Wat is de woonlandfactor?

In het buitenland zijn de kosten voor zorg en kinderen vaak lager dan in Nederland. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor. Deze bepaalt mede de hoogte van uw zorgtoeslag en het kindgebonden budget.

De woonlandfactor wordt berekend door de gemiddelde kosten van het land waar u woont, te delen door de gemiddelde kosten van Nederland. De woonlandfactor voor een land wordt elk jaar vastgesteld.

Wat betekent de woonlandfactor voor mijn zorgtoeslag?

De woonlandfactor is 1 van de factoren die de hoogte van de toeslag bepalen. Zijn de zorgkosten in het land waar u woont, lager dan in Nederland? Dan krijgt u minder zorgtoeslag dan iemand die in Nederland woont. Zijn de zorgkosten hoger, dan krijgt u meer zorgtoeslag dan iemand die in Nederland woont. Lees meer hierover op de website van het CAK (tot en met 2016 Zorginstituut Nederland).

Let op!

Hebt u voor de zorgtoeslag recht op het woonlandpakket? Dan heeft uw toeslagpartner daar ook recht op, behalve als uw toeslagpartner verplicht verzekerd is voor ziektekosten in Nederland of in het buitenland. Het woonlandpakket is het totaal aan dokterskosten, geneesmiddelen en ziekenhuisopnames die in een land vergoed worden.

Wat betekent de woonlandfactor voor mijn kindgebonden budget?

Woont uw kind in het buitenland en zijn de kosten voor levensonderhoud daar lager dan in Nederland? Dan krijgt u minder kindgebonden budget dan wanneer uw kind in Nederland woont. De verhouding tussen de kosten in beide landen noemen we de woonlandfactor.

De woonlandfactor geldt niet voor:

  • EU-lidstaten
  • IJsland, Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland
  • Australië, Bosnië-Herzegovina, Canada, Chili, India, Israël, Japan, Kaapverdië, Kosovo, Macedonië, Marokko, Montenegro, Nieuw-Zeeland, Quebec, Servië, Suriname, Tunesië, Uruguay, Isle of Man en Kanaaleilanden, Verenigde Staten, Zuid-Korea, Zuid-Afrika en Indonesië

Javascript staat uit in deze internetbrowser. U moet Javascript activeren om onze internetsite te zien.