Loonheffingskorting - hoe vraag ik die aan?
U vraagt de loonheffingskorting aan bij uw werkgever. Meestal als u start met uw nieuwe baan, maar het kan ook later. Hebt u een uitkering? Dan vraagt u de korting aan bij uw uitkeringsinstantie.
Loonheffingskorting bestaat uit de heffingskortingen die u krijgt op uw belasting omdat u werkt of gewerkt hebt. U krijgt daardoor meer loon, of uw uitkering is hoger.
U vraagt de loonheffingskorting aan met een formulier, vaak krijgt u die van uw werkgever of uitkeringsinstantie
Uw werkgever of uitkeringsinstantie zorgt ervoor dat u loonheffingskorting krijgt. Dus u geeft het formulier daar af. Hebt u geen formulier gekregen, dan kunt u het bij ons downloaden, en alsnog bij uw werkgever of uitkeringsinstantie afgeven.
Welk formulier u gebruikt, hangt af van uw situatie.
Kies uw situatie:
-
U hebt 1 werkgever/uitkeringsinstantie
Dan vraagt u de loonheffingskorting aan met het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’.
U krijgt dit meestal van uw werkgever of uitkeringsinstantie, maar u kunt het ook bij ons downloaden.
Als u het formulier hebt ingevuld, geeft u het af aan uw werkgever of uitkeringsinstantie.
Verandert u van baan?
Dan moet u de korting bij uw nieuwe werkgever opnieuw aanvragen.
-
U hebt meerdere werkgevers/uitkeringsinstanties
Dan vraagt u de loonheffingskorting aan met het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. U krijgt dit meestal van uw werkgever of uitkeringsinstantie, maar u kunt het ook bij ons downloaden.
U vraagt de loonheffingskorting aan bij 1 werkgever of uitkeringsinstantie
Want als u 2x de korting krijgt, betaalt u te weinig belasting over uw loon of uitkering. U geeft het formulier meestal aan de werkgever/uitkeringsinstantie bij wie u het meeste verdient of ontvangt. Zo voorkomt u dat u later alsnog belasting moet bijbetalen. Aan de andere werkgevers/uitkeringsinstanties geeft u door dat zij geen heffingskortingen (meer) moeten toepassen. U kunt ook uw werkgever/uitkeringsinstantie vragen om dit voor u te regelen.
Op uw loonstrook ziet u of de loonheffingskorting wordt toegepast
Daar staat dan bijvoorbeeld 'loonheffingskorting' of 'arbeidskorting' op. Twijfelt u? Vraag het dan aan uw werkgever/uitkeringsinstantie.
-
U studeert en werkt daarnaast
Dan vraagt u de loonheffingskorting aan met het formulier 'Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen (studenten- en scholierenregeling)'. U krijgt dit meestal van uw werkgever, maar u kunt het ook bij ons downloaden.
Als u het formulier hebt ingevuld, geeft u het af bij uw werkgever.
Hebt u meerdere werkgevers? Vraag bij 1 werkgever de loonheffingskorting aan
Als u dat bij allebei de werkgevers zou doen, dan krijgt u te veel korting op uw belasting. U geeft het formulier meestal aan de werkgever bij wie u het meeste verdient. Aan de andere werkgevers geeft u door dat zij geen heffingskortingen (meer) moeten toepassen. U kunt ook uw werkgever vragen om dit voor u te regelen
-
U hebt alleen AOW
Meestal vraagt uw uitkeringsinstantie aan u of ze de loonheffingskorting moet toepassen. Behalve de SVB. Die vragen dat niet. Zij doen dit automatisch. Als u dat niet wilt, dan moet u zelf aan de SVB doorgeven dat ze dit niet moeten doen. -
U hebt AOW en een pensioen
U vraagt de korting aan met het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’. U krijgt dit meestal van uw uitkeringsinstantie, maar u kunt het ook bij ons downloaden.
Als u het formulier hebt ingevuld, geeft u het af bij uw uitkeringsinstantie.
U vraagt de korting aan bij 1 uitkeringsinstantie
Want als u 2x de korting krijgt, betaalt u te weinig belasting over uw uitkering. U geeft het formulier meestal aan de uitkeringsinstantie van wie u het meeste krijgt. Aan de andere instantie geeft u door dat zij geen heffingskortingen (meer) moeten toepassen. U kunt ook uw uitkeringsinstantie vragen dat voor u regelen.
Meestal vraagt uw uitkeringsinstantie aan u of ze de loonheffingskorting moet toepassen. Behalve de SVB. Die vragen dat niet. Zij doen dit automatisch. Als u dat niet wilt, dan moet u zelf aan de SVB doorgeven dat ze dit niet moeten doen.
U kunt op uw loonstrook zien of de loonheffingskorting wordt toegepast
Daar staat dan bijvoorbeeld 'loonheffingskorting' op. Twijfelt u? Vraag het uw uitkeringsinstantie.