Ik ben particulier

U leest hieronder hoe u zich kunt registreren als btw-ondernemer. En hoe u vervolgens btw-aangifte doet om btw terug te vragen over zonnepanelen die u hebt gekocht. 

Hoe vraagt u btw terug over zonnepanelen?

Dat gaat in 3 stappen:

  • U meldt zich bij ons aan als ondernemer voor de btw. Wij registreren u dan als btw-ondernemer.
  • U geeft aan ons uw rekeningnummer door.
  • U vult uw btw-aangifte in.

Stap 1: u meldt zich aan als ondernemer voor de btw

Dat doet u met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’.

U kunt zich alleen aanmelden als ondernemer voor de btw als uw naam op de rekening van de energieleverancier staat.

Wat gebeurt er nadat u zich hebt aangemeld als btw-ondernemer?

Nadat wij het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ hebben ontvangen, beoordelen wij binnen 10 werkdagen of u btw-ondernemer bent en sturen u een brief ‘Vaststelling belastingplicht’. In die brief laten wij u weten of wij u als btw-ondernemer hebben geregistreerd. Als u bent aangemerkt als btw-ondernemer krijgt u binnen 10 werkdagen een gebruikersnaam en een wachtwoord toegestuurd in aparte enveloppen. 

Stap 2: u geeft uw rekeningnummer door

Met uw gebruikersnaam en wachtwoord logt u in bij het (oude) portaal voor ondernemers. Vul het digitale formulier 'Wijziging rekeningnummer ondernemers' in. Dit formulier staat onder 'Overige formulieren'.

Hebt u al een rekeningnummer opgegeven voor een andere belasting of toeslagen? Dan mogen wij dat rekeningnummer niet automatisch gebruiken voor de btw. Daarom moet u uw rekeningnummer toch nog eens opgeven.

Stap 3: u vult uw btw-aangifte in

U vult alléén de rubrieken 1 en 5.

Hoe u dat precies doet, hangt af van de antwoorden op de volgende vragen.

Doet u de btw-aangifte online of op papier?

Normaal gesproken gebruikt u de online aangifte. Die vindt u via het oude portaal voor ondernemers. Wij laten u altijd weten wanneer die online aangifte voor u klaar staat.

Maar soms krijgt u van ons een papieren aangifte. Vul deze dan in en stuur deze op tijd terug met de post.

Hebt u niet-geïntegreerde of geïntegreerde zonnepanelen?

Lees hier meer over het verschil tussen niet-geïntegreerde en geïntegreerde zonnepanelen.

Gaat u uit van een vastgesteld bedrag (forfait) of berekent u de btw zelf?

Om zelf te berekenen hoeveel btw u moet betalen, moet u weten hoeveel stroom u aan het energiebedrijf levert, welk bedrag u daarvoor krijgt en hoeveel stroom u in deze periode zelf verbruikt.

Maar u kunt het uzelf makkelijker maken. Want u mag bepaalde vastgestelde bedragen (zogenoemde forfaits) als verschuldigde belasting op uw aangifte aangeven. Dan hoeft u niet uit te rekenen hoeveel btw u moet betalen.

Welk forfait u moet gebruiken, hangt ervan af of u geïntegreerde of niet-geïntegreerde zonnepanelen hebt laten plaatsen.

Als u gebruikmaakt van een forfait, mag u géén btw in rekening brengen aan uw energiebedrijf.

Let op!
Hebben uw zonnepanelen een opwekvermogen van meer dan 10.000 wattpiek? Dan kunt u niet gebruikmaken van een forfait en moet u de btw zelf berekenen.

Hebt u niet-geïntegreerde zonnepanelen? En kunt en wilt u gebruikmaken van een forfait? Lees dan Voorbeeld: Btw-aangifte niet-geïntegreerde zonnepanelen met vastgesteld bedrag (forfait).

Hebt u geïntegreerde zonnepanelen? En kunt en wilt u gebruikmaken van een forfait? Lees dan Voorbeeld: Btw-aangifte geïntegreerde zonnepanelen met vastgesteld bedrag (forfait).

Hebt u niet-geïntegreerde zonnepanelen? En kunt of wilt u niet gebruikmaken van een forfait? Lees dan 'Voorbeeld: Btw-aangifte niet-geïntegreerde zonnepanelen zonder vastgesteld bedrag'. 

Hebt u geïntegreerde zonnepanelen? En kunt of wilt u niet gebruikmaken van een forfait? Bel dan voor meer informatie de BelastingTelefoon.

Wat gebeurt er nadat uw aangifte hebt gedaan?

Wij beoordelen of u recht hebt op een teruggaaf. Is dit het geval? Dan krijgt u een teruggaafbeschikking. Daarna wordt binnen 10 werkdagen het bedrag op uw rekening bijgeschreven.

Maar 1 keer aangifte doen

Hebben wij u alleen als btw-ondernemer geregistreerd omdat u zonnepanelen liet plaatsen? Dan hoeft u meestal maar 1 keer btw aan te geven: alleen over het aangiftetijdvak waarin u de zonnepanelen hebt gekocht. Daarom sturen wij u ná dat tijdvak geen btw-aangiften meer. U hoeft ons dus niet speciaal te vragen om een ontheffing van administratieve verplichtingen.

Let op! 
Wilt u later wel weer aangifte doen, bijvoorbeeld omdat u meer of nieuwe zonnepanelen hebt gekocht? Vraag dan een nieuwe btw-aangifte door een brief te sturen naar uw belastingkantoor.

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.