Voorbeelden van valse sms-berichten, mails, WhatsApp-berichten en brieven

Hieronder vindt u enkele voorbeelden van valse berichten die bij ons gemeld zijn en zijn verstuurd via sms, e-mail, WhatsApp en brief. Op Fraudehelpdesk.nl vindt u meer voorbeelden van valse sms-berichten en valse e-mails die uit naam van de Belastingdienst zijn verstuurd.

Kies van welke valse berichten u voorbeelden wilt zien

  • Valse sms in omloop over een openstaande schuld, met Tikkie

    Momenteel is er een valse sms in omloop. In de sms staat dat u nog een openstaande schuld hebt bij de Belastingdienst en dat er binnenkort beslag wordt gelegd. Om dat te voorkomen moet u betalen via een betaalverzoek op uw mobiele telefoon, een 'Tikkie'. Klik niet op de bijgevoegde link en verwijder de sms meteen!

    Belangrijk om te weten is dat wij u nooit een sms zouden sturen met het verzoek iets (terug) te betalen. Wij vragen u nooit te betalen via een link, en u ontvangt altijd schriftelijk bericht over een openstaande schuld.

    De volledige tekst op de afbeelding:

    '[BELASTINGDIENST]: Uw openstaande schuld van €413,28 euro met kenmerk: 33924738 is ondanks meerdere herinneringen nog niet voldaan. Op 7 maart 2024 zal de gerechtsdeurwaarder overgaan tot conservatoir beslag. Betaal nu direct via IDeal: https://tikkie.me/pay/phf612uaegb5rhaddt9p'

  • Valse e-mail in omloop over formulier cryptovaluta

    Valse e-mail over formulier cryptovaluta
    Momenteel is er een valse e-mail in omloop die afkomstig lijkt van de Belastingdienst. In deze mail staat dat u een formulier moet invullen over uw cryptovaluta. Daarvoor moet u in de e-mail klikken op de knop met de tekst 'Formuler inleveren'.

    Klik niet op deze knop, maar verwijder de mail meteen! Wij sturen u nooit een mail met een knop of link waarop u moet klikken!

    De volledige tekst op de afbeelding:

    'Belastingdienst

    Geachte heer/mevrouw,

    Wegens de nieuwe belastingregels voor cryptovaluta die vanaf 2025 van kracht zijn, hebben wij u onlangs verzocht een verplicht formulier in te vullen met betrekking tot uw crypto-activa. We verzoeken u vriendelijk om het formulier vóór 10 maart 2025 in te dienen. Als u dit niet op tijd doet, loopt u het risico op een boete.

    Let op: Als u geen cryptovaluta bezit, vragen wij u om het formulier niet in te dienen. Het onterecht indienen van het formulier kan resulteren in de verwerking van onjuiste gegevens.

    Formuler inleveren

    U bent verplicht om uw gegevens eerlijk en nauwkeurig in te vullen. Volgens het Europese Know Your Customer (OIC) beleid zijn wij verplicht om uw informatie te verifiëren bij de aangeboden aanbieder die u heeft opgegeven.

    Met vriendelijke groet,
    MijnOverheid

    Dit is een automatisch gegenereerd bericht. Een reactie op dit bericht zal niet worden gelezen of beantwoord.'

    Valse e-mail in omloop over aanvragen Twee-factor-authenticatie (2FA)

    Momenteel is er een valse e-mail in omloop die afkomstig lijkt van de Belastingdienst. In deze mail staat dat u Twee-factor-authenticatie (2FA) moet aanvragen, zodat u veilig een nieuw portaal voor zakelijke aangiftes kunt gebruiken. Daarvoor moet u in de e-mail klikken op de link 'Vraag via hier uw zakelijke Twee-factor-authenticatie (2FA) aan'.

    Klik niet op deze link, maar verwijder de mail meteen! Wij sturen u nooit een mail met een link waarop u moet klikken!

    De volledige tekst op de afbeelding:

    'Van: Mijn Belastingdienst <haneen@makgroup-tr.com>
    Datum: 25 juli 2024 om 12:07:31 CEST
    Aan: -
    Onderwerp: Belangrijke actie: Stel uw 2FA in voor zakelijke aangiftes
    Antwoord aan: Mijn Belastingdienst <reply@belastingdienst.nl>


    Geachte heer/mevrouw,

    Wij informeren u graag over een belangrijke wijziging in onze dienstverlening. Met ingang van 1 augustus 2024 zullen wij overstappen op een nieuw portaal voor de zakelijke aangiftes. Deze verandering is bedoeld om onze diensten te verbeteren en de veiligheid van uw gegevens en van uw onderneming te waarborgen. Voor u als zakelijk gebruiker zal er in de praktijk niet veel veranderen, behalve dat er een extra beveiligingsstap aan het inloggen wordt toegevoegd.

