Toch recht op LKV bij overgang van onderneming

19-07-2024

Belastingdienst actueel

Nieuws volgen via RSS

Op 24 mei 2024 heeft de Hoge Raad uitspraak gedaan over het recht op een loonkostenvoordeel (LKV) bij een overgang van een onderneming. De Hoge Raad heeft beslist dat het recht op LKV van de overdragende werkgever mee overgaat naar de overnemende werkgever. In dit nieuwsbericht leest u wat de gevolgen van deze uitspraak zijn.

U vindt de uitspraak van de Hoge Raad op rechtspraak.nl.

Gevolgen voor LKV bij een overgang van een onderneming

De uitspraak van de Hoge Raad geldt voor alle beschikkingen Wet tegemoetkomingen loondomein (Wtl) die op 24 mei 2024 nog niet definitief vaststonden. Een beschikking staat definitief vast als de termijn voor bezwaar en beroep verstreken is.

Wat betekent de uitspraak van de Hoge Raad voor u?

U denkt dat u in 2023 recht hebt op LKV voor overgenomen werknemers

Hebt u in 2020 of later bij een overgang van een onderneming werknemers overgenomen voor wie de overdragende werkgever recht had op 1 of meer LKV's, waarvan de doelgroepverklaring nog geldig is in 2023? Maak dan bezwaar tegen de beschikking Wtl 2023. Want bij het vaststellen van de beschikking Wtl 2023 hebben wij nog geen rekening kunnen houden met de uitspraak van de Hoge Raad. In uw beschikking staat hoe u bezwaar maakt.

U denkt dat u in 2024 recht hebt op LKV voor overgenomen werknemers

Neem een kopie van de doelgroepverklaring van de overgenomen werknemers op in uw administratie. Vraag daarnaast het LKV aan in uw aangiften loonheffingen over 2024. U hebt hiervoor tot en met 1 mei 2025 de tijd.

Meer informatie

Wilt u meer weten over een overgang van een onderneming? Kijk dan in paragraaf 7.6.7 van het Handboek Loonheffingen. Meer informatie over LKV's vindt u in hoofdstuk 27 van het Handboek Loonheffingen. U kunt het handboek downloaden van belastingdienst.nl/loonheffingen.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.