Checklist emigreren: waar moet ik aan denken?
Gaat u emigreren? Dan komt er heel wat op u af. Met deze checklist houdt u overzicht.
-
Controleer uw DigiD
Zorg ervoor dat u uw DigiD kunt gebruiken. En doe dit vóór u uit Nederland vertrekt:
- Vraag een DigiD aan en activeer deze.
- Download de DigiD app op uw mobiele apparaat en voeg de ID-check toe.
- Voeg uw mobiele telefoonnummer toe aan uw DigiD-account en activeer de sms-controle.
Bent u al verhuisd naar het buitenland, dan kunt u alleen nog een DigiD aanvragen via een balie. Hoe dit werkt, leest u bij 'DigiD aanvragen vanuit het buitenland'.
-
Schrijf u uit bij uw gemeente en geef uw adreswijziging door
Laat u uitschrijven bij uw gemeente vóórdat u vertrekt. Bewaar het bewijs van uitschrijving goed, want u moet dit bij meerdere instanties overleggen.
Schrijf u in bij de gemeente buiten Nederland waar u gaat wonen.
Geef ons uw nieuwe adres door. Weet u dat nog niet? Geef dan een adres door, waarop we met u kunnen corresponderen. Hebt u een contactpersoon? Geef ons dan ook het adres door van uw contactpersoon.
Woont u al in het buitenland? Geef dan uw nieuwe woonadres aan ons door met het formulier 'Adreswijziging buiten Nederland doorgeven'.
-
Regel de zaken voor uw auto of ander motorrijtuig
Auto uitvoeren
Meld uw auto aan voor uitvoer bij de RDW. Daarmee stopt u meteen ook de registratie van uw voertuig. Hoe het precies gaat, leest u bij Voertuig met Nederlands kenteken uitvoeren.
Is uw voertuig al in het buitenland? Lees dan wat u moet doen bij Voertuig dat in buitenland is uitvoeren.
Voert u een gebruikte personenauto, bestelauto of motor uit? Dan kunt u onder voorwaarden een deel van de betaalde bpm terugkrijgen. Lees hoe dat gaat bij Teruggaaf bpm bij export gebruikt motorrijtuig.
Auto langere tijd niet gebruiken
Wilt u uw auto voor langere tijd niet gebruiken? Lees dan wat u moet doen bij Uw auto tijdelijk niet gebruiken.
Hebt u nog vragen? Bel dan de BelastingTelefoon Auto.
-
Verhuisboedel meenemen - hoe zit het met de Douane?
Verhuist u naar een ander EU-land? Dan kunt u in het algemeen uw inboedel zonder formaliteiten meenemen.
Verhuist u niet naar een EU-land? Doe dan bij de Douane een uitvoeraangifte van uw inboedel. Daarbij levert u ook een inventarislijst in van de goederen die u meeneemt. Uw verhuizer helpt u daarbij.
Let ook op de regels voor bijzondere producten en huisdieren.
Hebt u nog vragen? Bel de DouaneTelefoon.
-
Controleer uw zorgverzekering
Bijna iedereen die in Nederland woont en/of werkt, is verzekerd voor zorgkosten via de Wlz en de Zvw. Dit blijft uiteraard zo tijdens uw vakanties in het buitenland.
Maar gaat u wonen, werken of studeren in het buitenland? Dan bepaalt uw persoonlijke situatie of u in Nederland verzekerd blijft.
Lees meer bij Zorgverzekering en buitenland en Nederland wereldwijd.
-
Controleer uw toeslagen
Krijgt u in Nederland zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of een kindgebonden budget? Controleer dan vóór vertrek of u en uw gezinsleden hier in het buitenland nog recht op hebben. Uw toeslagen zijn namelijk gebaseerd op uw situatie in Nederland.
Lees meer bij Ik verhuis naar het buitenland. Wat zijn de gevolgen voor mijn toeslagen?.
-
Pas uw voorlopige aanslag aan
Krijgt of betaalt u maandelijks geld via uw voorlopige aanslag? Pas deze dan aan. Uw voorlopige aanslag is namelijk gebaseerd op uw situatie in Nederland. Lees hoe u de voorlopige aanslag wijzigt.
Woont u al niet meer in Nederland? Maar hebt wel inkomsten uit Nederland? Dan bent u een buitenlands belastingplichtige. En voor buitenlands belastingplichtigen gelden andere regels.
-
Doe aangifte
Over het jaar van emigratie kunt u online aangifte doen. Lees meer bij Hoe doe ik belastingaangifte over het jaar van mijn emigratie of immigratie?.
-
Conserverende aanslag
Verhuist u vanuit Nederland naar een ander land? Dan kunt u een aanslag voor belasting krijgen die u misschien in de toekomst moet betalen: dit is een conserverende aanslag. U hoeft deze aanslag niet te betalen als u zich aan bepaalde voorwaarden houdt.
-
Uw belastingplicht verandert – wat betekent dit voor u?
Hebt u inkomsten uit 2 landen? Dan betaalt u niet in beide landen belasting over deze inkomsten. Dat is geregeld in belastingverdragen. Misschien moet u wel in 2 landen aangifte doen.
Krijgt u een pensioen, lijfrente of andere uitkering vanuit Nederland? Dan kan het zijn dat u hierover in Nederland geen belasting hoeft te betalen. Met het formulier 'Aanvraag Vrijstellingsverklaring voor loonbelasting en/of premie volksverzekeringen' kunt u hierom vragen.
-
U hebt nog een woning in Nederland – wat betekent dit voor u?
Woonde u in deze woning voordat u ging emigreren? Lees dan hoe het zit. Lees meer bij Wonen in het buitenland - Nederlands inkomen onder 'Bezittingen in box 3'.
Hebt u tijdelijk 2 woningen, bijvoorbeeld omdat uw oude huis nog te koop staat? Kijk hoe het dan zit met de renteaftrek van uw hypotheek.
Hebt u een (vakantie)woning in Nederland? Dan betaalt u inkomstenbelasting, ook al woont u niet meer in Nederland.