Toeslagpartner voor de toeslagen

Voor toeslagen hebben we het over een 'toeslagpartner'. Een toeslagpartner is iemand die meetelt voor de toeslagen. Dit betekent dat het inkomen en vermogen van u allebei meetelt voor de toeslag, en dat u de toeslag samen krijgt. Uw toeslagpartner kan uw echtgenoot of geregistreerd partner zijn, of iemand anders die op uw adres staat ingeschreven. U kunt maar 1 toeslagpartner hebben.

Wie is uw toeslagpartner?

Beantwoord een paar vragen en check of u een toeslagpartner hebt en wie dit is. Of lees verder op deze pagina.

Echtgenoot of geregistreerd partner

Als u een echtgenoot of geregistreerd partner hebt, dan is deze persoon uw toeslagpartner.

Iemand die op uw adres staat ingeschreven

Bent u niet getrouwd en hebt u geen geregistreerd partner? Dan kan iemand die op uw adres staat ingeschreven uw toeslagpartner zijn. Dit is het geval als voor u én deze persoon 1 van de volgende situaties geldt:

Overzicht situaties

  1. U hebt samen een samenlevingscontract afgesloten bij de notaris.
  2. U hebt samen een kind. Of u of de persoon die op uw adres staat ingeschreven, heeft een kind van de ander erkend.
  3. U óf degene die op uw adres staat ingeschreven, is partner voor de pensioenregeling van de ander. Of u bent aangemeld als elkaars partner voor de pensioenregeling.
  4. U hebt samen een koopwoning en woont daar allebei.
  5. U of de persoon die op uw adres staat ingeschreven heeft een kind dat jonger is dan 18 jaar én dit kind staat ingeschreven op uw adres.

    In de volgende situaties bent u géén toeslagpartners van elkaar:

  6. U was vorig jaar al toeslagpartners van elkaar.

U woont met meer mensen in een huis

U kunt maar 1 toeslagpartner hebben. Hebt u bijvoorbeeld met de één een kind (situatie 2) en met de ander een koopwoning (situatie 4)? Dan geldt de eerst mogelijke situatie uit het overzicht. Degene met wie u een kind hebt, is dus uw toeslagpartner.

Situatie 5 geldt alleen als er maar 1 andere volwassene en minimaal 1 minderjarig kind bij u woont. Staan er op het moment dat u toeslag aanvraagt meer dan 2 volwassenen op uw adres ingeschreven? Dan hebt u geen toeslagpartner. Behalve als u al toeslagpartners bent of wordt op basis van situatie 1 t/m 4 uit het overzicht.

Voor de huurtoeslag kunnen mensen die níét uw toeslagpartner zijn wél medebewoners zijn.

Uw kind of ouder woont bij u

Vanaf 1 januari 2025 is uw kind of ouder niet meer uw toeslagpartner. Dit telt ook als u bijvoorbeeld samenwoont met uw stiefkind, stiefouder, pleegkind of pleegouder. Lees meer over deze verandering.

Tot en met 2024 konden deze personen nog wel uw toeslagpartner zijn. Maar alleen als 1 van de situaties uit het overzicht gold én jullie allebei aan het begin van het jaar 27 jaar of ouder waren.

U woont samen met uw broer, zus, grootouder of kleinkind

Dan is deze persoon uw toeslagpartner als 1 van de situaties uit het overzicht geldt.

Postadres

Als iemand niet bij u woont maar wel op uw adres staat ingeschreven met een postadres, dan is deze persoon niet uw toeslagpartner.

Bijzondere situaties

Vanaf welk moment telt iemand mee als toeslagpartner?

U bent toeslagpartners van elkaar vanaf de 1e van de maand nádat uw situatie is veranderd. Lees meer bij Vanaf welk moment zijn wij toeslagpartners?

U krijgt samen toeslag als u toeslagpartners bent

Dat betekent dat het inkomen van uw toeslagpartner vanaf dat moment ook meetelt. Heeft uw toeslagpartner vermogen? Dat telt ook mee. Maar wordt u na 1 januari toeslagpartners? Dan telt het vermogen dit jaar nog niet mee, maar pas vanaf 1 januari volgend jaar.

Wat moet u regelen als u geen toeslagpartners meer bent?

Als u gaat scheiden of uit elkaar gaat, dan bent u meestal geen toeslagpartners meer van elkaar. Wat u dan moet regelen, hangt af van of u was getrouwd, een geregistreerd partner had of samenwoonde. Lees meer bij Wij gaan uit elkaar - wat moet ik regelen voor mijn toeslag?

Als uw toeslagpartner is overleden, lees dan wat u moet regelen bij Er is iemand overleden - wat moet ik doen?

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.