Verandering afgifte A.TR-certificaten door Turkse autoriteiten

25-07-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Vanaf 8 juli 2024 staat in door Turkije afgegeven A.TR-certificaten een QR-code van de bevoegde Turkse autoriteiten. Vanaf diezelfde datum aanvaarden wij dergelijke certificaten. Is een A.TR-certificaat door de Turkse autoriteiten afgegeven ná 3 mei 2024 en vóór 8 juli 2024? Dan moet in vak 12 van dit certificaat een originele handtekening in inkt staan. Als dit niet zo is, weigeren wij zo’n certificaat.

Eerder deelden wij mee dat wij A.TR-certificaten zonder een handtekening in vak 12 vanaf 1 mei 2024 niet meer konden aanvaarden. Dit kwam doordat de uitzonderlijke versoepelingen vanwege de wereldwijde uitbraak van COVID-19 vanaf die datum werden opgeschort. Hierdoor bestaat er sinds 1 mei 2024 geen wettelijke basis meer om A.TR-certificaten te aanvaarden als in vak 12 niet een originele handtekening van de bevoegde autoriteiten staat.

Regularisatie certificaten tot en met 3 mei 2024

De Turkse autoriteiten gaven in de periode van 1 mei 2024 tot en met 3 mei 2024 nog A.TR-certificaten af zonder een handtekening. Deze certificaten herstelde Turkije achteraf met een regularisatie. Ook certificaten die werden afgegeven vóór 1 mei 2024, maar die pas op of ná 1 mei 2024 werden overgelegd aan de autoriteiten in de Europese Unie (EU), werden op deze manier hersteld. Daarom aanvaarden wij ook de certificaten die waren afgegeven zonder handtekening tot en met 3 mei 2024. Met de certificaten die ná 3 mei 2024 zijn afgegeven zonder handtekening, kunnen wij dat niet doen. Hiervoor bestaat namelijk geen wettelijke basis.

Opnieuw afgifte met QR-code

Na overleg met de EU besloot Turkije om door te gaan met het afgeven van A.TR-certificaten zonder handtekening in vak 12. In plaats van een handtekening staat in deze certificaten een QR-code. De EU en Turkije zijn overeengekomen dat deze mogelijkheid wettelijk wordt verankerd in een Besluit van het EU-TR Comité douanesamenwerking. Aan dat besluit wordt nog gewerkt. De publicatie hiervan volgt normaal gesproken in het laatste kwartaal van 2024. Het Besluit zal met terugwerkende kracht ingaan vanaf 8 juli 2024. In afwachting van de publicatie van het Besluit is er op 5 juli 2024 een informatienota gepubliceerd op de website van de Europese Commissie. De informatienota licht toe dat vanaf 8 juli 2024 opnieuw A.TR-certificaten met een QR-code aanvaard mogen worden.

In de praktijk houdt dit het volgende in:

  • Turkije zal vanaf 8 juli 2024 opnieuw A.TR-certificaten afgeven met een QR-code. De Turkse autoriteiten zullen vanaf die datum stoppen met het zetten van een originele handtekening in vak 12.
  • Wij aanvaarden sinds 8 juli 2024 A.TR-certificaten zonder originele handtekening in vak 12, als deze zijn voorzien van een QR-code en voldoen aan alle andere voorwaarden. Is een certificaat afgegeven in de periode van 4 mei 2024 tot en met 7 juli 2024? Dan moet er een originele handtekening van de bevoegde Turkse autoriteiten zijn opgenomen in vak 12. Oók als deze certificaten worden overgelegd ná 8 juli 2024.

Lees meer over de afgifte en aanvaarding van A.TR-certificaten met een QR-code in de informatienota op de website van de Europese Commissie.

Hebt u vragen?

Stuur dan een e-mail naar de Helpdesk Oorsprongszaken.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.