land van een tabaksproductieapparaat.

Deze vergunning wordt verstrekt op verzoek van de belanghebbende en moet bepaalde gegevens bevatten.

  • Voor een vergunning voor het in het vrije verkeer brengen, het brengen naar een andere lidstaat of de uitvoer naar een derde land van een tabaksproductieapparaat, staan de gegevens in de URA, artikel 59a, eerste lid.

  • Voor een vergunning voor het vervaardigen van een tabaksproductieapparaat, staan de gegevens in de URA, artikel 59a, tweede lid.

  • Voor een vergunning voor het voorhanden hebben van een tabaksproductieapparaat, staan de gegevens in de URA, artikel 59a, derde lid.

Naar boven