Eigenaren van zonnepanelen

Hebt u zonnepanelen op uw woning? Dan is de kans groot dat u voor de btw een ondernemer bent. In dat geval kunt u mogelijk btw terugvragen. Daarvoor moet u zich wel aanmelden als btw-ondernemer. En btw-aangifte gaan doen.

Ik heb zonnepanelen gekocht – ben ik nu ondernemer voor de btw?

Waarschijnlijk wel. Dat zit zo. U bent btw-ondernemer als u regelmatig en tegen een vergoeding goederen of diensten levert. En vermoedelijk levert u regelmatig en tegen een vergoeding stroom aan uw energiebedrijf.

Wanneer u zelf weinig stroom verbruikt, leveren uw zonnepanelen de stroom terug aan uw energiebedrijf. Deze geeft u daarvoor een vergoeding. Dat kan een geldbedrag zijn, maar dat hoeft niet. Vaak gaat de vergoeding via ‘saldering’. De stroom die u levert aan uw energiebedrijf wordt dan verrekend met de stroom die uw energiebedrijf levert aan u, vóórdat u uw energiebedrijf betaalt. Daarbij is het niet belangrijk of u een digitale meter ('slimme meter') hebt of een analoge meter (‘terugdraaimeter’).

Moet ik mij aanmelden als btw-ondernemer?

Niet per se. Bent u alléén btw-ondernemer omdat u met uw zonnepanelen stroom levert aan uw energiebedrijf? En denkt u dat u per jaar € 1.345 of minder aan btw moet gaan betalen? Dan bent u niet verplicht u aan te melden als btw-ondernemer.

Maar als u zich niet aanmeldt als btw-ondernemer, kunt u ook niet de btw terugvragen die u hebt betaald toen u de zonnepanelen kocht.

Ik wil btw over zonnepanelen terugvragen – hoe doe ik dat?

Dat hangt af van uw situatie. Kies wat voor u van toepassing is:

Ik ben een particulier. Ik ben nooit eerder geregistreerd als btw-ondernemer

Lees hoe u zich aanmeldt als btw-ondernemer en daarna btw-aangifte doet

Ik ben op dit moment geregistreerd als btw-ondernemer

Lees hoe u een extra activiteit aanmeldt en daarna btw-aangifte doet

Ik ben eerder geregistreerd als btw-ondernemer. Die registratie eindigde vóór de datum van de factuur voor de zonnepanelen die ik heb gekocht

Lees hoe u zich aanmeldt als btw-ondernemer en daarna btw-aangifte doet

Ik ben eerder geregistreerd als btw-ondernemer. Die registratie eindigde ná de datum van de factuur voor de zonnepanelen die ik heb gekocht

Lees hoe u zich opnieuw aanmeldt als btw-ondernemer en daarna btw-aangifte doet

Mijn situatie is anders

Neem dan contact op met de BelastingTelefoon

 

 

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.