De Douane werkt aan de implementatie van CERTEX

07-08-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

In december 2022 is de Verordening tot instelling van de éénloketomgeving van de Europese Unie voor de Douane van kracht geworden (Verordening (EU) 2022/2399). Deze verordening heeft als doel om informatie voor niet-douaneformaliteiten eenvoudiger te verwerken. Bedrijven kunnen zo makkelijker en sneller internationaal handelen. Daarnaast verbetert het de veiligheid binnen de Europese Unie (EU) omdat de controle op niet-douaneformaliteiten op uniforme wijze plaatsvindt. In de 1e fase wordt het EU-CSW-CERTEX (CERTEX) geïmplementeerd.

Wat is CERTEX?

CERTEX is het systeem dat de douanesystemen verbindt met de niet-douanesystemen van de EU. De Douane heeft via CERTEX toegang tot gegevens in niet-douanesystemen van de EU. Mede op basis hiervan besluiten we over het wel of niet vrijgeven van de goederen voor de gevraagde regeling. In de verordening staat voor welke niet-douaneformaliteiten de Douane vanaf maart 2025 verplicht geautomatiseerd moet werken met niet-douanesystemen van de EU. Een voorbeeld van een niet-douaneformaliteit om goederen in het vrije verkeer te kunnen brengen is het voldoen aan de fytosanitaire eisen (GGB PP). Een ander voorbeeld is het hebben van voldoende quota voor het gefluoreerde broeikasgassen (F-gas).

Bekijk de Verordening (EU) 2022/2399.

Wat betekent CERTEX voor uw douaneaangifte?

Door CERTEX wordt het proces van het behandelen van een douaneaangifte verder geautomatiseerd. Dit stelt eisen aan de wijze waarop u in douaneaangiften moet verwijzen naar niet-douaneformaliteiten, bijvoorbeeld door het verwijzen naar een vergunning. Op dit moment brengen wij in kaart welke impact het werken met CERTEX heeft en welk tijdpad van implementeren realistisch is. Wij verwachten hierover in september meer informatie te kunnen geven.

Hebt u vragen?

Hebt u een dringende vraag over CERTEX? Dan kunt u een e-mail sturen naar ons implementatieteam: douane.implementatie.certex@douane.nl.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.