Systeemaanpassing aangifte tijdelijke opslag zeevracht

26-09-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Tijdens de overgang naar ICS2 kan uw bedrijf te maken krijgen met problemen bij de aangifte voor tijdelijke opslag (ATO). In het Engels heet dit de Temporary Storage Declaration (TSD). Ons systeem accepteert de TSD niet altijd. Wij hebben ons systeem aangepast, zodat TSD’s vaker worden geaccepteerd.

Na een incomplete ENS werd TSD altijd afgekeurd

Diende u eerst een summiere aangifte bij binnenbrengen (ENS) in, met alleen mastergegevens? En diende u daarna een TSD in waarin u verwees naar die incomplete ENS? Dan keurde het douanesysteem de TSD af. Dit komt doordat het systeem controleerde of de housezendingen die in de TSD stonden, ook in de ENS stonden. Bij een incomplete ENS was dat niet het geval.

Deze situatie kon ontstaan doordat de Europese Commissie verschillende overgangstermijnen heeft vastgesteld voor maritieme vervoerders en maritieme housefilers. Bedrijven sluiten hierdoor op verschillende momenten aan op ICS2.

Oplossing voor TSD

Wij hebben ons systeem aangepast. Dient u een TSD in waarin u verwijst naar een incomplete ENS? Dan controleert het systeem niet meer of de housezendingen ook voorkomen in de ENS. Als de TSD verder aan alle eisen voldoet, zoals de eis dat de gegevens van de housezendingen erin staan, zal het systeem deze TSD accepteren.

Oplossing werkt niet voor TSR

Dient u een aangifte voor tijdelijke opslag in waarbij de gegevens van de ENS worden hergebruikt, een Temporary Storage Reuse (TSR)? Dan controleert ons systeem wél of de gegevens over de housezendingen in de ENS staan. Als dat niet zo is, zal het systeem de TSR afkeuren.

In een aangifte voor tijdelijke opslag moeten gegevens over de housezendingen staan. Bij een TSR worden gegevens uit de ENS hergebruikt. Als in de ENS geen gegevens over housezendingen staan, kunnen ze ook niet worden hergebruikt. Dan is de aangifte voor tijdelijke opslag dus niet volledig en wordt hij afgekeurd.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.