Onderneming wijzigen of beëindigen: hoe zit het met de btw?
Neemt of draagt u een onderneming over? Of stopt u met ondernemen of gaat u failliet? Lees hier hoe het dan zit met de btw.
Gaat een onderneming of een zelfstandig deel daarvan over naar een andere eigenaar? Dan hoeft er geen btw in rekening te worden gebracht over de goederen en diensten die te maken hebben met die overgang. We noemen dit ook wel de overgang van het geheel of een deel van een algemeenheid van goederen. Daarvan is bijvoorbeeld sprake bij onderdelen van de onderneming die een gezamenlijke bestemming en daardoor een bepaalde samenhang hebben. Die onderdelen moeten als 1 geheel worden verkocht. Ook moet de kopende partij de onderneming voortzetten of in ieder geval van plan zijn de onderneming voort te zetten.
In de volgende situaties is sprake van een onbelaste overgang van een algemeenheid van goederen. Daarbij geldt de voorwaarde dat de overnemende partij de onderneming (of het zelfstandige onderdeel daarvan) voortzet. Of in elk geval de bedoeling heeft om dit te doen.
- overdracht of verkoop van een (zelfstandig deel van een) onderneming
Bijvoorbeeld als de inventaris, (een deel van) het personeelsbestand en de handelsnaam worden overgedragen aan een andere eigenaar - voortzetting van een onderneming na boedelscheiding
- de omzetting van een eenmanszaak in een bv
- een juridische fusie (het gehele vermogen gaat over naar een andere rechtspersoon) of een juridische splitsing (het vermogen wordt verdeeld over twee of meer personen)
Als een enkel bedrijfsmiddel of enkele losse bedrijfsmiddelen worden verkocht, blijft de samenhang meestal niet behouden. Dan moet er wél btw worden betaald.
Let op!
Als de aandelen in een vennootschap worden overgedragen, wijzigen de rechtspersoon en de onderneming niet.
Goederen naar privé
Draagt u uw onderneming over aan een ander? Alle voorraden en bedrijfsmiddelen die u bij de overgang van de onderneming niet aan een ander levert, gaan dan over naar uw privévermogen. U levert dan als ondernemer aan uzelf als privépersoon. Had u btw afgetrokken toen u de goederen aanschafte? Dan moet u over deze levering btw betalen. Ga daarbij uit van de waarde van de goederen op het moment dat u ze zelf gaat gebruiken.
Herziening btw bij verkoop van onroerende zaken
Hebt u bij de aankoop van een onroerende zaak btw betaald en verkoopt u de onroerende zaak binnen 10 jaar? Dan moet u de btw over de aankoop misschien herzien. U kunt dan misschien een extra bedrag aan btw aftrekken als voorbelasting. Of u moet een bedrag aan btw betalen.
Is er sprake van een overdracht van een algemeenheid van goederen? Dan hoeft u niet te herzien. De herzieningsperiode loopt dan verder bij de overnemende partij.
Zie ook
Herziening btw bij verkoop van onroerende zaken
Btw-verplichtingen
Neemt u een onderneming over? Dan neemt u ook de fiscale rechten en plichten over. Dus als u eerst nog geen ondernemer was, dan wordt u dat nu wel. U bent dan bijvoorbeeld gebonden aan de btw-verplichtingen van de vorige eigenaar. Dat betekent bijvoorbeeld:
- dat u zich moet houden aan afspraken die wij met de vorige ondernemer hebben gemaakt
Bijvoorbeeld over het toepassen van kasstelsel of factuurstelsel - dat er herzieningsregels gelden voor het veranderde gebruik van roerende of onroerende goederen
- dat u bent gebonden aan de optie voor belaste verhuur van de vorige verhuurder
Draagt u een onderneming over? U blijft dan aansprakelijk voor eventuele btw-schulden tot het tijdstip van de overdracht van de onderneming.
Faillissement en de btw
Bent u een ondernemer die failliet is verklaard? Vanaf dat moment is de curator verantwoordelijk voor het doen van aangifte en het betalen van de btw.