Gezonde lunch onder oude wetgeving (tot en met 2021) vrijgesteld

06-06-2024

Belastingdienst actueel

Nieuws volgen via RSS

Volgens een arrest van de Hoge Raad van 24 mei 2024 zijn gezonde lunches die werkgevers gratis verstrekken aan hun werknemers, gericht vrijgestelde arbovoorzieningen. De wetgeving die hierover gaat, is in 2022 gewijzigd. Daarom heeft het arrest geen gevolgen voor de toepassing van de huidige gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen. U kunt de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen dus niet toepassen voor gezonde lunches die u nu vergoedt of verstrekt.

Arrest Hoge Raad

Een werkgever verstrekte in 2017 en 2018 gratis gezonde lunches aan werknemers. De lunches bevatten een vastgesteld minimum aan groenten en waren afgestemd met een diëtiste. Zij bevatten geen toevoegingen zoals zout, suiker en E-nummers. De vraag was of de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen van toepassing was op deze lunches. In een arrest van 24 mei 2024 oordeelt de Hoge Raad dat dat zo is.

Lees meer in het arrest van de Hoge Raad.

Fiscale gevolgen arrest

Het arrest heeft géén gevolgen voor de toepassing van de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen vanaf 2022. Want de tekst van de gerichte vrijstelling is in 2022 gewijzigd. Hierover leest u meer in de toelichting van de wetgever op de wijziging van de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen vanaf 2022. En in Vragen en antwoorden over de arbovrijstelling anno 2022.

U kunt de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen niet met terugwerkende kracht toepassen op gezonde lunches die u vóór 2022 hebt vergoed of verstrekt, behalve als de loonheffingen voor die lunches op 24 mei 2024 nog niet onherroepelijk vaststonden. Maar dat zal in de praktijk nauwelijks voorkomen. Wij verlenen ook geen ambtshalve vermindering, omdat het bij het arrest van de Hoge Raad gaat om nieuwe jurisprudentie in de zin van paragraaf 23, lid 8, onderdeel b, lid 12 en 13 Besluit Fiscaal Bestuursrecht.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.