ATO niet meer verplicht voor Uniegoederen houders lijndienstvergunning

23-07-2024

Douane actueel

Nieuws volgen via RSS

Hebt u een (maritiem) bedrijf en bent u houder van een lijndienstvergunning (RSS)? Dan bent u vanaf 4 december 2024 niet meer verplicht om een aangifte tijdelijke opslag (ATO) in te dienen voor Uniegoederen die in Nederlandse havens worden gelost.

De aangifteverplichting voor een ATO volgens nieuwe systeemspecificaties in de Single Window voor maritiem en lucht (SW) bevat meer gegevens. Deze verplichting gaat uiterlijk in op 4 december 2024. Voor u als houder van een lijndienstvergunning geldt deze nieuwe aangifteverplichting niet. Tot 4 december doet u nog een ATO voor Uniegoederen volgens de huidige werkwijze.

Masterdata voor goede logistieke afhandeling

Portbase doet  een dringend verzoek om door te gaan met het insturen van masterdata naar het Port Community System (PCS). Deze data zijn belangrijk voor de ondersteuning van de geautomatiseerde havenprocessen. Als u de masterdata niet opstuurt, zorgt dat voor vertraging bij de logistieke afhandeling.

Niet-Uniegoederen

Brengt u niet-Uniegoederen binnen de EU die niet onder een regeling douanevervoer vallen? Dan gelden de normale douaneformaliteiten die u bij binnenkomst moet vervullen. Hiervoor blijft de ATO-plicht dus gelden.

Meer nieuwsberichten leest u in het nieuwsoverzicht

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.