Ik wil mijn huurtoeslag stoppen - hoe doe ik dat?

Het is niet altijd nodig om uw huurtoeslag te stoppen. Als u de toeslag stopzet, kunnen we na afloop van het jaar niet nagaan of u nog een bedrag te goed hebt. Dan loopt u misschien geld mis.

Verandert er iets in uw situatie? Geef als het kan een wijziging door. Zo voorkomt u dat u te veel gekregen huurtoeslag moet terugbetalen. Lees hoe een wijziging doorgeven werkt.

Wilt u tóch uw huurtoeslag stoppen? Regel het meteen met Mijn toeslagen. U bent in een paar stappen klaar:

  1. Log in op Mijn toeslagen.
  2. Kies bij 'Wijziging doorgeven' voor 'Toeslag stoppen'.
  3. Beantwoord de vragen.

Wanneer geef ik een wijziging door en wanneer moet ik mijn huurtoeslag stoppen?

Lees wat u moet doen in uw situatie:

  • Ik ga te veel verdienen (of mijn toeslagpartner of medebewoner)

    U hoeft uw huurtoeslag niet zelf te stoppen. Geef wél het nieuwe inkomen aan ons door. Dat doet u met Mijn toeslagen. Of met de app Toeslagen.

    Wij berekenen uw toeslag dan opnieuw. Als uw inkomen te hoog is, dan stoppen wij de uitbetaling van uw huurtoeslag. Omdat het inkomen een schatting is, kan na afloop van het jaar blijken dat het werkelijke inkomen lager is dan u denkt. Hebt u een te hoog inkomen doorgegeven en daardoor te weinig toeslag gekregen? Dan betalen we dit bedrag alsnog aan u uit. Dit doen wij niet als u de toeslag hebt stopgezet.

    Tip!

    U kunt uw inkomen beter te hoog dan te laag schatten. Want soms is uw inkomen achteraf toch nét iets hoger dan u verwachtte. Door het hoger te schatten, loopt u minder risico dat u achteraf toeslag moet terugbetalen. En als achteraf tóch blijkt dat u een lager inkomen hebt, dan zorgen we ervoor dat u alsnog uitbetaald krijgt waar u recht op hebt.

    Wilt u weten of u te veel verdient voor huurtoeslag?

  • Ik heb te veel vermogen (of mijn toeslagpartner of medebewoner)

    Had u op 1 januari van dit jaar te veel vermogen? Stop uw huurtoeslag dan niet zelf, maar geef binnen 4 weken het vermogen aan ons door met Mijn toeslagen onder 'Wijziging doorgeven'. Dan stoppen wij de uitbetaling van uw huurtoeslag.

    Hebt u ná 1 januari te veel vermogen gekregen? Dan hebt u dit jaar gewoon nog recht op huurtoeslag en hoeft u nu niets te doen. Uw vermogen telt het volgende jaar wél weer mee voor de huurtoeslag.

    Check daarom of uw vermogen volgend jaar niet te hoog is. Is uw vermogen op 1 januari volgend jaar nog steeds te hoog? Geef dit dan aan ons door met Mijn toeslagen.

  • Ik verhuis

    Verhuist u naar een woning waarvoor u geen huurtoeslag kunt krijgen? Zoals een koopwoning of een woning in het buitenland? Stop uw huurtoeslag dan zelf binnen 4 weken met Mijn toeslagen.

    Verhuist u naar een ander huurhuis? Dan hoeft u niet opnieuw huurtoeslag aan te vragen. Geef wél uw nieuwe huur aan ons door nadat u bent verhuisd. Dit kan vanaf het moment dat u bent ingeschreven op uw nieuwe adres. Ga hiervoor naar Mijn toeslagen en kies onder 'Wijziging doorgeven' voor 'Wonen'. Kies vervolgens 'Mijn huur verandert'. Daarna passen wij uw huurtoeslag aan.
  • Ik ben gedetineerd en de huurtoeslag staat op mijn naam

    Bent u korter dan een jaar gedetineerd en blijft u op het oude woonadres ingeschreven? Dan heeft de detentie geen gevolgen en is stoppen of wijzigen van uw huurtoeslag niet nodig. U houdt gewoon uw huurtoeslag. U moet dan wel tijdens uw detentie de huur blijven betalen. En u mag de woning niet verhuren aan iemand anders.


    Duurt de detentie langer dan een jaar? Dan hebt u na dat jaar geen recht meer op huurtoeslag en moet u deze stopzetten met Mijn toeslagen.

  • De huurtoeslag staat op naam van mijn medebewoner of toeslagpartner en deze is overleden

    Wij kunnen ons voorstellen dat u al genoeg moet regelen. Daarom hoeft u niets te doen. Bent u toeslagpartner van de overledene? Dan zetten wij de huurtoeslag op uw naam.

    Bent u medebewoner van de overledene? Dan zetten wij de toeslag van de overledene stop en kunt u zelf huurtoeslag aanvragen. Binnen 5 weken ontvangt u hiervan bericht. Ook van de verdere afhandeling van de huurtoeslag krijgt u van ons bericht.

Hulp nodig bij het stopzetten van uw huurtoeslag?

Hebt u hulp nodig bij het stopzetten van uw toeslag? Dan kunt u onder andere terecht bij de BelastingTelefoon, een belastingkantoor of toeslagenservicepunt.

Wat gebeurt er na het stopzetten van uw huurtoeslag?

Wij stoppen de uitbetaling van uw toeslag. Meestal meteen de volgende maand. Of anders de maand daarna.
U krijgt meestal binnen 5 weken een nieuwe berekening. Met de post en in Mijn toeslagen. Moet u toeslag terugbetalen? Dan krijgt u een brief waarin staat hoe u kunt terugbetalen.

Opnieuw aanvragen

Is uw toeslag stopgezet en voldoet u weer aan de voorwaarden? Dan kunt u opnieuw de huurtoeslag aanvragen.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.