DAC7 voor platformexploitanten

Hebt u een onderneming met een online platform waarop verkopers, verhuurders of dienstverleners goederen of diensten verkopen of verhuren? Dat kan een website of app zijn. Dan kunt u te maken krijgen met de richtlijn DAC7 (EU 2021/514). Als u volgens de criteria een platformexploitant bent, moet u gegevens van verkopers, verhuurders of dienstverleners verzamelen, verifiëren en rapporteren aan de Belastingdienst. De rapportageverplichting geldt voor binnenlandse en grensoverschrijdende activiteiten. Op deze pagina leest u of u moet voldoen aan de rapportageverplichting en welke informatie u wanneer moet rapporteren.

  • Video

    Voor meer informatie bekijkt u de video DAC7 rapportageplicht voor platformen.

  • Wanneer ben ik een platformexploitant volgens DAC7?

    U bent een platformexploitant volgens DAC7 als u voldoet aan de volgende criteria:

    • Uw onderneming stelt een online platform beschikbaar waarop verkopers of verhuurders hun goederen en diensten kunnen aanbieden.
    • Uw onderneming is een rechtspersoon of een juridische constructie, zoals een besloten vennootschap (bv), naamloze vennootschap (nv), stichting, vereniging, vennootschap onder firma (vof), commanditaire vennootschap (cv) of maatschap.
      Een eenmanszaak is geen platformexploitant voor DAC7 en hoeft dus niet te rapporteren.
  • Wanneer heb ik een platform?

    Een platform is software, zoals een website of een app, waarop goederen of diensten worden aangeboden voor verkoop of verhuur. Het platform verbindt verkopers of verhuurders met kopers of huurders. Grote en kleine platformen en platformexploitanten kunnen vallen onder de rapportageplicht.
    Bekijk ook de DAC7 checklist rapportageverplichting voor platformen.

    Verkoopt u uw eigen goederen of diensten via uw eigen platform of verhuurt u uw eigen onroerend goed via uw eigen platform? Dan valt dit niet onder de rapportageplicht van DAC7.

    Als u goederen en diensten eerst inkoopt en vervolgens uit eigen naam verkoopt, kan deze activiteit wel vallen onder de rapportageplicht.

    Voorbeeld

    Een bedrijf dat maaltijden verkoopt en diensten inkoopt van verkopers, in dit geval de maaltijdbezorgers. Deze personen bezorgen de maaltijden vervolgens aan gebruikers uit naam van het bedrijf. In dit voorbeeld zijn gebruikers de afnemers van de maaltijd. Dan kan het bedrijf als platform worden beschouwd.
    Er is sprake van een platform volgens DAC7 als:
    • er software wordt gebruikt, zoals een website of app
    • de software toegankelijk is voor gebruikers
    • verkopers of verhuurders zijn door de software in staat om direct of indirect verbonden te zijn met (potentiële) kopers en huurders van hun producten of diensten

      Let op!

      Producten en diensten vallen onder alleen onder DAC7 als het gaat om de volgende relevante activiteiten:

      • verhuur van onroerend goed
      • aanbieden van persoonlijke diensten
      • verkoop van goederen
      • verhuur van transportmiddelen

        Ook moet voor deze relevante activiteit een tegenprestatie worden betaald of gecrediteerd aan de verkoper of verhuurder. Van de tegenprestatie moet u redelijkerwijs op de hoogte zijn.
      Doe de platformcheck om erachter te komen of u moet rapporteren.

      Relevante activiteiten


      Verhuur van onroerend goed

      Verhuur van een onroerend goed is het tijdelijk ter beschikking stellen van een onroerende zaak. De wetgever heeft tijdelijk niet nader gedefinieerd en het kan dus ook voor een langere periode zijn. Onder ter beschikking stellen verstaan we ook andere vormen dan alleen verhuur zoals lease en vruchtgebruik. Voor het ter beschikking stellen ontvangt de verhuurder huur en dat is de tegenprestatie.

      Onder verhuur van onroerend goed valt ook verhuur van een gedeelte van een onroerende zaak, zoals een kamer, tuinhuis of een parkeerplaats. We maken geen onderscheid tussen zakelijk en privé verhuur. Dat betekent dat een platformexploitant rapporteert over een besloten vennootschap (bv) die een winkelruimte verhuurt, en over een particulier die een woning verhuurt.

      Persoonlijke dienstverlening

      Een persoonlijke dienst is een dienst, die een tijdgebonden of taakgerichte activiteit omvat. 1 of meer natuurlijke personen voeren deze dienst uit. Dit doen zij als zelfstandige of als werknemer van een onderneming, maar altijd op verzoek van een gebruiker.

