Veranderingen bpm vanaf 2025
Vanaf 1 januari 2025 verandert een aantal regelingen binnen de bpm.
Ondernemersregeling kan voor u vervallen
Hebt u een bestelauto met een datum eerste toelating van 1 januari 2025 of later? Dan vervalt voor u de ondernemersregeling vanaf 1 januari 2025. Dat betekent dat u bpm moet betalen. Heeft uw bestelauto een datum eerste toelating van 31 december 2024 of eerder? En gebruikt u de ondernemersregeling? Dan kunt u dat na 1 januari 2025 gewoon blijven doen, omdat er een overgangsregeling is. Lees meer bij Veranderingen ondernemersregeling bpm bestelauto's vanaf 2025.
Aangifte bpm doen
Vanaf 1 januari 2025 moet degene die het kenteken van de bestelauto inschrijft bij de RDW aangifte bpm doen. Het maakt dus niet uit wie de kentekenhouder wordt. Meer informatie leest u bij Wie mag aangifte bpm doen?
Bpm-tarief voor bestelauto's
Vanaf 1 januari 2025 is de bpm voor bestelauto's niet meer gebaseerd op de netto-catalogusprijs. De bpm is vanaf die datum gebaseerd op de CO2-uitstoot. Voor bestelauto’s met een CO2-uitstoot van 0 gram/km hoeft u geen bpm te betalen. Is de CO2-uitstoot niet bekend? Dan stellen wij deze vast op 330 gr/km. Het maakt daarbij niet uit wat de brandstof is.
Gebruikte bestelauto: bpm berekenen met historisch tarief
Wij merken een bestelauto in elk geval aan als 'gebruikt' bij een kilometerstand vanaf 3.000 km. Hebt u een gebruikte bestelauto met een datum eerste toelating vanaf 31 december 2024 of eerder? Dan mag u vanaf 1 januari 2025 kiezen hoe u de bpm berekent: met het CO2-tarief of met het historisch tarief op basis van de netto-catalogusprijs. Kiest u voor het historisch tarief? Dan mag u het meest gunstige tarief kiezen in de periode van 2 maanden voorafgaand aan de datum eerste toelating tot aan de datum van het afronden van inschrijvingsonderzoek door de RDW.
Ombouw bestelauto: gevolgen voor bpm
Is een bestelauto, inclusief de tweede-fase-ombouw, voltooid op het moment van de inschrijving bij de RDW? Dan moet u de bpm berekenen met de CO2-uitstoot van die voltooide situatie.
Bent u ondernemer er wordt een bestelauto die is ingeschreven bij de RDW omgebouwd volgens uw wensen (klantspecifieke ombouw)? Dan is bpm betaald bij de kentekeninschrijving met de CO2-uitstoot die toen bekend was. Voldoet het motorrijtuig na de klantspecifieke ombouw nog steeds aan de bpm-eisen aan een bestelauto? Dan hoeft u niet opnieuw aangifte bpm te doen.
Is de CO2-uitstoot door aanpassingen aan de motor binnen 3 jaar na de kentekeninschrijving hoger geworden? Dan moet u als ondernemer wel opnieuw aangifte bpm doen.
Teruggaaf bpm voor bestelauto mensen met een beperking
Degene die een bestelauto inschrijft bij de RDW, moet vanaf 1 januari 2025 bpm betalen. Meestal is dat een ondernemer (importeur of ombouwbedrijf). U betaalt de bpm aan de ondernemer. U kunt deze betaalde bpm terugvragen.
U kunt de bpm die u terugkrijgt ook verrekenen met de ondernemer, als deze ondernemer toestemming van ons heeft om periodiek aangifte te doen. U hoeft de bpm dan niet aan de ondernemer te betalen. U kunt de bpm vanaf 2025 verrekenen met het formulier Teruggaafverklaring bpm voor bestelauto's van personen met een beperking. Dit formulier staat vanaf 1 januari 2025 op onze website.