Bestuurlijke boete en aangepaste navorderingstermijn per 1 juli 2024

08-08-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

De Algemene douanewet (Adw) is aangepast op 1 juli 2024. Doet u zonder opzet een onjuiste of onvolledige aangifte? Dan is de navorderingstermijn aangepast en kan de Douane een bestuurlijke boete geven.

Navorderingstermijn aangepast

Voor de douaneschuld die ontstaat als u onopzettelijk een onjuiste of onvolledige aangifte hebt gedaan, is de navorderingstermijn aangepast van 5 jaar naar 3 jaar. Dit geldt alleen voor aangiften die u hebt ingediend sinds 1 juli 2021. Voor aangiften die u hebt ingediend voor 1 juli  2021, blijft de navorderingstermijn van 5 jaar gelden.

Is er wel sprake van opzet? Dan is de navorderingstermijn in alle gevallen 5 jaar.

Bestuurlijke boete ingevoerd

Bij een onopzettelijke onjuiste of onvolledige aangifte wordt u niet meer strafrechtelijk vervolgd, maar krijgt u vanaf 1 juli 2024 een bestuurlijke boete. Dit geldt ook als u zonder opzet geen, onjuiste of onvolledige inlichtingen, gegevens of aanwijzingen doorgeeft.

Is er wel sprake van opzet? Dan blijft de strafrechtelijke boete van toepassing.

Maximumbedrag bestuurlijke boete en bij wie opgelegd

In de Adw is vastgelegd bij wie de bestuurlijke boete wordt opgelegd en wat de maximale hoogte van de boete is. Wij kunnen een bestuurlijke boete geven aan de aangever of aan de indiener (de direct vertegenwoordiger van de aangever). Wij kunnen een boete opleggen die lager is dan het maximumbedrag.

Het beleid van de Douane is gebaseerd op het Besluit Bestuurlijke Boeten Douane (BBBD) en mededeling 28 in onderdeel 200.00.00 van het Handboek Douane.

Bezwaar tegen een bestuurlijke boete

Tegen een bestuurlijke boete kunt u bezwaar maken bij ons. U hebt hiervoor 6 weken de tijd. Hoe u bezwaar maakt, staat op de bestuurlijke boete.

Is er wel sprake van opzet? Dan verandert er niets na 1 juli 2024. Bij een strafrechtelijke boete moet u een verzetschrift indienen bij de Officier van Justitie. U hebt hiervoor 2 weken de tijd.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.