    Twee-factor-authenticatie (2FA)

    Om de veiligheid van uw gegevens te versterken, introduceren wij Twee-factor-authenticatie (2FA). Deze extra stap tijdens het inloggen zorgt voor een aanvullende controle om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde personen toegang krijgen tot het portaal. Dit betekent dat naast uw gebruikelijke inlog methode, een tweede verificatiemethode vereist is, zoals een code die naar uw mobiele telefoon wordt gestuurd.

    Actie vereist van uw kant

    Het is van essentieel belang dat u deze extra beveiligingsmaatregel zelf activeert. Volg onderstaande stappen om 2FA te activeren:

    1. Vraag via hier uw zakelijke Twee-factor-authenticatie (2FA) aan.
    2. Volg de instructies op het scherm om uw 2FA in te stellen.
    3. Zorg ervoor dat u dit vóór 1 augustus 2024 doet.

    Belangrijke deadlines

    Wij benadrukken dat het activeren van 2FA verplicht is. Indien u dit niet vóór 1 augustus 2024 doet, zijn wij genoodzaakt uw BTW-nummer in te trekken. Dit houdt in dat u geen belastingaangiftes meer kunt indienen via ons portaal.

    Wij hopen u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

    Met vriendelijke groet,

    Belastingdienst
    Administratie & Verwerkingen'

    Valse e-mail in omloop over toezicht op cryptowallets

    Afbeelding valse e-mail nieuw toezichtsbeleid cryptowallets

    Momenteel is er een valse e-mail in omloop die afkomstig lijkt van de Belastingdienst. In deze mail staat dat u een overzicht van uw cryptotransacties moet toevoegen aan uw belastingaangifte. Daarvoor moet u in de e-mail op de link 'Klik hier om door te gaan' klikken.

    Klik niet op deze link, maar verwijder de mail meteen! Wij sturen u nooit een mail met een link waarop u moet klikken!

    De volledige tekst op de afbeelding:

    'Van: Belastingdienst destek@muhasip.com.tr

    Datum: 19 april 2024 om 12:59:38 CEST

    Aan:

    Onderwerp: Crypto opgave

    Antwoord aan: Belastingdienst destek@muhasip.com.tr

    Nieuw Toezichtsbeleid: Cryptowallets Onder de Aandacht!

    Vanaf 16 april 2024 zal de belastingdienst een nieuwe stap zetten in het moderniseren van haar toezichtsmechanismen door ook een kijkje te nemen in de cryptowallets van belastingbetalers. Deze stap komt voort uit de groeiende populariteit en het gebruik van cryptocurrencies zoals Bitcoin, Ethereum en vele anderen.

    Klik op de knop hieronder om eenvoudig een overzicht van uw crypto-transacties toe te voegen aan uw belastingaangifte.

    Belastingbetalers moeten vóór 25-04-2024 overzicht verlenen van hun crypto wallets.

    Indien deze actie niet wordt ondernomen, zijn wij genoodzaakt extra kosten in rekening te brengen.

    Klik hier om door te gaan

    <!--[if (!mso)&(!IE)]>'

    Valse e-mail in omloop over doorgeven uitbetalingsidentificatienummer

    Momenteel is er een valse e-mail in omloop die afkomstig lijkt van de Belastingdienst. In deze mail staat dat u uw 'uitbetalingsidentificatienummer;  aan ons moet doorgeven. Daarvoor moet u in de e-mail op de link 'via hier door te geven' klikken.

    Klik niet op deze link, maar verwijder de mail meteen! Wij sturen u nooit een mail met een link waarop u moet klikken!

    De volledige tekst op de afbeelding:

    'Van: Belastingdienst <>
    Verzonden: woensdag 6 maart 2024 20:11
    Aan:
    Onderwerp: Er staat een bericht voor u klaar

    Geachte heer en/of mevrouw,

    Het is ons een genoegen u te berichten dat de recente kalenderdatum van 1 maart 2024 is gepasseerd, wat de aanvang van de aangifteperiode markeert. Mogelijkerwijs heeft u zich hier nog niet aan gewaagd, dan wellicht heeft u reeds de benodigde stappen ondernomen ter indiening van uw fiscale verantwoording.

    In een voorafgaande correspondentie hebben wij uw aandacht gevestigd op het feit dat wij momenteel niet beschikken over een geldig uitbetalingsidentificatienummer van uw zijde. Derhalve blijkt het ons onmogelijk het verschuldigde bedrag aan u te voldoen.

    Gezien de aanzienlijke toename van complexiteit in het verloop van de wijzigingsprocedure, kan het zo zijn dat de termijn voor afhandeling na indiening aanzienlijk langer is dan gebruikelijk.

