CERTEX: automatisering controle op niet-douaneformaliteiten

Momenteel werken wij aan de eerste fase van de implementatie van CERTEX: het European Union Customs Single Window Certificates Exchange System (EU-CSW-CERTEX). Deze implementatie is onderdeel van de éénloketomgeving die Douanes in de Europese Unie (EU) moeten opzetten. CERTEX koppelt de douanesystemen aan niet-douanesystemen om de verwerking van informatie over niet-douaneformaliteiten te automatiseren. Niet-douaneformaliteiten zijn handelingen die moeten worden uitgevoerd bij het internationale verkeer van goederen, volgens andere EU-wetgeving dan de douanewetgeving.

Met CERTEX kunnen wij sneller en beter geïnformeerd beslissen over de vrijgave van goederen voor een bepaalde regeling. Hierbij staat de controle op niet-douaneformaliteiten centraal. 

Voorbeelden van niet-douaneformaliteiten zijn:

  • het voldoen aan de fytosanitaire eisen (GGB PP)
  • het hebben van voldoende quota voor invoer van gefluoreerd broeikasgas (F-gas)

De Verordening (EU) 2022/2399 bepaalt dat er een éénloketomgeving moet zijn voor de douane van de EU. Deze verordening geldt sinds december 2022.

Wat betekent CERTEX voor u?

Met CERTEX wordt de behandeling van douaneaangiften verder geautomatiseerd. Hierdoor moet u in uw aangiften nauwkeurig verwijzen naar al bestaande, relevante niet-douaneformaliteiten, zoals vergunningen.

Wij werken samen met verschillende handhavingspartners om de controle op niet-douaneformaliteiten zo goed mogelijk te laten verlopen. CERTEX vormt een koppelvlak tussen de douanesystemen en de achterliggende EU-systemen waar de handhavingspartners en EU-agentschappen op zijn aangesloten. Wilt u goederen onder een douaneregeling plaatsen? Dan moet u met de komst van CERTEX extra letten op de volgende onderdelen in uw aangiften:

  • U moet een geldig bewijs van bezit van de niet-douaneformaliteit opvoeren. De aard hiervan verschilt per niet-douaneformaliteit. Bijvoorbeeld een registratie in ODS Licensing System.
  • U moet, als de niet-douaneformaliteit hierom vraagt, voldoende hoeveelheidsruimte op het quotum/de vergunning hebben. Bijvoorbeeld een hoeveelheidsreserving bij F-GAS.
  • U moet deze gegevens op de juiste manier invoeren in de aangifte, zodat de geautomatiseerde controle via CERTEX kan plaatsvinden. 

Wat er precies per douaneformaliteit van u in een aangifte wordt verwacht, leggen wij op een later moment per niet-douaneformaliteit uit. Door mee te werken aan dit proces helpt u bij de controle op niet-douaneformaliteiten via CERTEX en de logistieke processen. Wij willen bedrijven die hiermee te maken hebben zo goed mogelijk informeren. Houd onze website in de gaten voor verdere informatie.

Gefaseerde implementatie

Om de implementatie in goede banen te leiden kiezen wij voor een gefaseerde implementatie. Dat betekent dat we de verschillende niet-douaneformaliteiten niet tegelijk, maar stap voor stap aansluiten. Er moeten namelijk verschillende niet-douanesystemen en handhavingspartners bij de 11 niet-douaneformaliteiten aangesloten worden, elk met hun eigen complexiteit. Daarnaast willen we de impact op het bedrijfsleven en softwareleveranciers goed kunnen monitoren tijdens de implementatie. En we willen voldoende en juiste informatie kunnen garanderen. Werken met CERTEX heeft ook invloed op de interne processen en de medewerkers die daarbij betrokken zijn. Met de gefaseerde implementatie kunnen wij hier de nodige aandacht aan geven.

Op 1 januari 2026 moeten de 11 niet-douaneformaliteiten zijn aangesloten voor de regelingen Invoer, Uitvoer, Opslag en Vervoer. Dat vraagt om koppelingen met de aangiftesystemen Douaneaangiften Management Systeem (DMS) en Douane Vervoer Applicatie (DVA). En er zijn bijzondere regelingen die onderdeel moeten worden van de implementatie, zoals de Informatiedocument Aangiftediensten IIAA en Actieve Veredeling. We starten met de aansluiting van 1 niet-douaneformaliteit. Deze zal als voorbeeld gelden voor de andere formaliteiten.

Eerste implementatie: Ozonlaag Afbrekende Stoffen (OAS)

Wij hebben met de Europese Commissie afgesproken dat we beginnen met het controleren van de niet-douaneformaliteit OAS via CERTEX. Later volgen andere niet-douaneformaliteiten. 

De eerste implementatiedatum is 3 maart 2025. Vanaf deze datum zullen de controles op OAS via CERTEX verlopen. Hierin sluiten we de regelingen Invoer, Uitvoer en Opslag aan in de reguliere procedure. Onder meer de regeling Vervoer en de bijzondere procedure IIAA blijven hierdoor in deze eerste fase buiten beschouwing. Wij werken hiervoor samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). De komende maanden zullen wij en ILT u hierover regelmatig informeren.

Doet uw bedrijf douaneaangiften waarbij een OAS-bescheidcode nodig is? Dan is het vanaf 3 maart extra belangrijk dat uw aangifte juist en volledig is ingevuld. Een onjuiste of onvolledige aangifte zal door het aangiftesysteem worden afgewezen. Let daarbij op de volgende zaken:

  • Zorg dat u weet welke regels er gelden voor uw goederen vanuit de Verordening Ozonafbrekende Stoffen.
  • Zorg dat u, als de goederen daarom vragen, een geldige ODS Lisence in het ODS Licensing System hebt.
  • Zorg dat u weet hoeveel nettomassa ozonafbrekende stoffen in de betreffende goederen zitten.
  • Zorg dat u weet wat het ozonafbrekend vermogen van deze ozonafbrekende stoffen is.
  • Voer de nodige informatie over OAS volgens de regels op in uw aangifte.

Het is nog niet bekend wanneer de regeling Vervoer en IIAA ook aangesloten zullen worden. Wij nemen deze mee in de implementatieplanning waarin ook de overige niet-douaneformaliteiten zijn opgenomen. 

Hebt u vragen?

Vragen over CERTEX kunt u stellen aan ons implementatieteam via douane.implementatie.certex@douane.nl. Wij helpen u graag verder.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.