      Een dienst mag online, fysiek offline of een combinatie zijn. Bijvoorbeeld: bezorgdiensten, bijles, kluswerkzaamheden of administratieve taken. Voorwaarde is dat deze diensten worden uitgevoerd op  specifiek verzoek van gebruikers. Een specifiek verzoek kan 1-op-1 zijn, maar dat is niet noodzakelijk. Verder is belangrijk dat de gebruikers de persoonlijke dienst tot op zekere hoogte kunnen aanpassen aan hun wensen.

      Diensten die tegelijkertijd aan meer dan 1 gebruiker worden geleverd, kunnen we zien als een persoonlijke dienst. Denk hierbij aan online lessen taal, muziek, of sport. Ook dan moet elke gebruiker invloed (kunnen) hebben op het verloop.

      Het is niet nodig dat de aanbieder de dienst uitvoert. Een sportorganisator biedt de dienst op het platform aan, terwijl een sportleraar de lessen digitaal of fysiek geeft.

      Een platformexploitant moet ervan uitgaan dat een tijdgebonden of taakgerichte activiteit altijd een persoonlijke dienst is. Kunt u als platformexploitant aantonen dat de gebruiker de dienst niet kan aanpassen? Dan is het geen persoonlijke dienst. In dat geval hoeft u niet te rapporteren. Kunt u dit niet aantonen? Dan moet u deze activiteit rapporteren.

      Verkoop van goederen

      De verkoop van goederen is het overgaan van het eigendom van elke materiële zaak van verkoper naar gebruiker, waarvoor de gebruiker betaalt. U verkoopt bijvoorbeeld een fiets via een platform. Of u verkoopt een maaltijd die via een bezorgsite.

      Verhuur van transportmiddelen

      Onder de verhuur van transportmiddelen verstaan we de verhuur van verschillende vervoersmiddelen. Bijvoorbeeld de verhuur van uw auto via een deelauto platform, de verhuur van een boot, de verhuur van een scooter of fiets.

  • Wanneer is er geen sprake van een platform?

    Er is geen sprake van een platform als de software alleen gebruikt wordt om:
    • betalingen te verwerken
    • te adverteren
    • gebruikers door te verwijzen naar een platform, zoals een zoekmachine
  • Over wie moet ik rapporteren?

    U moet alleen rapporteren over verkopers die:
    • fiscaal ingezetene zijn van een EU-lidstaat
      Dus u moet de verhuurder rapporteren als deze persoon ingezetene is van Nederland en onroerend goed verhuurt buiten de EU.
    • onroerend goed verhuren binnen de EU
      Dus de verhuurder van het onroerend goed heeft geen ingezetene te zijn van een EU-lidstaat als het onroerend goed binnen de EU ligt.
    U hoeft niet te rapporteren over:
    • verhuurders van onroerend goed die buiten de EU zijn gevestigd én uitsluitend onroerend goed verhuren dat buiten de EU ligt
    • verkopers van goederen, dienstverleners en verhuurders van transportmiddelen die buiten de EU zijn gevestigd
    • een verkoper die geen tegenprestatie vraagt voor de goederen, verhuurde onroerende goederen of diensten
    • verkopers die met een koper een afspraak maken over een vergoeding waar het platform niet van op de hoogte is of redelijkerwijs niet van op de hoogte kan zijn
    • overheidsinstellingen
    • beursgenoteerde ondernemingen
    • verkopers van goederen die in een kalenderjaar onder € 2.000 aan tegenprestatie ontvangen en minder dan 30 transacties verrichten
    • verhuurders van onroerend goed die per platform hetzelfde kadastraal object meer dan 2.000 keer verhuren

    Uitgesloten platformexploitant

    Kunt u aantonen dat u op grond van het bedrijfsmodel van het platform niet beschikt over te rapporteren verkopers? Dan kunt u de status uitgesloten platformexploitant aanvragen en hoeft u niet te rapporteren aan ons. U moet bij de aanvraag uitgesloten platformexploitant aantonen dat er geen enkele te rapporteren verkoper toegang heeft tot het platform.

    Voorbeelden

    • Een platform waarop verkopers van goederen in een kalenderjaar minder dan 30 transacties verrichten en voor minder dan € 2.000.
    • Een platform waarop alleen overheidsinstellingen diensten aanbieden.
    De status uitgesloten platformexploitant moet uiterlijk vastgesteld zijn op 31 januari van het jaar volgend op het kalenderjaar waarover u moet rapporteren. Bijvoorbeeld: u wilt de status uitgesloten platformexploitant aanvragen voor het jaar 2025. Dan moet de status uiterlijk zijn vastgesteld op 31 januari  2026. U kunt de status uitgesloten platformexploitant ook eerder aanvragen. Bij een positieve reactie hoeft u geen verzamel- en verificatiewerkzaamheden uit te voeren.