    Derhalve verzoeken wij u vriendelijk om, langs deze digitale weg, het correcte uitbetalingsidentificatienummer aan ons door te geven.

    Met het oog op maximale veiligheid en gebruiksgemak bieden wij u de mogelijkheid om middels iDin het desbetreffende uitbetalingsidentificatienummer via hier door te geven.

    Mocht deze melding niet vóór 9 maart 2024 zijn ontvangen, dan rest slechts de mogelijkheid van schriftelijke mededeling, welke tot gevolg kan hebben dat de verwerking van uw wijziging, vanwege eventuele drukte, een minimale termijn van 8 weken in beslag neemt.

    Wij vertrouwen erop u hiermee naar behoren te hebben geïnformeerd.

    Hoogachtend,

    Iris Bakker
    Administratie & Wijzigingen
    Belastingdienst'

  • Vals Facebook- en WhatsApp-bericht in omloop over betalingsachterstand inkomstenbelasting 2014/2015

    Momenteel zijn er een vals Facebook-bericht en WhatsApp-bericht in omloop. Iemand meldt uit naam van de Belastingdienst dat u nog een bedrag moet betalen op de inkomstenbelasting 2014/2015. En dat u dat bedrag kunt terugvragen bij de aangifte van 2016/2017.

  • Nepbrief met verzoek betalen openstaand bedrag


    Momenteel is er een nepbrief in omloop die afkomstig lijkt van de Belastingdienst. In deze brief staat dat u een openstaand bedrag aan belasting moet betalen.

    Betaal niet! Dit is een nepbrief.

    De volledige tekst op de afbeelding:

    'Postbus 100, 6400 AC HEERLEN Nederland

    Betreft: openstaand bedrag

    Geachte heer/mevrouw,

    Waarom krijgt u deze brief?
    In onze brief met aanslagnummer 2643.98.564.K.28.4342 hebben we u gevraagd uw belasting aangifte te doen. Het openstaande bedrag na het bereken van uw belasting aangifte van 2024 is €397,11. In deze brief leest u wat u nu nog moet betalen en wat u kunt u doen.

    Wat moet u nog betalen?
    Openstaand bedrag van uw belasting €397,11

    Voorkom invorderingsrente en betaal voor 19-03-2025. Betaalt u elke maand een afgesproken bedrag aan ons? Dan kunt u dat gewoon blijven doen. Het bedrag dat u elke maand betaalt blijft hetzelfde. Betaalt u niet maandelijks? Betaal het hele bedrag dan in één keer. In de bijlage staat hoe u dit doet.

    Hoe kunt u betalen?
    Het openstaand bedrag kan worden betaald naar de onderstaande rekeningnummer. Vergeet hierbij het aanslagnummer niet te vermelden in de omschrijving 264398.

    Ter name: G Belloit
    Iban: NL27 REVO 8052 8007 14

    Hebt u problemen met betalen?
    Kijk dan op belastingdienst.nl/betalenenontvangen’


    Nepbrief, die lijkt verzonden door Belastingdienst/Toeslagen

    Er is een nepbrief in omloop, die lijkt te komen van Belastingdienst/Toeslagen. De brief heeft rechtsboven als kopje: Mededeling Zorgtoeslag. In die brief staat dat uw toeslag over 2015 opnieuw is berekend, en dat u € 52 moet terugbetalen. In de brief staat een bankrekeningnummer dat niet van Belastingdienst/Toeslagen is. De Nederlandse Belastingdienst doet alleen bankzaken bij ING Bank. Staat er in een bankrekeningnummer waaraan u zou moeten betalen andere letters dan INGB? Dan weet u zeker dat dat geen rekeningnummer van de Belastingdienst is.

    Betaal niet! Dit is een nepbrief.


    Nepbrieven CJIB en Belastingdienst

    Er zijn nu ook valse brieven verspreid waarin de namen van de Belastingdienst en het CJIB worden misbruikt. Net als in de valse e-mails wordt in de brief gesproken over een ‘betalingsachterstand die is ontstaan van uw belastingaangifte’. Volgens de brief heeft de ontvanger nog een openstaand saldo van € 40,-. Dit bedrag moet binnen 10 dagen worden betaald. Gebeurt dat niet, dan wordt een aanmaningstraject gestart en worden de kosten verhoogd.

    Betaal niet! Dit is een nepbrief.

Verdachte berichten melden

Hebt u een verdacht bericht ontvangen dat nog niet in bovenstaand overzicht staat en ook niet op de site van de Fraudehelpdesk? U kunt ons helpen door verdachte berichten, telefoontjes en apps bij ons te melden. Hoe u dat doet, leest u op de volgende pagina's:

Heeft deze informatie u geholpen?