    Let op!

    Het formulier uitgesloten platformexploitant kunt u alleen invullen als u volgens de platformcheck wel moet rapporteren, maar alleen uitgezonderde verkopers en verhuurders hebt op uw platform. Hoeft u volgens de platformcheck niet te rapporteren? Dan hoeft u dit formulier niet in te vullen.
  • In welk land moet ik rapporteren?

    Bent u alleen fiscaal ingezetene van Nederland? Dan rapporteert u aan de Nederlandse Belastingdienst. U hoeft zich daarvoor niet eerst apart te registreren.

    Ben u fiscaal ingezetene in Nederland en in 1 of meerdere EU-lidstaten? Dan kiest u in welke lidstaat u rapporteert.

    Notificeren

    De EU-lidstaten waar u niet rapporteert, moet u met een notificatiebericht informeren over uw keuze. Gaat u niet in Nederland rapporteren? Dan informeert u de Nederlandse Belastingdienst met het notificatieformulier.

    Buitenlandse platformexploitant

    Bent u geen fiscaal ingezetene van een EU-lidstaat, maar u bent wel actief binnen de EU? En zijn de verkopers of verhuurders op uw platform wel ingezetene van een EU-lidstaat of ligt het onroerend goed dat zij verhuren in een EU-lidstaat? Dan moet u zich registreren als buitenlandse platformexploitant in 1 EU-lidstaat. In Nederland registreert u zich als buitenlands platformexploitant met het formulier buitenlandse platformexploitanten.
  • Welke gegevens moet ik rapporteren?

    Voor de rapportage hebt u gegevens nodig over:

    • u als platformexploitant
    • verkopers, verhuurders of dienstverleners
    • relevante activiteiten
    • tegenprestatie
    In de DAC7-handleiding op de website Ondersteuning Digitaal Berichtenverkeer (ODB) vindt u de complete lijst van gegevens die u moet rapporteren. De naam van het document is Manual DPINL Specification Data File, Filing information on Income derived by Sellers from activities facilitated by Digital Platforms (DPI).

    Als u een gratis account aanmaakt kunt u bij technische vragen ondersteuning krijgen van de ODB Servicedesk. Ook krijgt u nieuwsberichten over deze rapportage met informatie over onder andere nieuwe ontwikkelingen en nieuwe versies van specificaties.

    Identificeren en verifiëren verhuurders, verkopers en dienstverleners (due diligence)

    Om de verkopers, verhuurders of dienstverleners te rapporteren, moet u hen eerst identificeren en verifiëren. Dit is due diligence. We maken onderscheid in:
    • de eerste (initiële) verificatie van de identificatiegegevens
    • de procedure die geldt als blijkt dat er een fout zit in de identificatiegegevens
    Als wij aan u melden dat er een fout zit in de aangeleverde gegevens, moet u een strengere verificatieprocedure doen. De strengere verificatieprocedure gebeurt voordat u de gecorrigeerde gegevens indient via een correctiebericht.

    Bij de initiële identificatie en verificatie van de verkopers, verhuurders of dienstverleners maakt u gebruik van de gegevens in uw eigen administratie. Zo kan het zijn dat u de verkopers, verhuurders of dienstverleners voor andere doeleinden al heeft geïdentificeerd en deze gegevens in uw eigen administratie heeft opgeslagen.

    Hebt u deze gegevens verwerkt en een foutmelding gekregen? Dan zijn aanvullende stappen nodig. Dit leggen we uit in het volgende voorbeeld.

    Voorbeeld

    Het burgerservicenummer (bsn) komt niet overeen met de naam, adres of woonplaats van een verkoper, verhuurder of dienstverlener. Dan moet u de identiteit controleren met officiële documenten als een rijbewijs, paspoort of identiteitskaart. Daarna moet u de juiste gegevens alsnog aan ons doorgeven met een correctiebericht.

  • Welke eisen stellen we aan de rapportage?

    U moet rapporteren in een voorgeschreven vorm en op een voorgeschreven manier. U moet gegevens verzamelen, verifiëren, plaatsen in de vereiste XML-structuur en doorgeven via Digipoort. Om te rapporteren kunt u software aanschaffen, laten ontwikkelen, zelf ontwikkelen of gebruikmaken van diensten van een (fiscaal) dienstverlener.

    Hoe u moet rapporteren leest u op de website Ondersteuning Digitaal Berichtenverkeer (ODB). Als u een gratis account aanmaakt, kan de ODB-servicedesk u helpen met eventuele technische vragen. Ook krijgt u dan nieuwsberichten over het rapporteren met informatie over onder meer nieuwe ontwikkelingen en nieuwe versies van specificaties.

    Om te kunnen rapporteren plaatst u de gegevens in de vereiste XML-structuur. De specificaties vindt u in de DAC7-handleiding. De naam van het document is Manual DPINL Specification Data File, Filing information on Income derived by Sellers from activities facilitated by Digital Platforms (DPI).

    De gegevens geeft u system-to-system via Digipoort door aan ons. U hebt een PKIoverheid-certificaat nodig om uw identiteit te verifiëren. Meer informatie over het PKIoverheid-certificaat vindt u op de website van Logius.

    Software gebruiken van een dienstverlener

    Dan kunt u informeren bij uw fiscaal intermediair. Deloitte, EY, PWC, KPMG Meijburg, Ex Nihilo, CreAim en Fonoa bieden softwareoplossingen aan voor de rapportage.

    Software ontwikkelen of laten ontwikkelen

    U kunt een gratis account aanmaken op ODB. Met het account krijgt u toegang tot de technische specificaties zoals de vereiste XML-structuur, de Validatie Test Service en de ODB-servicedesk.

    Uitwisselen gegevens via Digipoort

    Hoe u berichten uitwisselt via Digipoort leest u op Welke stappen moet ik zetten om aan te sluiten op Digipoort? Om berichten uit te wisselen via Digipoort hebt u een PKIoverheid-certificaat nodig.

    Voor de DAC7-rapportage gebruiken we het koppelvlak Digipoort WUS voor Bedrijven. De actuele Koppelvlakspecificaties vindt u op de website van Logius.

    Gegevens corrigeren

    Hebt u onjuiste gegevens aangeleverd? Dan kunt u een correctiebericht indienen. Om een correctiebericht te kunnen indienen, moeten wij eerst de oorspronkelijke rapportage accepteren. Dit gaat om de technische validatie, niet de inhoudelijke beoordeling van de rapportage. Bij een correctiebericht moet u de hele melding opnieuw indienen, dus ook de ongewijzigde velden.
  • Over welke periode moet ik rapporteren?

    De rapportageplicht voor platformen is een jaarlijks terugkerende rapportageverplichting. De periode waarover u moet rapporteren is 1 januari tot en met 31 december.

    Wordt u tijdens het jaar platformexploitant? Dan moet u rapporteren vanaf dat moment tot en met 31 december.

    Stopt u tijdens het jaar als platformexploitant? Dan moet u rapporteren van 1 januari tot en met de datum dat u bent gestopt.

  • Wanneer moet ik rapporteren?

    U moet de gegevens over verkopers, verhuurders en dienstverleners verzameld en geverifieerd hebben op uiterlijk 31 december van het kalenderjaar waarover u rapporteert. Vervolgens moet u deze gegevens rapporteren op uiterlijk 31 januari van het volgende kalenderjaar.

    Voorbeeld

    De platformexploitant is een besloten vennootschap (bv) en gevestigd in Nederland. U moet dan uiterlijk op 31 december 2024 de gegevens hebben verzameld en geverifieerd. Deze gegevens moet u uiterlijk op 31 januari 2025 hebben gerapporteerd.
    Zijn er verkopers die al op een platform waren geregistreerd voordat u een rapporterende platformexploitant wordt? Dan moet u de due diligence-procedures uiterlijk op 31 december van de 2e rapportageperiode hebben afgerond.

    Voorbeeld

    Een entiteit wordt in mei 2025 een rapporterende platformexploitant. Een entiteit is bijvoorbeeld een rechtspersoon of een juridische constructie, zoals een vennootschap, samenwerkingsverband, trust of stichting. Voor verkopers die in mei 2025 al waren geregistreerd op het platform moet u de due diligence-procedures hebben afgerond op uiterlijk 31 december 2026. Voor verkopers die vanaf mei 2025 zich registreren op het platform moet u de due diligence-procedures hebben afgerond op uiterlijk 31 december 2025.
  • Vraag of casus voorleggen over de rapportageplicht

    Wilt u een casus of een vraag voorleggen? Stuur de uitgewerkte casus of vraag dan naar ons DAC7-team via DAC7@belastingdienst.nl. De postbus is alleen bedoeld voor vragen over de rapportageplicht.

    Door de rapportageplicht DAC7 is de belastingplicht niet veranderd. Hebt u toch vragen over de belastingplicht? Dan kunt u de bestaande kanalen gebruiken, zoals onze website, de BelastingTelefoon en Forum Fiscaal Dienstverleners.

  • Handige links

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.